LIVE!

Πώς να μηv παχύνεις, νηστεύοντας!

Πώς να μηv παχύνεις, νηστεύοντας! Facebook Twitter
2

[Από τη Ζωή Γιαννακάκη]

 

Για πολλούς η νηστεία της Μ. Εβδομάδας αποτελεί μια ευκαιρία για αποτοξίνωση, στροφή δηλαδή σε πιο υγιεινές και φρέσκες τροφές ενώ συχνά πειραματιζόμαστε με τρόφιμα που δε καταναλώνουμε στη καθημερινότητα μας όπως είναι τα προϊόντα σόγιας (κιμάς, γάλα, τυρί), η κινόα (δημητριακό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες),τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη κλπ. To πρόβλημα με τη νηστεία είναι πως υπάρχουν μερικές μικρές παγίδες...


Τι να προσέξεις για να μη παχύνεις στη προσπάθεια σου να νηστέψεις μια εβδομάδα...


Πρωινό γεύμα:

 

Μετά την πολύωρη νηστεία που συνεπάγεται ο ύπνος, χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα πλούσιο πρωινό που θα καλύπτει το 25% των ημερησίων θερμιδικών αναγκών σου.


Για να το συνθέσεις σωστά χρειάζεσαι φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, γάλα σόγιας , ξηρούς ή νωπούς καρπούς, μουλιασμένους σε νερό δηλαδή, για να μην αφυδατωθείς, προϊόντα δημητριακών όπως νιφάδες βρώμης, ψωμί ολικής άλεσης, κρίθινα παξιμάδια, ίσως ελιές και ταχίνι.


Απαραίτητη η σωστή επιλογή δημητριακών πρωινού. Πολλές φορές συμβαίνει να πεινάς ενώ έχεις καταναλώσει ένα μπολ με δημητριακά του εμπορίου. Δοκίμασε να τα αντικαταστήσεις με βρώμη. Η κατανάλωση βρώμης αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού, κάτι που μάλλον συμβαίνει γιατί έχει περισσότερες β-γλυκάνες (συγκεκριμένες φυτικές ίνες) απ ότι τα κλασικά σιτηρά που χρησιμοποιούνται στα δημητριακά πρωινού, και περισσότερη πρωτεΐνη.

Μικρά σνακ όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, κουλούρι με σουσάμι. Τα σνακ έχουν το πλεονέκτημα ότι κρατάτε τον οργανισμό μας σε μια ισορροπία ώστε να μη διαμορφώνονται συνθήκες πείνας οι οποίες εκφράζονται με ανεξέλεγκτη πείνα.
Για παράδειγμα, πόσες φορές σου έχει συμβεί να καταναλώσεις 5 φέτες ψωμί στο κυρίως γεύμα επειδή ήσουν νηστικός όλη μέρα;


Δες τι συμβαίνει στον οργανισμό σου: Όταν πεινάς πολύ έχεις υπογλυκαιμία και καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα φαγητού. Οδηγείσαι δηλαδή σε υπερινσουλιναιμία με αποτέλεσμα την λιπογένεση που σημαίνει αποθήκευση λίπους. Τέτοιες τακτικές απορυθμίζουν της φυσικές βιοχημικές διεργασίες του εγκεφάλου που καθορίζουν τους μηχανισμούς πείνας και κορεσμού.


Αρκετό νερό
Όταν δεν πίνεις πολλά υγρά αφυδατώνεσαι χωρίς να το καταλάβεις και δυστυχώς η αφυδάτωση σε κάνει να νομίζεις ότι πεινάς. Μια δοκιμή θα σε πείσει! Ένα ποτήρι νερό πριν από το φαγητό μπορεί να δείξει αν η επιθυμία για επιπλέον φαγητό του κανονικού μειώνεται.


Βραδινό γεύμα.
Κάθε γεύμα πρέπει να είναι ανάλογο της δραστηριότητας που θα ακολουθήσει. Κάποιος που σκοπεύει να κοιμηθεί χρειάζεται κάτι πιο ελαφρύ συγκριτικά με το κυρίως γεύμα.


Μαγείρεψε πιο υγιεινά.
Στη νηστεία καταναλώνεις περισσότερες φρέσκες τροφές, είναι λοιπόν ευκαιρία να αναδείξεις τη θρεπτική τους αξία επιλέγοντας πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως είναι η χρήση ατμομάγειρα, και μειώνοντας το χρόνο θερμικής επεξεργασίας.


Τι κερδίζεις αν νηστέψεις...


Αυξάνεις τις φυτικές ίνες στον οργανισμό λόγω της μεγάλης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, κι έτσι μειώνεις τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμάς τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζεις τον οργανισμό σου με καροτίνες, φλαβονοειδή και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.


Για να αποφύγεις ζαλάδες, κόπωση , αδυναμία, θαμπά και εύθραυστα μαλλιά, σπασμένα νύχια, μαύρους κύκλους καλό είναι, να επιλέξεις τα όσπρια περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα (όσοι πάσχουν από κολίτιδα καλό είναι να αποφεύγουν τη ταυτόχρονη κατανάλωση λαχανικών) όπως επίσης και θαλασσινά (να αποφεύγονται από όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη) που αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου.

Από την άλλη βέβαια, θα έχεις χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμίνης 12, σιδήρου, διότι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν και σε τροφές φυτικής προέλευσης αλλά δεν απορροφώνται το ίδιο απ' τον οργανισμό του ανθρώπου που συνηθίζει να καταναλώνει ζωικές τροφές σε καθημερινή βάση. Για να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας απαιτείται να κάνεις σωστούς συνδυασμούς.


Για παράδειγμα οι συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις είναι οι εξής:
Όσπρια με δημητριακά (όπως π.χ φακές με ρύζι ή ρεβίθια με ρύζι)..
Όσπρια με ψωμί ολικής (Φασόλια και ψωμί σταρένιο).
Όσπρια και καλαμπόκι (π.χ. ρεβίθια με καλαμπόκι).
Φιστίκια και ηλιόσποροι.


Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου :
είναι το tofu, το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα αμύγδαλα και το γάλα αμυγδάλου. Αυτό που δε πρέπει να ξεχνάς είναι ότι για να απορροφηθεί το ασβέστιο απ' τον οργανισμό σου, απαιτούνται ανάλογα ποσά μαγνησίου. Το μαγνήσιο αποτελεί τη δομική μονάδα της χλωροφύλλης είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στοιχείο στις φρέσκες τροφές και βρίσκεται σε οτιδήποτε έχει πράσινο χρώμα στη φύση.


Tα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορούν να φανούν χρήσιμα για όσους νιώθουν ότι πρήζονται υπερβολικά απ' τους υδατάνθρακες (βρώμη, σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι).

Τα περί Ανάστασης, μαγειρίτσας και της Πασχαλινής φαγοποσίας είναι πράγματα που έχουν χιλιοειπωθεί... Το ελληνικό ταμπεραμέντο, αλλά και το κλίμα της ημέρας θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σε στρέψουν προς την υπερβολή και την κραιπάλη και εδώ καμία διατροφική συμβουλή δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί. Πράγμα που φυσικά σημαίνει πως μετά το Πάσχα έπεται συνέχεια...

* Η Ζωή Γιαννακάκη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία ([email protected])

2

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Τη στιγμή που όλοι οι επισημοι οργανισμοί υγείας συμφωνούν στο ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι ισορροπημένη από κάθε άποψη, εδώ υπάρχουν ακόμη διατροφολόγοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μία (1!!!!) εβδομάδα "νηστείας"."ζαλάδες, κόπωση , αδυναμία, θαμπά και εύθραυστα μαλλιά, σπασμένα νύχια, μαύρους κύκλους"! για μία εβδομάδα χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά;;;;;ζαλάδες, κόπωση , αδυναμία, θαμπά και εύθραυστα μαλλιά, σπασμένα νύχια, μαύρους κύκλους Πηγή: www.lifo.grΕπίσης, η άποψη ότι οι έτοιμες πλήρεις πρωτεϊνες υπάρχουν μόνο στα ζωικά προϊόντα έχει καταρριφθεί εδώ και μία 20ετία. Το έχει ανασκευάσει ακόμη και η διατροφολόγος από την οποία ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τους συνδυασμούς και έχουν γραφτεί εκατομμύρια σελίδες επιστημονικής βιβλιογραφίας και έρευνας πάνω στο θέμα.Ας ειπωθεί λοιπόν ότι μπορεί κανείς -εφόσον το θέλει φυσικά και όχι επειδή του το επέβαλλε το παπαδαριό- να μην τρώει ζώα και για παραπάνω από μία εβδομάδα και παρόλα αυτά να είναι απολύτως υγιής:Αντιγράφω1) American Dietetic Association:It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes.[...] This article reviews the current data related to key nutrients for vegetarians including protein, n-3 fatty acids, iron, zinc, iodine, calcium, and vitamins D and B-12. A vegetarian diet can meet current recommendations for all of these nutrientsAbstract στο PubMed.gov εδώ: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864και το pdf όλης της δημοσίευσης εδώ:http://www.eatright.org/About/Content.aspx?id=83572) American Heart Association:-Protein: YOU DON'T NEED to eat foods from animals to have enough protein in your diet. Plant proteins alone can provide enough of the essential and non-essential amino acids, as long as sources of dietary protein are varied and caloric intake is high enough to meet energy needs.-Whole grains, legumes, vegetables, seeds and nuts all contain both essential and non-essential amino acids. YOU DON'T NEED to consciously combine these foods (“complementary proteins”) within a given meal.-Soy protein has been shown to be equal to proteins of animal origin. It can be your sole protein source if you choose.3) Είναι πολύ πολύ απλό να δείτε αν μία πρωτεϊνη είναι πλήρης! Δείτε τα αμινοξέα της κάθε τροφής, δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό, υπάρχουν αναλυτικά εδώ και δεκαετίες, τώρα και σε online database από την USDA εδώ: http://ndb.nal.usda.gov/Αν βαριέστε να τα ψάχνετε ένα ένα, δείτε το πινακάκι καθώς και όλα τα υπόλοιπα που δεν γνωρίζετε για την πρωτεϊνη εδώ:http://michaelbluejay.com/veg/protein.htmlκαι για τους υπόλοιπους μύθους εδώ: http://michaelbluejay.com/veg/myths.htmlκαι αν θέλουμε να το δούμε και πιο δημιουργικά, εδώ 365 τέλειες συνταγές (στα ελληνικά)!http://365vegandays.wordpress.com/