No.1

Ο Πάπας ανοίγει το δρόμο στο να χειροτονούνται και γυναίκες διάκονοι

Ο Πάπας ανοίγει το δρόμο στο να χειροτονούνται και γυναίκες διάκονοι Facebook Twitter
1

Ειδική επιτροπή η οποία θα πρέπει να μελετήσει αν θα μπορέσουν να χειροτονηθούν, στο εσωτερικό της Καθολικής Εκκλησίας διάκονοι γυναίκες θα ιδρύσει ο πάπας Φραγκίσκος, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο ποντίφικας.

Απευθυνόμενος σε αρκετές εκατοντάδες μοναχές, ο πάπας απάντησε καταφατικά όταν μία από αυτές τον ρώτησε αν ήρθε ο καιρός να συγκροτηθεί μια επιτροπή για να μελετήσει το ζήτημα της ιερωσύνης των γυναικών, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται τα πρακτορεία.


Ο Φραγκίσκος ανέφερε πως θεωρεί ότι «η διακονία των γυναικών αποτελεί μια δυνατότητα για την σημερινή κοινωνία» και τόνισε ότι η επιτροπή ειδικών θα πρέπει να αποσαφηνίσει και ποιος ήταν, ακριβώς, ο ρόλο της διακονίας των γυναικών κατά τους πρώτες αιώνες του Χριστιανισμού και ότι συζήτησε ήδη, στο παρελθόν, το όλο θέμα, με επιφανή καθηγητή, χωρίς, όμως, να θελήσει να τον κατονομάσει.


Ο Φραγκίσκος υποστήριξε ότι «οι γυναίκες θα πρέπει να ενταχθούν στην όλη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας» ενώ, σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια του ιταλικού τύπου, δεν αποκλείεται, με το «άνοιγμα» αυτό, μελλοντικά, να μπορέσει να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να τελούν γάμους και να βαπτίζουν.


Στην Καθολική Εκκλησία οι διάκονοι μπορούν να κηρύττουν, να τελούν βαπτίσεις, γάμους και κηδείες. Μόνο οι ιερείς, οι κληρικοί του δευτέρου βαθμού, επιτρέπεται να τελούν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και να εξομολογούν τους πιστούς. Διάκονοι μπορούν να γίνουν και οι παντρεμένοι άνδρες, αναλαμβάνοντας να καλύπτουν το κενό όταν δεν υπάρχουν ιερείς ή να τους βοηθούν στα καθήκοντά τους.


Ο πάπας Φραγκίσκος έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι θέλει να εξαλείψει την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

1

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Οι γυναίκες διάκονοι ήταν θεσμός καθιερωμένος στο Βυζαντινό Μεσαίωνα.... Η Αγία Σοφία είχε 200 γυναίκες Διακόνους. Το θέμα ειναι παλιό και η Καθολική Εκκλησία το θεωρούσε δύσκολο να το συζητήσει. Ευτυχώς ξανανοίγει με θετικό τροπο....http://www.amen.gr/article/diakonisses-xeirotonia-twn-gunaikwn-kai-orthodoksi-theologia