Κανείς δεν μπορεί να υποκριθεί ένα αληθινό χαμόγελο

Κανείς δεν μπορεί να υποκριθεί ένα αληθινό χαμόγελο Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Παρατηρείστε γύρω σας τα πρόσωπα που σας χαμογελούν, και ομολογείστε, πρώτα στον εαυτό σας, ποιοι νομίζετε ότι το εννοούν αληθινά. Στην συνέχεια, φροντίστε να προσέχετε, όταν βλέπετε χαμόγελα, τις μικρές -ας είναι και εντελώς αμυδρές- συσπάσεις γύρω από τα μάτια. Είναι αυτές που υπάρχουν, έχει αποδειχθεί, όταν μαζί με το στόμα χαμογελάει και η καρδιά.

Στο επιστημονικό αυτό συμπέρασμα έχει καταλήξει η επιστήμη από τον 19ο αιώνα ακόμη, όταν ο Guillaume-Benjamin-Amand Duchenne de Boulogne, το 1860, με πρότυπες τότε ερευνητικές τεχνικές, κατάφερε να αποδείξει ότι το στόμα συσπάται ταυτόχρονα με τους μύες γύρω από τα μάτια όταν το χαμόγελο είναι πραγματικό. Όταν εμπλέκει δηλαδή και τις διαδρομές του εγκεφάλου την ώρα που εκφράζεται, με αποτέλεσμα να απολήγει ο σχηματισμός του χαμόγελου στους μύες που περιβάλουν τα μάτια.

Η σύγχρονη Νευροψυχιατρική επιβεβαίωσε πλήρως τον Duchenne, καταδεικνύοντας και με απεικονιστικές μεθόδους, το, "you can't fake a real smile", και απέδειξε μάλιστα και επιδημιολογικά ότι όσοι χαμογελούν από καρδιάς, και ευφραίνονται, μπορούν να κερδίσουν έως και επτά,ή και περισσότερα χρόνια ζωής.

Παρόλα αυτά, οι νεότεροι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα φτιαχτά χαμόγελα κάθε άλλο παρά σπανίζουν στη σύγχρονη ζωή, και ότι συχνά πλέον περνούν απαρατήρητα, εκτός αν κάποιος όντως ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα εκείνου που του χαμογελά. Σε αντίστοιχη περίπτωση, αν είστε εσείς ο φέρων το – τυπικό- χαμόγελο, θυμηθείτε ότι ο αποδέκτης αντιλαμβάνεται την προσποίηση, κι ας μην την συνειδητοποιεί.

Στις μέρες μας, οι ειδικοί σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι μπορούν κάποια ζευγάρια μάτια να χαμογελούν αληθινά χωρίς ίχνος ελάχιστης ρυτίδας ή σύσπαση. Είναι αυτά, που «αρυτίδιαστα», και ανέκφραστα επί τούτου, τα έκανε το botox!

Τι συμβαίνει όμως με εκείνους που δεν το εννοούν όταν χαμογελούν; Αλλά και τι συμβαίνει μ' εκείνους που δεν χαμογελούν;

Ακόμη και οι ασθενείς, λέει η έρευνα, που λόγω μυικής ή εγκεφαλικής βλάβης δεν μπορούν τεχνικά να χαμογελάσουν στο μισό ή ολόκληρο το πρόσωπό τους, άθελά τους γελούν αληθινά με ένα ανέκδοτο, τόσο αληθινά, που αποδεικνύεται ότι οι νευρικές οδοί του ασυνείδητου για την συμμετοχή στο χαμόγελο μένουν ανέπαφες, ανεξάρτητα από την κινητικότητα του προσώπου.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που στερούνται το χαμόγελο λόγω πάθησης ή ατυχήματος βαρύνονται με υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και μάλιστα σοβαρής και πολύ σοβαρής μορφής. Αυτό συμβαίνει, λένε οι ειδικοί, γιατί τεχνικά, σαν τα πλήκτρα του πιάνου, η χαμογελαστή έκφραση «βουτά» στις περιοχές της χαράς του εγκεφάλου, και αυτό διαμορφώνει διαρκώς πιο αισιόδοξους χαρακτήρες.

Όταν το "tip" της προσωπικής μας ευφορίας, το αγνοούμε ως θέση και στάση ζωής, εμείς, επιμένουν οι ειδικοί, υποθηκεύουμε την διάθεσή μας... στην συνοικία της μιζέριας.

Κοινωνικά, λένε οι κοινωνικοί ψυχολόγοι, το χαμόγελο δείχνει απαραίτητο ως κωδικός επιβίωσης. Διαλέγετε τη ζούγκλα. Αν προτιμάτε μόνον φίλους, «Να το ανταλλάσσετε, ενώ κοιτάτε τα μάτια!»

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια