4-5 πράγματα μαζεμένα

4-5 πράγματα μαζεμένα Facebook Twitter
1

Τρίτη 22.4

Σχεδιάζοντας ένα ταξίδι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συμβουλευτείς οδηγούς, θα ρωτήσεις φίλους. Πού να πας, τι να δεις. Ευτυχώς, μέσα στα χρόνια έχω μάθει να ρωτάω τους σωστούς ανθρώπους. Δυστυχώς, οι πληροφορίες που μου δίνουν αλλά και τα όσα φροντίζω να μαθαίνω από μόνος μου είναι πλέον τόσο λεπτομερή που είναι σχεδόν σαν να τα έχω δοκιμάσει ή να τα έχω δει όλα πολύ πιο πριν. Κοίτα, ας πούμε, αυτό το μανταρίνι στη φωτογραφία. Είναι ίσως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πιάτα στο Λονδίνο τον τελευταίο χρόνο. Ο Heston Blumenthal, ένας από τους καλύτερους σεφ της Ευρώπης, έφτιαξε αυτό το πιάτο, μια οφθαλμαπάτη που όμοιά της δεν έχεις δει. Ένα μανταρίνι που στην ουσία είναι μια μπάλα με μους από συκωτάκια κοτόπουλου κλεισμένη σε έναν ζελέ μανταρινιού. Αν δεν το κόψεις με το μαχαίρι, δεν το πιστεύεις. Μια έκρηξη γεύσεων. Ε, λοιπόν, πριν αξιωθώ να το φάω, με τόσες περιγραφές από φίλους, τόσα κείμενα στο Ίντερνετ, τόσες φωτογραφίες, είχα ήδη τη γεύση του στο στόμα μου. Αναρωτιέται κανείς, τελικά, αν ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια του ταξιδιώτη, που είναι η έκπληξη, το ξάφνιασμα, η ανακάλυψη, δεν έχει πλέον μειωθεί στο ελάχιστο με τόση πληροφορία. Την άλλη μέρα, πάντως, στο Moro, που εγώ το αγαπώ από παλιά, αλλά οι περισσότεροι πολυταξιδεμένοι δεν το πολυπροτιμούν τελευταία, η έκπληξη ήταν μεγάλη διότι στην άκρη του Λονδίνου υπήρχε μια ολοζώντανη Μεσόγειος σε ένα εστιατόριο με ξυλόφουρνο, ψωμιά με ξινό προζύμι, σμαραγδένιους τοίχους και υλικά που στην Ελλάδα δύσκολα τα βρίσκεις, αν και θα έπρεπε όλοι να τα έχουμε στην κουζίνα μας. Η σαλάτα με άγρια ρόκα, κόλιανδρο, ψητή σουπιά, γαρίδες, κουνουπίδι και ένα λεμονάτο πικάντικο ντρέσινγκ με γονάτισε και ίσως η μισή μου ικανοποίηση να προέρχεται από την έκπληξη.

4-5 πράγματα μαζεμένα Facebook Twitter

Τη μεγαλύτερη έκπληξη, πάντως, στο Λονδίνο μού την προκάλεσε το επίπεδο του σέρβις. Το είχα ξεχάσει ή μάλλον έχω ξεχαστεί στην ελληνική κατάσταση τόσο καιρό που έχω να ταξιδέψω! Ευγένεια παντού. Σε κανένα από τα εστιατόρια που επισκέφθηκα (από την καντίνα του δρόμου μέχρι το καλό μαγαζί) δεν ένιωσα τη διαβάθμιση ντόπιος - τουρίστας, Άγγλος - ξένος κ.λπ. Εξαιρετικό σέρβις παντού, ευγένεια, κατανόηση, προθυμία για εξυπηρέτηση. Είδα ακόμα μαγαζιά που είχαν στρατηγική τόσο δυνατή, που εντυπωσιάστηκα, ξέχασα πως υπήρχε αυτό. Έβλεπες στο καλύτερο εστιατόριο της πόλης ένα σμήνος από νεαρούς να δουλεύουν – ακόμα και ο σομελιέ, που προφανώς σε άλλα τραπέζια πούλαγε κρασιά πολλών εκατοντάδων λιρών, ήταν ένα νεαρό παιδί τόσο ακίνδυνο, ικανό να σερβίρει από σεΐχη μέχρι φιλοπερίεργο φούντι σαν και μένα, χωρίς να νιώθει κανείς απειλημένος. Είδα κουζίνες και πιάτα τόσο καλά μελετημένα! Είχα ξεχάσει πως αλλού το σκέφτονται πολύ το θέμα. Πήγα, ας πούμε, στο Patty & Bun, ένα μπεργκεράδικο που αυτήν τη στιγμή θεωρείται πολύ σπουδαίο στο Λονδίνο (thanks Εvi and Peter Stat) και ενώ περίμενα ένα μεγαθήριο, βρήκα μια τρύπα, με πάγκους από κόντρα πλακέ, πρόχειρα τραπέζια και ένα κατάλογο με έξι πράγματα! Έξι επικά φαγητά, βέβαια, και ουρές να περιμένουν να γευθούν το Ari Gold Burger. Όλο αυτό, παρά το diy στυλ του, καταλάβαινες πως δεν είναι από προχειρότητα αλλά προϊόν μελέτης και σχεδίου. Έχεις ένα προϊόν, ξέρεις να κάνεις κάτι και βρίσκεις τον καλύτερο τρόπο να το πουλήσεις. Όλες οι πετυχημένες επιχειρήσεις εστίασης κάπως έτσι είναι.

Πίσω στην Αθήνα βλέπω το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του Anthony Bourdain στο CNN. Ο υπέροχος αυτός κύριος, που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμα καλύτερος, εγκαινιάζει τον νέο κύκλο της εκπληκτικής ταξιδιωτικής σειράς του με μια επίσκεψη στην Ινδία. Δυστυχώς, δεν είμαι τόσο καλός στις περιγραφές ούτε στην ταξιδιωτική ανάλυση για να σας μεταφέρω αυτό το αριστούργημα που σε κάνει να αγαπάς τον κόσμο στον οποίο ζεις, να θέλεις να μπεις στο αεροπλάνο και να χαθείς μες τους χωματόδρομους της μακρινής χώρας και να ανέβεις τα Ιμαλάια με το τρένο. Και την επόμενη μέρα που έλεγα σε όλους ότι θέλω να πάω στην Ινδία, από παντού πήρα την ίδια απάντηση: μη νομίζεις πως θα είναι όπως στη σειρά! Όπως και να είναι, το πνεύμα αυτής της εκπομπής θα υπάρχει εκεί΄, είμαι σίγουρος. Σας φιλώ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Συμφωνώ σε όλα και ειδικά για το σέρβις και την ευγένεια. Υπάρχουν πάρα πολλές εκπομπές όπου κάποιος μπορεί να συμβουλευτεί: Anthony Bourdain στο CNN, Andrew Zimmern στο Travel Channel κτλ...