To Facebook διεξήγαγε ψυχολογικό πείραμα σε 600.000 timeline

To Facebook διεξήγαγε ψυχολογικό πείραμα σε 600.000 timeline Facebook Twitter
5

Εκτός από το να είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, το Facebook είναι επίσης το όνειρο κάθε μελετητή της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Με 1,28 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, το κοινωνικό δίκτυο έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει για διεξαγωγή πειραμάτων και ερευνών και σύμφωνα με το ρεπορτάζ που πρώτο το NewScientist δημοσίευσε, αυτή η βάση χρησιμοποιείται.


Σύμφωνα με τη μελέτη λοιπόν, το Facebook χειραγώγησε το newsfeed των ειδήσεων σε 689.003 χρήστες ώστε να μελετήσει κατά πόσον τα συναισθήματα που διοχετεύονται διαδικτυακά μπορούν να είναι μεταδοτικά. Επί μια εβδομάδα, ορισμένοι χρήστες έβλεπαν στο timeline τους περισσότερες ειδήσεις με θετικό προσανατολισμό στα σχόλια ενώ μια άλλη μερίδα είχε γίνει στόχος της αντίθετης πλευράς.

Η μελέτη διαπίστωσε και αναφέρει: 

Οι χρήστες που ήταν αντιμέτωποι με τις θετικές ειδήσεις και τα ενθαρρυντικά σχόλια διαμόρφωσαν ένα αντίστοιχο προφίλ αναπαράγοντας θετικές θέσεις και κοινοποιώντας μηνύματα με τον ίδιο προσανατολισμό. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη με το υπόλοιπο μισό της βάσης που δέχθηκε βομβαρδισμό αρνητικών μηνυμάτων, σχολίων και ειδήσεων. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα συναισθήματα που εκφράζονται στο Facebook επηρεάζουν και τα δικά μας συναισθήματά και αποτελούν πειραματικές αποδείξεις για μαζική κλίμακα μετάδοσης τους μέσω των κοινωνικών δικτύων.

 

Αυτό το είδος πειραμάτων δεν είναι καινούργια τακτική του Facebook και στο παρελθόν ακόμη και ο ίδιος ο Mark Zuckerberg είχε παραδεχτεί πως χρησιμοποιήσει την επιρροή του κοινωνικού δικτύου για τη διεξαγωγή προσωπικών πειραμάτων.

Δεδομένου ότι το Facebook έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2014, προσπαθώντας να διαβεβαιώσει τους χρήστες του πως θα προστατεύει τα προσωπικά τους δεδομένα, πειράματα όπως αυτό, τα οποία διεξάγονται  εν αγνοία των χρηστών και κάνουν χρήση των δεδομένων τους ενδέχεται να έχουν κόστος στην φήμη του. Αν και η εταιρεία ισχυρίζεται πως όλα αυτά τα πειράματα έχουν σκοπό την εξέλιξη ενός καλύτερου Facebook και το πώς θα διαμορφωθεί μια καλύτερη εμπειρία για κάθε χρήστη, αρκετοί ήταν εκείνοι οι φορείς που το κατηγόρησαν για εκμετάλλευση και οι χρήστες που δηλώνουν οργισμένοι. Σύμφωνα με το Business Insider ακόμη και οι ερευνητές που συνέταξαν, συντόνισαν και μελέτησαν την έκθεση για το πείραμα θεωρούν πως είναι λογικό να θυμώνουν οι χρήστες όταν μαθαίνουν πως χρησιμοποιήθηκαν. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια ψυχολογίας Susan Fiske η οποία επιμελήθηκε τη δημοσίευση της έκθεσης, ακόμη και αν ο νόμος δεν επιβάλει σε μια ιδιωτική εταιρεία να ζητά έγκριση από ανθρώπους που οικειοθελώς χρησιμοποιούν το Facebook, το φρονιμότερο θα ήταν να το πράξει. "Αν και όλοι πια γνωρίζουν πως αντίστοιχα πειράματα διεξάγονται συνεχώς στο Facebook, το να ενημερώνεται κανείς για κάτι τόσο στοχευμένο είναι κάτι που σίγουρα δεν αρέσει," ανέφερε η Fiske.

Αν και σε κανένα δεν αρέσει να χειραγωγείται συναισθηματικά, μέρος της οργής φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι το Facebook έχει τεχνικά το δικαίωμα να το κάνει, με τη συγκατάθεση των ίδιων των χρηστών. Κατά την εγγραφή στο Facebook όλοι οι χρήστες έχουν ίσως άθελά τους ή εν αγνοία τους παραχωρήσει στο δίκτυο το δικαίωμα να το κάνει.

Τech & Science
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Μου κανει εντυπωση οτι δημοσιογραφοι διαμαρτυρονται γι αυτο. Για σκεψου, αν δεν το διαβαζες στην εφημεριδα, ποσα φριχτα πραγματα δεν θα ηξερες; Αντε να ηξερες για μια χουφτα εγκληματα απο γνωστους και λιγο περισσοτερα ατυχηματα, αναποδιες κλπ. Ολα τα υπολοιπα θα ηταν "θετικα" . Σε συγκριση με αυτο, οι εφημεριδες εχουν μονο καταθλιπτικα νεα. Το φεισμπουκ φταιει γι αυτο;
Αν κάποιος επιθυμεί ιδιωτικότητα ας μην μοιράζεται πληροφορίες στο Ίντερνετ. Είναι ΤΟΣΟ απλό. Και ΤΟΣΟ γνωστό. Δεν καταλαβαίνω γιατι κάθε φορά που θα γίνει γνωστή μια τέτοιου είδους ιστορία, ξαφνικά θυμόμαστε οτι θίγονται τα προσωπικά δεδομένα που μοιραζόμαστε οικειοθελώς.
Μα δεν τίθεται θέμα ιδιωτικότητας στην προκειμένη περίπτωση, αλλά θέμα δημοκρατίας. Δε γίνεται κάποιος χωρίς τη συγκατάθεσή σου να σε χρησιμοποιήσει για ένα πείραμα του. Είναι που όλα αυτά περί facebook-αμερικανικής κυβέρνησης-CIA-ΝSA είναι συνωμοσίες. Δεν είχα ποτέ προφίλ στο facebook και χαίρομαι πραγματικά γι' αυτό, τώρα τουλάχιστον όλοι οι "συνωμοσιολόγοι" δικαιώνονται.
Λες να ρώτησαν τους 689.003 χρήστες για το αν είναι σύμφωνοι με το να γίνουν τα αντικείμενα αυτής της έρευνας;; (είναι το ίδιο ρητορική ερώτηση με τη δική σου φυσικά...)