7 εστιατόρια με αληθινό έθνικ φαγητό

7 εστιατόρια με αληθινό έθνικ φαγητό Facebook Twitter
Στο East Pearl το 80% των πελατών είναι Ασιάτες και αυτό εγγυάται παραδοσιακές ασιατικές γεύσεις... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
1

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

Κούρδικο

Μικρά Ασία
Μοσχονησίων 20 & Θήρας, πλατεία Αμερικής, 210 8644698

Η Τσισέκ (που στα τουρκικά σημαίνει «λουλούδι») και ο σύζυγός της, ο Σινάν (που είναι παθολόγος), είναι ένα ζευγάρι Κούρδων που πριν από 30 χρόνια άφησαν την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στην πλατεία Αττικής, φέρνοντας στην Ελλάδα τις καταπληκτικές γεύσεις της Πόλης. Η ποικιλία από χειροποίητες σαλάτες που σε υποδέχεται μαζί με ψητές πίτες με πάπρικα και ρίγανη –περιέχουν το χούμους, εζμέ με ντομάτα-πιπεριά και ροδόνερο, χαϊντάρι (ένα «τζατζίκι» με καρότο) και μια καπνιστή μελιτζανοσαλάτα– είναι μόνο η αρχή. Αξίζει να δοκιμάσεις το μαριναρισμένο σε μπαχαρικά και γιαούρτι κοτόπουλο και, φυσικά, τα κεμπάπ του, που είναι αυθεντικά ανατολίτικα, με εξωτικά αρώματα και γεύσεις (μπεϊτί με αρνίσιο κιμά με σουμάκ και γιαούρτι, Άδανα κεμπάπ, ισκεντέρ), το χουνκιάρ μπεγιεντί και ένα εκπληκτικό ατζέμ πιλάφ, ντολμαδάκια γιαλαντζί, τυροπιτάκια και πίτα Καισαρείας και για το τέλος μπακλαβά ή κιουνεφέ, δηλαδή ένα ποίημα με κανταΐφι, κρεμώδες τυρί και βούτυρο, που είναι από τα πιο ωραία γλυκά της Αθήνας.


Ινδικό

Red Elephant
Λαρίσης 42, Αμπελόκηποι, 210 6924421

Στους Αμπελόκηπους, κοντά στον σταθμό του μετρό της Πανόρμου, υπάρχει το μικρό αυτό ινδικό εστιατόριο με αυθεντικές γεύσεις που θα εκτιμήσουν περισσότερο οι γνώστες και οι μυημένοι παρά οι αρχάριοι. Το άνοιξε ο Μοχάμεντ Ίμραντ όταν έφυγε από το Noor στο Μεταξουργείο, ο οποίος φτιάχνει εξαιρετικό φαγητό, αρκεί να ξέρεις τι να παραγγείλεις. Φακές dal dry, κοτόπουλο Vindalo, Jalfarezi ή Korma, naan με κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά, ρύζι Ζάρντα πουλάο –όλα πικάντικα, αλλά όχι πολύ καυτερά, για ελληνικούς ουρανίσκους– και για το τέλος Ρασγκούλα, το γλυκό από γάλα και σιρόπι καραμέλας. Αν δεν έχεις εμπειρία από ινδική κουζίνα, ζήτησε να σου προτείνουν πιάτα.

Φαλάφελ - Αιγυπτιακό

Αl Shark
Λιοσίων 1, 210 5224880


Αν δεν έχεις φάει φαλάφελ στα μαγαζιά της πλατείας Βάθη, δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει αυθεντική γεύση. Στο νούμερο 1, εκεί όπου ξεκινάει η Λιοσίων, σε ένα μαγαζί που έχει μόνο αραβικούς χαρακτήρες μπορείς να δοκιμάσεις ορίτζιναλ φαλάφελ σε αραβική πίτα, με συνοδεία λάχανου-καρότου-ντομάτας, με κόκκινη σάλτσα καυτερή ή με ταχίνι και σκόρδο, αλλά και πίτα με κεμπάπ, κίμπε, συκωτάκια, μελιτζάνα ή κοτόπουλο με πάπρικα, με έξτρα τουρσί (κερασμένο) και αναψυκτικά με βάση το γάλα. Φτηνό και εξαιρετικό – με δύο ευρώ τρως τόσο καλά, που μετράς τις μέρες για να ξαναπάς.

7 εστιατόρια με αληθινό έθνικ φαγητό Facebook Twitter
Φακές dal dry, κοτόπουλο Vindalo, Jalfarezi ή Korma, naan με κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά, ρύζι Ζάρντα πουλάο –όλα πικάντικα, αλλά όχι πολύ καυτερά, για ελληνικούς ουρανίσκους– και για το τέλος Ρασγκούλα, το γλυκό από γάλα και σιρόπι καραμέλας...

Ρώσικο

Πρεμιέρα
Δοϊράνης 29, Καλλιθέα, 217 7169500

Η ιδιοκτήτριά του Ντίνα έχει φτιάξει έναν χώρο στον οποίο, όταν μπαίνεις, νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο σπίτι της και ότι σε περιποιείται η ίδια. Από τα λευκά τραπεζομάντηλα, τα πορσελάνινα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα, μέχρι τις κρυστάλλινες καράφες για τη βότκα, ο χώρος βγάζει κάτι το αριστοκρατικό. Το φαγητό το μαγειρεύει η ίδια, γνωρίζοντας πολύ καλά τη ρωσική κουζίνα και τις παραδοσιακές συνταγές. Ό,τι και να φας στην Πρεμιέρα μαγειρεύεται εκείνη τη στιγμή με τον παραδοσιακό τρόπο, με πολύ αγνά και φρέσκα υλικά. Το σασλίκ (ρώσικο σουβλάκι από χοιρινό κρέας που μαρινάρεται για ένα βράδυ μέσα σε ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών), τα μάντι (ζυμαρικά με κιμά) που μαγειρεύονται στον ατμό και ο κιμάς έχει μέσα κολοκύθα για να γίνεται πιο ζουμερός, η πλούσια σαλάτα με ρέγγα, παντζάρι, καρότο, πατάτα και μαγιονέζα είναι τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Δεν λείπει το μαύρο χαβιάρι, η κλασική ρώσικη σαλάτα και η πιο διάσημη ρωσική σούπα, το μπορς, την οποία μαγειρεύει η Ντίνα καθημερινά.

Αιθιοπικό

Dolal
Σπετσών 46, 6957 408455


Στην καρδιά της αιθιοπικής Αθήνας, στην Κυψέλη, βρίσκεται το Dolal, ίσως το καλύτερο απ' όλα τα αφρικανικά μαγαζιά της περιοχής. Στο Dolal τρως εξαιρετικό αιθιοπικό φαγητό με τα χέρια ή με το χειροποίητο ψωμί, το εντζέρα – το οποίο ζυμώνεται με ειδικό αλεύρι, ψήνεται σε ένα πήλινο σκεύος και στην όψη μοιάζει με πετσέτα (είναι σαν τεράστια κρέπα). Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το καυτερό ντούλετ, ένα παραδοσιακό πιάτο που περιέχει ψιλοκομμένο συκώτι, πατσά και μοσχαρίσιο κιμά, αρωματικό βούτυρο, μείγμα μπαχαρικών και κρεμμύδι, και το Kitfo, που είναι ωμός μοσχαρίσιος κιμάς με μπαχαρικά. Οι Αιθίοπες φημίζονται, επίσης, για τις νηστίσιμες συνταγές τους (αρακάς, «πολύχρωμες» φακές, πατάτες με λάχανο, φάβα, παραπούλια) κι επειδή τηρούν τις παραδόσεις του Πάσχα, αυτές τις μέρες θα βρεις ένα σωρό νηστίσιμα πιάτα που αλλάζουν κάθε 2-3 μέρες.

Κινέζικο

East Pearl
Απόλλωνος 2, Σύνταγμα, 210 321 1218


Το East Pearl στην Απόλλωνος άνοιξε πριν από δύο περίπου χρόνια σε μια γειτονιά που σιγά-σιγά αποκτάει έντονο ασιατικό χρώμα. Ο Γιάννης Γιοβανόπουλος, ο ιδιοκτήτης του, δεν επέλεξε τυχαία το κινέζικο φαγητό. Η σύζυγός του είναι Κινέζα, έτσι γνωρίζει από πρώτο χέρι την κινέζικη κουζίνα, έχει ταξιδέψει πολύ κι έχει δουλέψει για χρόνια ως μάγειρας. Στο East Pearl το 80% των πελατών είναι Ασιάτες και αυτό εγγυάται παραδοσιακές ασιατικές γεύσεις. Στην ανοιχτή κουζίνα οι Κινέζοι σεφ μαγειρεύουν σετσουάν και καντονέζικα πιάτα, από τη σούπα με σπαράγγια, το καβούρι του ορεκτικού και την τραγανή πάπια που σερβίρεται με πεντανόστιμη σάλτσα hoisin (από σόγια, διάφορα θαλασσινά και ζάχαρη), μέχρι noodles απολαυστικά, με κρέας ή γαρίδες. Τρως με 15 ευρώ γνήσια κινέζικη κουζίνα σε ένα περιβάλλον ευγένειας και φιλικού σέρβις.

Τσέχικο

Svejk
Ρουμπέση 6, Ν. Κόσμος, 210 9018389


Αν είσαι φαν της τσέχικης κουζίνας και της μπίρας, αξίζει να επισκεφτείς το εστιατόριο Svejk. Ο κ. Σπύρος Κουλούρης και η σύζυγός του Τάνια μαγειρεύουν τσέχικα και σλοβάκικα πιάτα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο χαμογελαστός στρατιώτης Svejk από το ομώνυμο σατιρικό μυθιστόρημα του Γιαροσλάβ Χάσεκ στολίζει τους τοίχους του ατμοσφαιρικού χώρου που θυμίζει την παραμυθένια, σκοτεινή Πράγα. Είναι καλό να πεινάς πολύ πριν επισκεφτείς το Svejk, γιατί οι μερίδες είναι πολύ χορταστικές. Ένα ολοκληρωμένο γεύμα στο τσέχικο εστιατόριο ξεκινάει με σλοβάκικες τσέπες –κάτι ανάμεσα σε πατάτα και πίτα– με ζαμπόν και μανιτάρια. Το παραδοσιακό γκούλας με κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος με πικάντικη κόκκινη σάλτσα από μανιτάρια και πιπεριά και το ψητό χοιρινό με ξινό λάχανο και συνοδεία κνέντλικι (τα κλασικά τσέχικα συνοδευτικά που μοιάζουν με φέτες ψωμιού και φτιάχνονται από πατάτα και αλεύρι) είναι η ιδανική συνέχεια.

7 εστιατόρια με αληθινό έθνικ φαγητό Facebook Twitter
Στην ανοιχτή κουζίνα οι Κινέζοι σεφ μαγειρεύουν σετσουάν και καντονέζικα πιάτα, από τη σούπα με σπαράγγια, το καβούρι του ορεκτικού και την τραγανή πάπια που σερβίρεται με πεντανόστιμη σάλτσα hoisin (από σόγια, διάφορα θαλασσινά και ζάχαρη), μέχρι noodles απολαυστικά, με κρέας ή γαρίδες... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Tο άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ