Σε ελεύθερη πτώση η λιανική αγορά- Βουτιά στις πωλήσεις από ρούχα μέχρι είδη πρώτης ανάγκης

Σε ελεύθερη πτώση η λιανική αγορά- Βουτιά στις πωλήσεις από ρούχα μέχρι είδη πρώτης ανάγκης Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
8

Σε ελεύθερη πτώση φαίνεται να βρίσκεται η λιανική αγορά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία των πωλήσεων για το τρέχον έτος οι πωλήσεις από τα τεχνολογικά προϊόντα έως τα ρούχα και τα είδη πρώτης ανάγκης που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ σημειώνουν τεράστια μείωση. 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην Καθημερινή, ενδεικτικά, στον κλάδο των σούπερ μάρκετ τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 7,19% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου καταγράφονται απώλειες της τάξης του 4,3% και τη δεύτερη, της τάξης του 5,6%, ενώ συνολικά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, η μέση μείωση των πωλήσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ ανήλθε στο 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς και ειδικοί αναλυτές, η μεγάλη υποχώρηση που καταγράφεται φέτος οφείλεται κυρίως στις άμεσες φορολογικές υποχρεώσεις – φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ – και στις έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις που εξαντλούν μήνα με τον μήνα τα περιθώρια αντοχής των καταναλωτών. Παράλληλα, η μετάταξη πολλών ειδών διατροφής από το χαμηλό συντελεστή 13% στο συντελεστή 23% έχει προκαλέσει κάμψη της κατανάλωσης.

Σταθερά όλους τους μήνες του 2016 παρατηρείται μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του όγκου πωλήσεων από τη μείωση της αξίας πωλήσεων.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Και μην ξεχνάμε ότι αυτές οι πληρωμές σε μεγάλο ποσοστό γίνονται από αποταμιεύσεις του παρελθόντος, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα τελειώσουν. Πόσοι βγάζουν τους ετήσιους φόρους από τα ετήσια εισοδήματά τους;
1) Κάπως είχε ξεφύγει η κατάσταση με την συνεχή αγορά ρούχων & παπουτσιών τα προηγούμενα χρόνια.2) Το ίδιο αλλά σε μικρότερο βαθμό και για τα τεχνολογικά προϊόντα.3) Όσο για τα "είδη πρώτης ανάγκης" από τα supermarket ρίχνοντας μια ματιά στα ταμεία διαπιστώνω πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να κόψουμε τα άχρηστα αγαθά και τα πεταμένα λεφτά.
Δηλ. ειλικρινά πιστεύεις πως η βασική αιτία μείωσης της κατανάλωσης ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης ήταν η εκλογίκευση των καταναλωτών εν είδει …πνευματικής φώτισης;Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι τι μπορεί να σημαίνει αυτό το «…Κάπως είχε ξεφύγει η κατάσταση…». Επικαλείσαι κάποιον νόμο/ κανόνα/ τύπο της Οικονομίας ή της …Ηθικής που αγνοώ και ο οποίος παραβιάστηκε οπότε σήμερα επήλθε η …τιμωρία; Σε όλους;Ποτέ δεν κατάλαβα τη νοοτροπία όσων βγάζουν εύκολα συμπεράσματα από μια ματιά στο καλάθι των άλλων στο supermarket ή από το αυτοκίνητο και τα παπούτσια του γείτονα.Ίσως επειδή ποτέ δεν ακούω τέτοιας νοοτροπίας ανθρώπους να βγάζουν συμπεράσματα από τα όποια προσόντα των γύρω τους.
Δεν καταλαβαίνω γιατί πέσατε να φάτε τον LANTUS. Η Ελλάδα περνάει βαθιά οικονομική κρίση αλλά όχι και ανθρωπιστική, όπως μας είχε τριβελίσει το μυαλό ο ΣΥΡΙΖΑ. Μα πεινάνε άνθρωποι, θα μου πείτε. Όμως υπάρχει διαβάθμιση στην πείνα. Αλλιώς πεινάνε οι άνθρωποι στην Αϊτή που τρώνε κυριολεκτικά πίτες από λάσπη και αλλιώς όσοι Έλληνες πρέπει να στηρίζονται στα συσσίτια. Και τι δε θα έδιναν οι πρώτοι να έρθουν στην κατάσταση των δεύτερων. Με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν φτωχοί και στην Ελβετία, αλλά καλύτερα φτωχός εκεί παρά εργαζόμενος των 300 ευρώ στην Ελλάδα. Με το να εξισώνουμε τα πάντα δείχνουμε αχαριστία σε αυτούς που έχουν εργαστεί και αγωνιστεί ώστε να απολαμβάνουμε εμείς ένα επίπεδο ζωής και είναι σα να υβρίζουμε τους ανθρώπους που κυριολεκτικά ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ από την πείνα.Α, και να μη ξεχάσω το σύνθημα που βλέπαμε μέχρι πριν λίγα χρόνια γραμμένο σε τοίχους: "τρομοκρατία είναι τα 700 ευρώ". Βασικά ξέρετε τι μόνο μπορεί να παρομοιαστεί με την τρομοκρατία; Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Ευτυχώς πιάνουν τόπο οι "μεταρρυθμίσεις" και γινόμαστε ανταγωνιστικοί.Να μειωθεί κι'άλλο ο βασικός μισθός και οι συντάξεις να τονωθεί λίγο η αγορά εργασίας με εξαθλιωμένους που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.
Αυτά που αναφέρεις δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Είναι η αναγκαία αναπροσαρμογή στα πραγματικά δεδομένα μίας οικονομίας που ΔΕΝ κάνει μεταρρυθμίσεις και παραμένει σε ύφεση. Τα έχεις μπερδεμένα στο μυαλό σου. =============