Μέρκελ και Ολάντ προειδοποιούν τον Νταβούτογλου για όσα έγιναν με την εφημερίδα Zaman

Μέρκελ και Ολάντ προειδοποιούν τον Νταβούτογλου για όσα έγιναν με την εφημερίδα Zaman Facebook Twitter
1

Στον απόηχο των προχθεσινών απαράδεκτων επεισοδίων έξω από την εφημερίδα Zaman, όπου η τουρκική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άνοιξε πυρ με σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσει διαδηλωτές, πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας- ΕΕ.

Αν και το προσφυγικό να μονοπωλεί όπως είναι φυσικό τις συζητήσεις, η είδηση πως τουρκικό δικαστήριο διόρισε κρατικό υπάλληλο αναθέτοντάς του τον έλεγχο της εφημερίδας "Zaman," αλλά και της αγγλόφωνης έκδοσης "Today's Zaman" σε συνδυασμό με τα εκτεταμένα επεισόδια δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους ηγέτες της ΕΕ, που εμμέσως πλην σαφώς καταδικάζουν την απόφαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των τουρκικών αρχών να θέσουν υπό κρατικό έλεγχο την εφημερίδα Zaman με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, είναι "απαράδεκτη" και αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες. "Δεν είναι αποδεκτό. Δεν μπορούμε να θέλουμε να πλησιάσουμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα και να μη σεβόμαστε τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης. Είναι προφανές και το έχουμε πει ξεκάθαρα στους Τούρκους", δήλωσε ο Ερό στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που σημείωσε σχετικά πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επαγρυπνά σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι έχει ανάγκη τη συνεργασία της Άγκυρας για να περιοριστεί η ροή των μεταναστών στην Ευρώπη". Κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για τη μεταναστευτική κρίση, ο Ολάντ δήλωσε χαρακτηριστικά, όταν ερωτήθηκε για τον έλεγχο που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση στην εφημερίδα Zaman: "Η συνεργασία με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαγρυπνάμε για την ελευθερία του Τύπου. Εγώ το κάνω".

Το θέμα όμως φέρεται να συζητήθηκε με μεταξύ Μέρκελ και Νταβούτογλου. "Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα των πιο πρόσφατων συνομιλιών ανάμεσα στην καγκελάριο και τον Τούρκο πρωθυπουργό", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιτς, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες χθες Κυριακή. "Η ελευθερία του Τύπου έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη γερμανική κυβέρνηση", πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως τουρκική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άνοιξε πυρ με σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσει διαδηλωτές έξω από την εφημερίδα Zaman αφού οι αρχές ανέλαβαν τον έλεγχό της στο πλαίσιο της καταστολής της θρησκευτικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για προδοσία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια