Ένα πολύ κοινό παράσιτο που κρύβεται στον εγκέφαλο ίσως προκαλεί την επιθετική συμπεριφορά

Ένα πολύ κοινό παράσιτο που κρύβεται στον εγκέφαλο ίσως προκαλεί την επιθετική συμπεριφορά Facebook Twitter
1

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αποκαλύψει μια διαφορετική πτυχή για τους οξύθυμους ανθρώπους και κυρίως όσους έχουν αιφνιδιαστικά και ασυγκράτητα ξεσπάσματα οργής ακόμη και για ασήμαντες αφορμές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον Εμίλ Κοκάρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ψυχιατρικής "Journal of Clinical Psychiatry" αναφέρουν πως οι άνθρωποι αυτοί πιθανώς να έχουν μολυνθεί με το παράσιτο τοξόπλασμα, το οποίο -παρεμβαίνοντας στο νευρικό σύστημά τους- τούς ωθεί σε τέτοιες εκρήξεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν 358 ενήλικες και διαπιστώθηκε ότι όσοι πάσχουν από τη λεγόμενη «διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή» (γνωστή και ως «σύνδρομο θυμού και εξαιρετικά επιθετικής συμπεριφοράς»), έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τοξόπλασμα αλλά και πως όσοι είχαν το παράσιτο, εμφάνιζαν γενικότερα σαφώς μεγαλύτερες τάσεις επιθετικότητας.


Το εν λόγω παράσιτο (Toxoplasma gondii), που μεταφέρεται από τις γάτες, είναι γνωστό ότι μπορεί να μεταβάλει τη συμπεριφορά των οργανισμών που μολύνει, π..χ. κάνει τα τρωκτικά πιο τολμηρά και απερίσκεπτα (έτσι ώστε να γίνονται πιο εύκολα θύματα για τις γάτες).


Το τοξόπλασμα μολύνει και τους ανθρώπους μέσω επαφής με τα περιττώματα που αφήνουν οι γάτες, μέσω μολυσμένων κρεάτων και λαχανικών ωμών ή που δεν μαγειρευτεί καλά, μέσω μολυσμένου νερού κ.α. Η μόλυνση δεν κάνει κάποιον να νιώθει άρρωστος, όμως σχηματίζει κύστες στον εγκέφαλό του, πράγμα που επιτρέπει στο παράσιτο να ζει εκεί εφ' όρου ζωής.


Οι επιστήμονες έχουν ήδη συσχετίσει την μόλυνση από τοξόπλσμα με διάφορες ψυχικές παθήσεις, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) και αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, εμφανίζουν επίσης πιο αργές αντιδράσεις και έτσι εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία. Στις εγκύους αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής και γέννησης μωρών με προβλήματα υγείας.


Η νέα μελέτη ενισχύει τις υποψίες ότι το τοξόπλασμα μπορεί να ευθύνεται επίσης για την περιστασιακή και αδικαιολόγητη εκδήλωση επιθετικότητας (π.χ. μεταξύ οδηγών στο δρόμο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παράσιτο μπορεί να απορυθμίσει τη δράση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, είτε προκαλώντας υπερβολική ενεργοποίηση της περιοχής της αμυγδαλής (που ρυθμίζει τα συναισθήματα), είτε καταστέλλοντας τη δράση του εγκεφαλικού κέντρου του αυτοελέγχου.


Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν έχει αποδειχθεί ότι όντως το παράσιτο φταίει για τη «διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή», απλώς έχει διαπιστωθεί μια σαφής συσχέτιση. Ένας τρόπος για να διερευνηθεί καλύτερα το ζήτημα, θα είναι να θεραπευθεί η μόλυνση από το τοξόπλασμα και να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό έχει θεραπεύσει τα ξεσπάσματα οργής. Το κακό είναι όμως ότι η θεραπεία του τοξοπλάσματος είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ο μέσος αναγνώστης μπορεί να μη θέλει να μάθει ότι η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Psychiatry, αλλά τουλάχιστον να ενημερώνεται αντικειμενικά. Οι παραπομπές που χρησιμοποιούνται πρέπει να αποδίδονται σωστά, χωρίς παραλήψεις. Σε μία κοινωνία, όπως η ελληνική όπου οι γάτες θεωρούνται μιάσματα, τουλάχιστον για τη γενιά των γιαγιάδων μας, ένα τετοιο άρθρο μπορεί να είναι επικίνδυνο. Έχοντας ζήσει μία υπέροχη εγκυμοσύνη μη αποχωριζόμενη τους δύο γάτους μου, έχω να πω ότι οι βασικοί κανόνες υγιεινής εφόσον τηρούνται δεν υπάρχει φόβος. Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να μεταδοθεί ο ιός από ωμό ή κακώς ψημένο κρέας και κακώς πλυμμένα πράσινα λαχανικά, παρά από μία υγιή, εμβολιασμένη γάτα. Με χαρά πάντως συνειδητοποίησα μία σχετική μεταβολή της ιατρικής γυναικολογικής κοινότητας στο ζήτημα αυτό. Κλείνοντας 'However, the authors caution that the study results do not address whether toxoplasmosis infection may cause increased aggression or IED."Correlation is not causation, and this is definitely not a sign that people should get rid of their cats," said study co-author Royce Lee, MD, Associate Professor of Psychiatry and Behavioral Neuroscience at the University of Chicago.', από Science Daily.