LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς»

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter
39

 

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Η οικονομία της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει τεράστια ποσά στο διάσημο έργο της  ανασυγκρότησης της πρωτεύουσας της  με στομφώδη παλάτια και χρυσά αγάλματα . Οι κριτικοί της αρχιτεκτονικής είναι τρομοκρατημένοι». Έτσι αρχίζει το εκτενές άρθρο που αφιερώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στα Σκόπια χαρακτηρίζοντάς τα «πρωτεύουσα του κιτς».

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

Η εφημερίδα αναφέρεται στο «νέο ορόσημο» της πόλης, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα 30 μέτρα ύψος και τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν για να φτιαχτεί. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι φαίνεται τόσο αυθεντικό, όσο και το αντίγραφο του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας.

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μωβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία», σημειώνει το ρεπορτάζ πως «τα Σκόπια έχουν ένα καινούριο αξιοθέατο: τον ύψους 30 μέτρων «Έφιππο Πολεμιστή» στην Πλατεία Μακεδονίας, μια κεντρική πλατεία της πόλης. Το άγαλμα κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας» γράφει ο αρθρογράφος.

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

Σμειώνει ακόμη ότι τα ΜΜΕ των Σκοπίων είναι πολύ προσεκτικά στην κριτική τους για αυτό το «βασίλειο του κιτς», καθώς το εθνικιστικό VMRO που κυβερνά, έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ και «η πολλή κριτική μπορεί να σε οδηγήσει στην απόλυση».

Spiegel: «Σκόπια, το βασίλειο του κιτς» Facebook Twitter

«Η οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την οικοδόμηση αψίδων θριάμβου… Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος και το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει σχεδόν στο 30%», καταλήγει το “Spiegel”.

To ρεπορτάζ "διανθίζεται" από χαρακτηριστικές φωτογραφίες.

39

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BRITNEY SPEARS ΣΥΛΛΗΨΗ

Διεθνή / Ελεύθερη η Britney Spears: Η κίνηση μετά τη σύλληψή της - «Χρειάζεται βοήθεια» λέει εκπρόσωπός της

Νέες πληροφορίες από την αστυνομία της Καλιφόρνια που τη συνέλαβε - «Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για μια αλλαγή που πρέπει να συμβεί στη ζωή της», είπε εκπρόσωπός της
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα χαμένα έγγραφα του FBI που σχετίζονται με τις κατηγορίες εναντίον Τραμπ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα του FBI που συνδέουν τον Τραμπ με υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν σημειώματα από συνέντευξη γυναίκας, που ισχυρίζεται ότι είχε υποστεί κακοποίηση από τον τότε επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM