Η επιστροφή του Giorgio Moroder

Η επιστροφή του Giorgio Moroder Facebook Twitter
O Giorgio Moroder είναι ένας ζωντανός θρύλος χωρίς αμφιβολία...
2

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΙΣΩΣ είδηση που θα διαβάσεις αυτό το διάστημα όσον αφορά τη μουσική είναι ότι ο Giorgio Moroder επιστρέφει στη δισκογραφία με νέο σόλο άλμπουμ μετά από 30 χρόνια. Ήδη στη Guardian ο Alexis Petridis χαρακτήρισε την κίνηση του αυτή "ως το εντυπωσιακότερο comeback που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της ποπ μουσικής". Ο Moroder όπως ανακοίνωσε χθες θα κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ που ονομάζεται "74 Is The New 24" μέσα στην άνοιξη του 2015. Ο τίτλος φυσικά αναφέρεται στην ηλικία του. Είναι 74 ετών αλλά από ότι φαίνεται δεν τον ενοχλεί καθόλου. Όπως δήλωσε: « [Η χορευτική μουσική] δεν νοιάζεται αν είσαι 74 ή 24. Δεν την νοιάζει που μένεις, ποιοι είναι οι φίλοι σου. Δεν την νοιάζει ούτε πόσα λεφτά βγάζεις.»

Λίγοι μουσικοί γνώρισαν μια τόσο συναρπαστική καριέρα σαν του Moroder με τόσες ανατροπές. Πέρα από την δημιουργία του αθάνατου ντίσκο ύμνου "I Feel Love" της Donna Summer που είναι ίσως αρκετή για να τον τοποθετήσει στο πάνθεον των σπουδαίων μουσικών, άφησε ένα σημαντικό μουσικό και πολλές φορές άνισο έργο πίσω του. Τα τελευταία χρόνια πριν την συνεργασία του με τους Daft Punk δεν ήξερες αν ζούσε ή αν πέθανε π.χ. το μάθαινες μόνο από το λίμα του στην Wikipedia.

Η επιστροφή του πάντως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Κάποια υποψία πρέπει να δημιουργήθηκε όταν το γαλλικό ηλεκτρονικό ντουέτο τον θυμήθηκε και του ζήτησε να συμμετάσχει στο άλμπουμ τους Random Access Memory. 

Λογικό όμως είναι να σκεφτεί κανείς τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια που απουσίαζε. Όπως μαθαίνουμε είχε αφοσιωθεί στο γκολφ και το design. Το 1991 σχεδίασε με πρώην τεχνικούς της Lamborghini ένα αγωνιστικό αμάξι το Cizeta-Moroder V16T που κόστιζε 300.000 δολάρια. Όχι ότι είχε αφήσει την μουσική εντελώς πίσω του. Είχε συνεργαστεί με τον Elton John και την Aretha Fraklin αλλά οι συνεργασίες του αυτές πέρασαν στα ψιλά. Εκτός από αυτά συνέχισε να προσθέτει στην συλλογή του και άλλα βραβεία για την προσφορά του στην μουσική. Το όνομα του ήταν σχεδόν πάντοτε συνδεδεμένο με το ένδοξο παρελθόν του.

Η επιστροφή του Giorgio Moroder Facebook Twitter
Οι Daft Punk τον έβαλαν να αφηγηθεί όλη του τη ζωή στο κομμάτι "Giorgio By Moroder", κάνοντας γνωστή στην ύπαρξη του σε ένα νεότερο ηλικιακά ακροατήριο.

Η επιστροφή του πάντως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Κάποια υποψία πρέπει να δημιουργήθηκε όταν το γαλλικό ηλεκτρονικό ντουέτο τον θυμήθηκε και του ζήτησε να συμμετάσχει στο άλμπουμ τους Random Access Memory. Αντίθετα με αυτό που περίμενε να γράψουν ή να παίξουν μουσική μαζί, οι Daft Punk τον έβαλαν να αφηγηθεί όλη του τη ζωή στο κομμάτι "Giorgio By Moroder", κάνοντας γνωστή στην ύπαρξη του σε ένα νεότερο ηλικιακά ακροατήριο. Το Random Access Memory φυσικά ήταν ένα από τους πιο πολυσυζητημένους δίσκους του 2013. Και η συνέχεια αποδείχτηκε πολύ πιο ενδιαφέρουσα για τον 74χρονο δημιουργό.

Όπως γράφει ο Petridis, «Αν το Giorgio By Moroder δεν έδωσε νέα πνοή στην καριέρα του – παρά την απόσυρση του, η δουλειά του με την Donna Summer δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί σεβασμό στους μουσικούς παραγωγούς – τότε πέρασε το μήνυμα ότι ήταν πάλι «μέσα στα πράγματα» όπως το έθεσε ο ίδιος.» Και όντως αυτό και έγινε. Σύντομα, του ζήτησαν να κάνει παραγωγή ονόματα όπως οι Kelis, Coldplay, Lana Del Rey ακόμη και ο Skrillex ήθελε να συνεργαστεί μαζί του. Παράλληλα άρχισε να κάνει DJ σετ σε όλο τον κόσμο με το κοινό από κάτω να τον αποθεώνει στην κυριολεξία.

Ο Giovanni Giorgio Moroder γεννήθηκε στο Νότιο Τυρόλο της Βόρειας Ιταλίας το 1940. Βρέθηκε στο Βερολίνο το 1966. Οι πρώτες του δουλειές είχαν απλά το όνομα του και έκανε καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του 60, αρχές ΄70 παίζοντας bubblegum pop. Παράλληλα αρχίζει να πειραματίζεται για πρώτη φορά με το συνθεσάιζερ.

Η στροφή έρχεται το 1976 όταν κυκλοφορεί το πρώτο του αμιγώς ηλεκτρονικό άλμπουμ, το Einzelgänger. Ένα υπέροχο άλμπουμ που δεν έχει πολύ σχέση με την υπόλοιπη δισκογραφία του. Ο Moroder εκείνη την εποχή ζει την έκρηξη της γερμανικής ηλεκτρονικής σκηνής, του krautrock όπως ονομάστηκε μετέπειτα και επηρεάζεται από συγκροτήματα όπως οι Tangerine Dream και οι Kraftwerk, Δεν μπορεί όμως να ξεφύγει από τις ποπ ευαισθησίες του. Η συνάντηση του με την Donna Summer που εκείνη την εποχή έχει σαν βάση της το Μόναχο είναι καθοριστική και για τους δύο. Το "I Feel Love" γράφτηκε το 1977 και έκλεινε το άλμπουμ της Summer I Remember Yesterday. Ένα φουτουριστικό ντίσκο αριστούργημα που γράφτηκε αποκλειστικά με moog συνθεσάιζερ. Το πρώτο του είδους που έγινε με αυτό τον τρόπο. 

Η επιστροφή του Giorgio Moroder Facebook Twitter
Οι πρώτες του δουλειές είχαν απλά το όνομα του και έκανε καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του 60, αρχές ΄70 παίζοντας bubblegum pop.

Ο David Bowie που βρίσκεται μαζί με τον Brian Eno στο Βερολίνο εκείνο το διάστημα παθαίνουν σοκ, ακούγοντας το. Διηγείται ο Bowie:

«Μια μέρα στο Βερολίνο, ο Eno ήρθε τρέχοντας και μου είπε, "Άκουσα τον ήχο του μέλλοντος"... και έβαλε να ακούσουμε το I Feel Love, της Donna Summer..."Αυτό είναι είπε, μην κοιτάς παραπέρα! Αυτό το σινγκλ θα αλλάξει τον ήχο της κλαμπ μουσικής για τα επόμενα 15 χρόνια!" Και είχε δίκιο.»

Το κομμάτι πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα κομμάτια στην ιστορία της ποπ μουσικής. O ηδονιστικός χαρακτήρας του δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα και συνεχίζει να επηρεάζει γενιές και γενιές. Είναι το ορόσημο της καριέρας του. Μετά την τεράστια επιτυχία του ήρθαν οι ταινίες, τα σάουντρακ και τα όσκαρ.

Το πρώτο σκορ που ανέλαβε να συνθέσει ο Moroder ήταν το 1978 για την ταινία του Alan Parker "Midnight Express". Κερδίζει με αυτό το πρώτο του χρυσό αγαλματάκι. Η πορεία του παρέμεινε ανοδική και κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 80. Ξανακέρδισε όσκαρ με τα κομμάτια "Flashdance (What A Feeling)" της Irene Cara και το Take My Breath Away των Berlin πριν αποσυρθεί ενώ συνεργάστηκε με μουσικούς από τον David Bowie μέχρι τους Human League, τους Sparks και πολλούς σταρ των 80s. Το τελευταίο του σόλο άλμπουμ ήταν το 'Innovisitions' του 1985 που πέρασε απαρατήρητο. Ακολούθησαν κάποια ξεχασμένα σάουντρακ και μερικά κομμάτια τα επόμενα χρόνια από εδώ και από κει.

Σύμφωνα με τον Petridis όμως «η εμφάνιση του στο Random Access Memories επιβεβαίωσε όσα τον έκαναν θρύλο από την αρχή. Φανερά επηρεασμένο το κομμάτι από της ηχογραφήσεις του την δεκαετία του '70, η μουσική στο "Giorgio By Moroder" σταματάει να έχει σημασία όταν ο παραγωγός λέει το όνομα του – "όλοι με φωνάζουν Giorgio" – όπως ένας ήρωας που ανακοινώνει την παρουσία του, σαν όλοι όσοι βρίσκονταν στο στούντιο εκείνη την στιγμή να αισθάνονται ένα δέος που βρίσκονται μπροστά του. Είναι αυτό το είδος ευλάβειας όσο και η τεράστια επιτυχία που έχει κατορθώσει ο Moroder και που η μετέπειτα καριέρα του έχει επωφεληθεί. Αν το "74 Is The New 24" πλησιάσει τα προηγούμενα επιτεύγματα του εμπορικά ή καλλιτεχνικά μένει να το δούμε, όπως και να έχει η φήμη του ως πρωτοπόρου της ποπ είναι εξασφαλισμένη.»

Και αυτό ισχύει, είναι ένας ζωντανός θρύλος χωρίς αμφιβολία. Στο νέο του άλμπουμ θα συνεργαστεί κυρίως με νέους καλλιτέχνες όπως οι Britney Spears, Kylie Minogue, Charli XCX, Sia, Foxes, Mikky Ekko και Matthew Koma ενώ ήδη έχει υπογράψει συμβόλαιο για ένα ακόμη άτιτλο άλμπουμ με την RCA που ανήκει στην ομπρέλα της Sony μαζί με την εταιρεία των Daft Punk. “Πιστεύω ότι ο δίσκος μου θα ανταποκριθεί στην ιστορία τους και κυρίως θα ανοίξει το δρόμο για το μέλλον," αναφέρει και για ποιο λόγο χρειάζεται να αμφιβάλλουμε γι' αυτό;

 
Μουσική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια