Διαλύοντας τα στερεότυπα των φύλων

5

Το φύλο ενός ατόμου καθορίζεται από τη βιολογία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το βιολογικό φύλο συμβαδίζει πάντα με τον τρόπο που αισθάνεται ο καθένας για την σεξουαλική του ταυτότητα. Άλλο κοινωνικό φύλο, άλλο βιολογικό φύλο, άλλο σεξουαλικός προσανατολισμός. Άλλο άντρας, άλλο αρσενικό, άλλο γυναίκα, άλλο θηλυκό. Όλα αυτά μπορούν να σε μπερδέψουν πολύ στη ζωή. Σε αυτό το βίντεο του Allure, οι Rain Dove, Kate Bornstein, and María José, μας εξηγούν γιατί η υπόθεση του φύλου δεν είναι άσπρο-μαύρο. Σήμερα ξέρουμε ότι η βιολογία δεν καθορίζει με κάποιο μαγικό και ανυπέρβλητο τρόπο το φύλο μας. Η έκφραση του φύλου, το πώς νοιώθει κανείς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα που κερδίζεται όλο και περισσότερο.

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

Lgbtqi+ / «Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

Μια βραδιά στα καλλιστεία Miss Hellas Drag Pageant 2025, εκεί όπου το ταλέντο, το γκλίτερ, το χιούμορ και οι out of the box εμφανίσεις περισσεύουν − και βιώσαμε στην πράξη πώς είναι όταν η διαφορετικότητα όχι απλώς γίνεται αποδεκτή, αλλά γιορτάζεται με ενθουσιασμό.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τέρψη, τακούνι ή φλατ;

Lgbtqi+ / Η Τερψιχόρη δεν θέλει να την στενεύουν άλλο τα παπούτσια της

Στα 22 της η Τερψιχόρη ψάχνει παπούτσια που θα χωράνε την καριέρα ενός μοντέλου, τη μετανάστευση, την τρανς ταυτότητα και την καθημερινότητά της. Της αρέσει να περπατάει σε ψηλά τακούνια όπως και να πέφτει, αλλά μόνο για να κάνει dip στο voguing.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
chem sex

Lgbtqi+ / Είναι το chemsex η νέα μεγάλη απειλή για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Τι ακριβώς είναι το chemsex, γιατί παραμένει ταμπού ακόμα και μέσα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και γιατί έχει συνδεθεί μαζί της; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και γιατί η δαιμονοποίηση δεν είναι λύση; Ειδικοί από τον χώρο της υγείας μιλούν στη LIFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό και την οικογένεια. Το αίτημα της εποχής είναι ο ατομικισμός και οι ιδιωτικές επιδιώξεις, η ιδιωτεία που έλεγαν οι αρχαίοι. Οι ατομικές επιλογές είναι πάντα σεβαστές αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο που έχει επιτρέπει κάθε κοινωνία να υπάρχει και να αναπτυχθεί. Πυρήνας είναι η οικογένεια και το κόστος της αποδόμησής της θα είναι τραγικό.
Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να αποδομηθει η οικογενεια ως πυρηνας της κοινωνιας επειδη σιγα σιγα μαθαινουμε να αποδεχομαστε ως κοινωνιες διαφορετικες σεξουαλικοτητες κ διαφορετικους ανθρωπους. Κ οι αρχαιοι αφου τους ανεφερες ηταν πολυ πιο απελευθερωμενοι σεξουαλικα, ολα τα στεγανα μπηκαν με την κυριαρχια του χριστιανισμου. Κ η ατομικη εκφραση δε συνεπαγεται απαραιτητα ιδιωτεια. Εξαλλου ο χριστιανισμος δε λεει αγαπατε αλληλους; Θα αποδομηθουν οι κοινωνιες κ οι οικογενειες με το να μαθουν οι ανθρωποι να αποδεχονται τους διπλανους τους αντι να τους κατακρινουν κ να τους βαζουν ταμπελες οπως "ανωμαλος"; Οι οικογενειες δεν αποδομουνται οταν γονεις πετανε τα παιδια τους στο δρομο γιατι δεν τα αποδεχονται ή οταν ανθρωποι που φοβουνται να κανουν τις επιλογες που νιωθουν αλλα κανουν επιλογες για να ειναι ενταγμενοι στην κοινωνια παντρευονται κ κανουν οικογενειες κοροιδευοντας τους εαυτους τους κ την οικογενεια τους; Η υποκρισια κ η επικριτικοτητα κ ο κοινωνικος ρατσισμος οικοδομουν γερες κοινωνιες δηλαδη;
Το φαινόμενο αυτό συμβαδίζει με την τάση αποδόμησης του κυρίαρχου κοινωνικού αφηγήματος, ανεξαρτήτως του γεγονότος πως, συχνότατα, τα στερεότυπα αυτά εδράζονται σε πραγματικές καταστάσεις. Τέτοια δε άρθρα είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στη Lifo, να μην το πω wishful thinking και μανία ανάδειξης της εξαίρεσης ως κανονικότητα, ας το πω χρήσιμη εναλλακτική φωνή στην πληθώρα βαρετών συνηθισμένων απόψεων.:-)