4-5 πράγματα μαζεμένα

4-5 πράγματα μαζεμένα Facebook Twitter
1

Τρίτη 22.4

Σχεδιάζοντας ένα ταξίδι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συμβουλευτείς οδηγούς, θα ρωτήσεις φίλους. Πού να πας, τι να δεις. Ευτυχώς, μέσα στα χρόνια έχω μάθει να ρωτάω τους σωστούς ανθρώπους. Δυστυχώς, οι πληροφορίες που μου δίνουν αλλά και τα όσα φροντίζω να μαθαίνω από μόνος μου είναι πλέον τόσο λεπτομερή που είναι σχεδόν σαν να τα έχω δοκιμάσει ή να τα έχω δει όλα πολύ πιο πριν. Κοίτα, ας πούμε, αυτό το μανταρίνι στη φωτογραφία. Είναι ίσως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πιάτα στο Λονδίνο τον τελευταίο χρόνο. Ο Heston Blumenthal, ένας από τους καλύτερους σεφ της Ευρώπης, έφτιαξε αυτό το πιάτο, μια οφθαλμαπάτη που όμοιά της δεν έχεις δει. Ένα μανταρίνι που στην ουσία είναι μια μπάλα με μους από συκωτάκια κοτόπουλου κλεισμένη σε έναν ζελέ μανταρινιού. Αν δεν το κόψεις με το μαχαίρι, δεν το πιστεύεις. Μια έκρηξη γεύσεων. Ε, λοιπόν, πριν αξιωθώ να το φάω, με τόσες περιγραφές από φίλους, τόσα κείμενα στο Ίντερνετ, τόσες φωτογραφίες, είχα ήδη τη γεύση του στο στόμα μου. Αναρωτιέται κανείς, τελικά, αν ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια του ταξιδιώτη, που είναι η έκπληξη, το ξάφνιασμα, η ανακάλυψη, δεν έχει πλέον μειωθεί στο ελάχιστο με τόση πληροφορία. Την άλλη μέρα, πάντως, στο Moro, που εγώ το αγαπώ από παλιά, αλλά οι περισσότεροι πολυταξιδεμένοι δεν το πολυπροτιμούν τελευταία, η έκπληξη ήταν μεγάλη διότι στην άκρη του Λονδίνου υπήρχε μια ολοζώντανη Μεσόγειος σε ένα εστιατόριο με ξυλόφουρνο, ψωμιά με ξινό προζύμι, σμαραγδένιους τοίχους και υλικά που στην Ελλάδα δύσκολα τα βρίσκεις, αν και θα έπρεπε όλοι να τα έχουμε στην κουζίνα μας. Η σαλάτα με άγρια ρόκα, κόλιανδρο, ψητή σουπιά, γαρίδες, κουνουπίδι και ένα λεμονάτο πικάντικο ντρέσινγκ με γονάτισε και ίσως η μισή μου ικανοποίηση να προέρχεται από την έκπληξη.

4-5 πράγματα μαζεμένα Facebook Twitter

Τη μεγαλύτερη έκπληξη, πάντως, στο Λονδίνο μού την προκάλεσε το επίπεδο του σέρβις. Το είχα ξεχάσει ή μάλλον έχω ξεχαστεί στην ελληνική κατάσταση τόσο καιρό που έχω να ταξιδέψω! Ευγένεια παντού. Σε κανένα από τα εστιατόρια που επισκέφθηκα (από την καντίνα του δρόμου μέχρι το καλό μαγαζί) δεν ένιωσα τη διαβάθμιση ντόπιος - τουρίστας, Άγγλος - ξένος κ.λπ. Εξαιρετικό σέρβις παντού, ευγένεια, κατανόηση, προθυμία για εξυπηρέτηση. Είδα ακόμα μαγαζιά που είχαν στρατηγική τόσο δυνατή, που εντυπωσιάστηκα, ξέχασα πως υπήρχε αυτό. Έβλεπες στο καλύτερο εστιατόριο της πόλης ένα σμήνος από νεαρούς να δουλεύουν – ακόμα και ο σομελιέ, που προφανώς σε άλλα τραπέζια πούλαγε κρασιά πολλών εκατοντάδων λιρών, ήταν ένα νεαρό παιδί τόσο ακίνδυνο, ικανό να σερβίρει από σεΐχη μέχρι φιλοπερίεργο φούντι σαν και μένα, χωρίς να νιώθει κανείς απειλημένος. Είδα κουζίνες και πιάτα τόσο καλά μελετημένα! Είχα ξεχάσει πως αλλού το σκέφτονται πολύ το θέμα. Πήγα, ας πούμε, στο Patty & Bun, ένα μπεργκεράδικο που αυτήν τη στιγμή θεωρείται πολύ σπουδαίο στο Λονδίνο (thanks Εvi and Peter Stat) και ενώ περίμενα ένα μεγαθήριο, βρήκα μια τρύπα, με πάγκους από κόντρα πλακέ, πρόχειρα τραπέζια και ένα κατάλογο με έξι πράγματα! Έξι επικά φαγητά, βέβαια, και ουρές να περιμένουν να γευθούν το Ari Gold Burger. Όλο αυτό, παρά το diy στυλ του, καταλάβαινες πως δεν είναι από προχειρότητα αλλά προϊόν μελέτης και σχεδίου. Έχεις ένα προϊόν, ξέρεις να κάνεις κάτι και βρίσκεις τον καλύτερο τρόπο να το πουλήσεις. Όλες οι πετυχημένες επιχειρήσεις εστίασης κάπως έτσι είναι.

Πίσω στην Αθήνα βλέπω το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του Anthony Bourdain στο CNN. Ο υπέροχος αυτός κύριος, που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμα καλύτερος, εγκαινιάζει τον νέο κύκλο της εκπληκτικής ταξιδιωτικής σειράς του με μια επίσκεψη στην Ινδία. Δυστυχώς, δεν είμαι τόσο καλός στις περιγραφές ούτε στην ταξιδιωτική ανάλυση για να σας μεταφέρω αυτό το αριστούργημα που σε κάνει να αγαπάς τον κόσμο στον οποίο ζεις, να θέλεις να μπεις στο αεροπλάνο και να χαθείς μες τους χωματόδρομους της μακρινής χώρας και να ανέβεις τα Ιμαλάια με το τρένο. Και την επόμενη μέρα που έλεγα σε όλους ότι θέλω να πάω στην Ινδία, από παντού πήρα την ίδια απάντηση: μη νομίζεις πως θα είναι όπως στη σειρά! Όπως και να είναι, το πνεύμα αυτής της εκπομπής θα υπάρχει εκεί΄, είμαι σίγουρος. Σας φιλώ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Συμφωνώ σε όλα και ειδικά για το σέρβις και την ευγένεια. Υπάρχουν πάρα πολλές εκπομπές όπου κάποιος μπορεί να συμβουλευτεί: Anthony Bourdain στο CNN, Andrew Zimmern στο Travel Channel κτλ...