Όσοι ανακατεύουν κάνναβη με καπνό, κινδυνεύουν περισσότερο να εξαρτηθούν και από τα δύο

Όσοι ανακατεύουν κάνναβη με καπνό, κινδυνεύουν περισσότερο να εξαρτηθούν και από τα δύο Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
3

Πολλοί χρήστες σε όλο τον κόσμο ανακατεύουν την κάνναβη με καπνό, τόσο για να εξοικονομήσουν χρήματα, όσο και για να εισπνέουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη ναρκωτική ουσία. Όμως μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτό το ανακάτεμα αυξάνει τον κίνδυνο εξάρτησης του χρήστη και από τα δύο.


Οι ερευνητές των πανεπιστημίων University College και King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής την κλινική ψυχοφαρμακολόγο Τσάντνι Χιντόσα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "Frontiers in Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 33.700 χρήστες κάνναβης (παράγωγα της οποίας είναι η μαριχουάνα και το χασίς). Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 18 χώρες και είχαν απαντήσει ανώνυμα σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειές τους, όσον αφορά τη χρήση κάνναβης και των παραγώγων της.


Διαπιστώθηκε ότι πολύ συχνότερα ανακατεύουν την κάνναβη με καπνό (σε τσιγάρο, πίπα κ.α.) οι Ευρωπαίοι χρήστες, σε ποσοστό από 77% έως 91% ανάλογα με τη χώρα, ενώ πολύ μικρότερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στις ΗΠΑ (4,4%) ή στη Βραζιλία (7%).


Ο καπνός και η κάνναβη χρησιμοποιούνται από τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο και 182 εκατομμύρια χρήστες διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Και οι δύο ουσίες έχουν ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.


«Η κάνναβη είναι λιγότερο εθιστική από τον καπνό, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι το ανακάτεμά τους μειώνει το κίνητρο του χρήστη να σταματήσει τη χρήση αυτών των ουσιών», δήλωσε η Χιντόσα. Τόνισε ότι το ανακάτεμά τους αυξάνει την ψυχολογική εξάρτηση του χρήστη και από τις δύο ουσίες, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αν είναι χρήστης της μιας μόνο από τις δύο.


Σύμφωνα με την μελέτη, ο πιο δημοφιλής τρόπος ανάμιξης της κάνναβης με καπνό παγκοσμίως είναι με «τσιγαριλίκι» (προτιμάται από το 93,4% των χρηστών). Πίπα για το ανακάτεμα κάνναβης-καπνού χρησιμοποιεί το 11,7% των χρηστών.


Οι άνδρες είναι πιθανότερο να ανακατέψουν καπνό και κάνναβη (68,2%) σε σχέση με τις γυναίκες (63,8%). Οι χρήστες που τα ανακατεύουν, είναι νεότεροι (26 ετών κατά μέσο όρο), σε σχέση με όσους κάνουν σκέτη χρήση κάνναβης (31 ετών). Το 16% των χρηστών δεν έχουν ποτέ δοκιμάσει καπνό ανεξάρτητα από την κάνναβη.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT