Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ

 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
1

Από τον Οκτώβριο, το μουσείο Solomon R. Guggenheim θα παρουσιάσει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση -η πρώτη στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 35 χρόνια- αφιερωμένη στο έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Alberto Burri (1915-1995). Τίτλος της, Ο Alberto Burri και το τραύμα της ζωγραφικής. Ο Μπούρι ήταν κεντρικός πρωταγωνιστής της τέχνης μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που αναθεώρησε τις παραδοσιακές αφηγήσεις των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη των δεκαετιών του 50 και του 60.

Η ομορφιά και η πολυπλοκότητα των έργων του, ο ανορθόδοξος χειρισμός των χρωστικών υλών και τα ταπεινά υλικά που χρησιμοποιεί τα συνοψίζει ο ίδιος σε μια φράση του: «H φόρμα και ο χώρος είναι τα σπουδαία στοιχεία που μετρούν». Όμως στη δουλειά του μετρούν και τα υλικά που χρησιμοποίησε και το τι έκανε με αυτά για να πετύχει τις επιδιώξεις του, τη φόρμα μέσα στον χώρο. Παλιόπανα, φτηνά καυσόξυλα, παραμορφωμένα πλαστικά, σχίζες κόντρα πλακέ σε ασυνήθιστες συμμείξεις, ξεπροβάλλουν σε ολοκληρωμένα έργα συγκεκριμένα και απτά, προκαλώντας την επιθυμία της αφής. Όσο περισσότερο τα κοιτάζει κανείς τόσο περισσότερο θυμίζουν το ανθρώπινο σώμα σε ακραίες καταστάσεις.

Αντί να χρησιμοποιεί το παραδοσιακό συνεκτικό κομμάτι του τεντωμένο καμβά, ο Burri συναρμολογούσε τα έργα του από κουρέλια, σπασμένο καπλαμά, συγκολλημένα φύλλα χάλυβα, ή στρώματα του λιωμένου πλαστικού.

Στη μεταπολεμική Ιταλία, ένα τσουβάλι μπορούσε να γίνει κουβέρτα, κουρτίνα, επίδεσμος. Σε τσουβάλια μέσα ήταν κλεισμένη η βοήθεια Μάρσαλ που έφθασε στην Ιταλία. Το σπασμένο κόντρα πλακέ, το φθηνότερο τότε ξύλο, θυμίζει πράξη βίας ή θυμίζει την ίδια τη ζωγραφική πράξη. Το κόκκινο, το άσπρο και το μαύρο που χρησιμοποιεί τα υλικά μονοχρωμίας, αψηφούν τις έννοιες της καθαρότητας. Στην έκθεση σε εκατό έργα που έχουν συγκεντρωθεί και πολλά από αυτά  ταξιδεύουν για πρώτη φορά έξω από την Ιταλία, φαίνεται πόσο πολύ ο Μπούρι «θόλωσε» τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ζωγραφική και τη γλυπτική δημιουργώντας ένα είδος εικόνας-αντικειμένου, που επηρέασε το Neo-Dada, την Process art και την  Arte Povera.

 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
Senza titolo - 1963

O Burri είναι περισσότερο γνωστός για τη σειρά του Sacchi (σάκοι) από απομεινάρια λινάτσας, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με κουρέλια. Πολύ λιγότερο γνωστό στο αμερικανικό κοινό είναι άλλες σειρές του καλλιτέχνη, Catrami, Muffe, Gobbi, Bianchi,  Legni, Ferri, Combustioni Plastiche και Cellotex. Η έκθεση αναπτύσσεται στις ράμπες του Γκούγκενχάιμ και αποκαλύπτει τόσο την ιστορική σειρά του έργου του, όσο και το διάλογό του με την αμερικανική τέχνη.

Ο Μπούρι γεννήθηκε στην Città di Castello, στην Ιταλία, το 1915. Εκπαιδεύτηκε ως γιατρός και υπηρέτησε ως γιατρός στο ιταλικό στρατό,  στη Βόρεια Αφρική κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη σύλληψη της μονάδας του στην Τυνησία το 1943, κλείστηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων όπου άρχισε τη ζωγραφική. Μετά την επιστροφή του στην Ιταλία το 1946, ο Burri αφοσιώθηκε στην τέχνη και αποφάσισε να να αποτυπώσει τις εμπειρίες του από τον πόλεμο, τη  στέρηση, και την ολέθρια ήττα της Ιταλίας.  Η πρώτη του ατομική έκθεση, στην Galleria La Margherita της Ρώμης το 1947, χαρακτηρίστηκε από τα τοπία και τις νεκρές φύσεις.

Μετά από ένα ταξίδι στο Παρίσι το 1948-1949, άρχισε να πειραματίζεται με πισσώδεις ουσίες, ελαφρόπετρα, βιομηχανικά χρώματα σμάλτου, και μεταλλικό οπλισμό, και άρχισε να σχηματίζει  προσθήκες και χαρακιές που καταστρέφουν την ακεραιότητα του επιπέδου εικόνας. Αντί να χρησιμοποιεί το παραδοσιακό συνεκτικό κομμάτι του τεντωμένο καμβά, ο Burri συναρμολογούσε τα έργα του από κουρέλια, σπασμένο καπλαμά, συγκολλημένα φύλλα χάλυβα, ή στρώματα του λιωμένου πλαστικού. Στο έργο του κατεδαφίστηκε και αναδιαρθρώνεται η Δυτική ζωγραφική παράδοση, μετατρέποντας την κλίμακα και τη συναισθηματική δύναμη του μοντερνισμού σε κολάζ.

Ο Μπούρι έζησε στην Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία. Πέθανε στη Νίκαια το 1995. Δώρισε χιλιάδες δολλάρια και τα έργα του σε μουσεία που φέρουν το όνομά του στη γενέτειρά του και εξασφάλισε τη βιωσιμότητά τους επιτρέποντας να βγαίνουν σε δημοπρασίες έργα του. 

 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
sacco e nero
 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
Bianco plastica
 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
Composition in White 1955
 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
Cretto, 1971
 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
Rosso plastica (1966)
 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
Alberto Burri, Grande Cretto di Gibellina, 1985/2006
 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
Milano Design Week, ο Μπούρι σε περφόρμανς
 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
Sacco,-1956,
 Ένας σπουδαίος της Ιταλικής τέχνης στο Γκούγκενχάιμ Facebook Twitter
Ο Μπούρι σε έκθεση έργου του
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια