Διαλύοντας τα στερεότυπα των φύλων

5

Το φύλο ενός ατόμου καθορίζεται από τη βιολογία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το βιολογικό φύλο συμβαδίζει πάντα με τον τρόπο που αισθάνεται ο καθένας για την σεξουαλική του ταυτότητα. Άλλο κοινωνικό φύλο, άλλο βιολογικό φύλο, άλλο σεξουαλικός προσανατολισμός. Άλλο άντρας, άλλο αρσενικό, άλλο γυναίκα, άλλο θηλυκό. Όλα αυτά μπορούν να σε μπερδέψουν πολύ στη ζωή. Σε αυτό το βίντεο του Allure, οι Rain Dove, Kate Bornstein, and María José, μας εξηγούν γιατί η υπόθεση του φύλου δεν είναι άσπρο-μαύρο. Σήμερα ξέρουμε ότι η βιολογία δεν καθορίζει με κάποιο μαγικό και ανυπέρβλητο τρόπο το φύλο μας. Η έκφραση του φύλου, το πώς νοιώθει κανείς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα που κερδίζεται όλο και περισσότερο.

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό και την οικογένεια. Το αίτημα της εποχής είναι ο ατομικισμός και οι ιδιωτικές επιδιώξεις, η ιδιωτεία που έλεγαν οι αρχαίοι. Οι ατομικές επιλογές είναι πάντα σεβαστές αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο που έχει επιτρέπει κάθε κοινωνία να υπάρχει και να αναπτυχθεί. Πυρήνας είναι η οικογένεια και το κόστος της αποδόμησής της θα είναι τραγικό.
Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να αποδομηθει η οικογενεια ως πυρηνας της κοινωνιας επειδη σιγα σιγα μαθαινουμε να αποδεχομαστε ως κοινωνιες διαφορετικες σεξουαλικοτητες κ διαφορετικους ανθρωπους. Κ οι αρχαιοι αφου τους ανεφερες ηταν πολυ πιο απελευθερωμενοι σεξουαλικα, ολα τα στεγανα μπηκαν με την κυριαρχια του χριστιανισμου. Κ η ατομικη εκφραση δε συνεπαγεται απαραιτητα ιδιωτεια. Εξαλλου ο χριστιανισμος δε λεει αγαπατε αλληλους; Θα αποδομηθουν οι κοινωνιες κ οι οικογενειες με το να μαθουν οι ανθρωποι να αποδεχονται τους διπλανους τους αντι να τους κατακρινουν κ να τους βαζουν ταμπελες οπως "ανωμαλος"; Οι οικογενειες δεν αποδομουνται οταν γονεις πετανε τα παιδια τους στο δρομο γιατι δεν τα αποδεχονται ή οταν ανθρωποι που φοβουνται να κανουν τις επιλογες που νιωθουν αλλα κανουν επιλογες για να ειναι ενταγμενοι στην κοινωνια παντρευονται κ κανουν οικογενειες κοροιδευοντας τους εαυτους τους κ την οικογενεια τους; Η υποκρισια κ η επικριτικοτητα κ ο κοινωνικος ρατσισμος οικοδομουν γερες κοινωνιες δηλαδη;
Το φαινόμενο αυτό συμβαδίζει με την τάση αποδόμησης του κυρίαρχου κοινωνικού αφηγήματος, ανεξαρτήτως του γεγονότος πως, συχνότατα, τα στερεότυπα αυτά εδράζονται σε πραγματικές καταστάσεις. Τέτοια δε άρθρα είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στη Lifo, να μην το πω wishful thinking και μανία ανάδειξης της εξαίρεσης ως κανονικότητα, ας το πω χρήσιμη εναλλακτική φωνή στην πληθώρα βαρετών συνηθισμένων απόψεων.:-)