Αγορές χωρίς απόδειξη, η γεώτρηση που αργεί και πολλά φασαριόζικα ζώα

Αγορές χωρίς απόδειξη, η γεώτρηση που αργεί και πολλά φασαριόζικα ζώα Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate
2


Αγορές χωρίς απόδειξη, η γεώτρηση που αργεί και πολλά φασαριόζικα ζώα Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate

 

1.

Έχω κάνει αίτηση για γεώτρηση στην αρμόδια υπηρεσία κ παρότι ήρθαν και οι ιθύνοντες να ελέγξουν το χωράφι μου, εξακολουθούν να δηλώνουν πως η αίτηση θα αργήσει να ολοκληρωθεί, δίνοντας υπόνοιες για φακελάκι/γρηγορόσημο κτλ. Πώς μπορώ να τους ξεμπροστιάσω και να κάνω την δουλειά μου?

Νίκος

Αγαπητέ Νίκο,

Σύμφωνα με το νόμο, όχι μόνο οι νέες γεωτρήσεις αλλά και όλες οι παλαιές πρέπει μέχρι 15 Ιανουαρίου 2014 να περάσουν από τη διαδικασία αδειοδότησης που θεσπίστηκε το 2011. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία μιλάμε για έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό σε όλη τη χώρα (αν υπολογιστούν και οι αγροτικές γεωτρήσεις), οπότε είναι λογικό να καθυστερεί το θέμα. Αν όντως έχεις βάσιμες υπόνοιες ότι επιδιώκουν να πάρουν φακελάκι, θα σε παραπέμψω στην υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια όπου μπορείς να βρεις καθοδήγηση για το θέμα (το site τους εδώ).

_____________

2.

Kαλησπέρα!
Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης όταν τα γαβγίσματα των σκυλιών των γειτόνων είναι συνεχή και φυσικά ενοχλητικά. Μένω σε σταυροδρόμι κοντά σε πλατεία και αυτό σημαίνει πως πολύς κόσμος βγάζει τα σκυλιά του βόλτα. Μεταξύ αυτών και εγώ βγάζω καθημερινά το δικό μου σκυλί. Το πρόβλημα είναι πως κάθε φορά που κάποιο σκυλί με τον ιδιοκτήτη του ή και αδέσποτο περάσει προς την πλατεία, αρχίζουν να γαβγίζουν 4-5 σκυλιά σε μπαλκόνια και αυλές. Λόγω πλατείας και διασταύρωσης τα γαβγίσματα είναι συχνά αφόρητα. Ακούγονται όλη την ημέρα ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας, ακόμα και στη μία το βράδυ ή τις 6 το πρωί. Η πρώτη σκέψη είναι να μιλήσει κανείς στους γείτονες. Ακόμα και με όλη την ευγένεια του κόσμου να το επιχειρήσεις, κάποιοι τουλάχιστον από αυτούς θα θεωρήσουν πως τους "επιτίθεσαι" και θα προσβληθούν, ενώ άλλοι θα απαντήσουν "σκυλί είναι, θα γαυγίζει" (παρότι υπάρχουν αρκετές λύσεις στο πρόβλημα με κάποιο κόστος φυσικά). Η λύση να καλέσεις την αστυνομία δεν είναι η καλύτερη και γιατί ξεκινάς μια κόντρα με ανθρώπους της διπλανής πόρτας και δεύτερο μου έχουν αναφέρει περιπτώσεις που η αστυνομία δεν έρχεται ή και να έρθει δεν κάνει κάτι. Τέλος δεν είναι σίγουρο πως τι στιγμή που θα έρθει θα μπορέσει να πιστοποιήσει το πρόβλημα (εκτός και αν τύχει να περνάνε τότε σκυλιά). Τι θα μπορούσε να γίνει? Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη σκύλου, και ποιες οι υποχρεώσεις της αστυνομίας σε περίπτωση που κληθεί για κάτι τέτοιο? ευχαριστώ πολύ!

Επαμεινώνδας

Αγαπητέ Επαμεινώνδα,

Σαφώς και το σκυλί θα γαυγίσει τα άλλα σκυλιά. Αν δεν το κάνει, κάτι πάει στραβά με το σκυλί. Γι’ αυτό και ο νόμος προβλέπει ότι τα σκυλιά απαγορεύεται να παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος που τα φιλοξενεί. Συνεπώς πρέπει οι ιδιοκτήτες να τα βάζουν μέσα, ιδίως τις ώρες κοινής ησυχίας. Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ζώων παραβαίνει τα ανωτέρω καλείται η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και βεβαιώνει επί τόπου 300 ευρώ πρόστιμο ανά ζώο. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί εντός 10 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, τότε καλείται πάλι ο Δήμος και το πρόστιμο διπλασιάζεται κάθε φορά που έρχεται η υπηρεσία και βεβαιώνει συνέχιση της παράβασης.

_____________

3.

Πάω σε ένα μαγαζί και αγοράζω κάτι. Πληρώνω, δεν μου κόβει απόδειξη και 2 στενά πιο κάτω ελέγχομαι από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. Τι κυρώσεις επιβάλλονται σε καταναλωτή και μαγαζάτορα;

Ιωάννη

Αγαπητέ Ιωάννη,

Μέχρι 31.12.2013 ισχύουν τα εξής για την επιχείρηση που δεν κόβει απόδειξη:

Αν η αξία των προϊόντων για τα οποία δεν κόπηκε απόδειξη είναι άνω των 5.000 ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 40% της αξίας της συναλλαγής και με ελάχιστο ύψος προστίμου το ποσό των 2.500 ευρώ.

Αν η αξία των προϊόντων για τα οποία δεν κόπηκε απόδειξη είναι από 1.200 – 5.000 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο μ

Αν η αξία των προϊόντων για τα οποία δεν κόπηκε απόδειξη είναι κάτω των 1.200 ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο 400 ευρώ αν η επιχείρηση τηρεί βιβλία Α’ κατηγορίας, 800 ευρώ αν η επιχείρηση τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας και 1.200 ευρώ αν η επιχείρηση τηρεί βιβλία Γ’ κατηγορίας.

Ταυτόχρονα υπάρχει και ποινική ευθύνη για το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης (φυλάκιση τουλάχιστον δύο μηνών).

Από 1.1.2014 και εφεξής, τα πρόστιμα για την επιχείρηση θα έχουν ως εξής: 100 ευρώ σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι υπόχρεη τήρησης λογιστικών βιβλίων, 1.000 ευρώ σε περίπτωση που η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και 2.500 ευρώ σε περίπτωση που η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα. Σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου.

Σχετικά με τον καταναλωτή, παλαιότερα είχε θεσπισθεί μια διάταξη που προέβλεπε πρόστιμο 100 ευρώ για όποιον αποδέχεται να προβεί σε αγορά χωρίς να λάβει το νόμιμο παραστατικό αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δεν έχει προβλεφθεί αυτοτελές πρόστιμο για τον καταναλωτή. Κατά μία άποψη (την οποία θεωρώ πολύ αυστηρή), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο καταναλωτής στην περίπτωση αυτή είναι πρόσωπο που «συνεργεί» με τον επιχειρηματία για τη διάπραξη της παράβασης. Αν κάτι τέτοιο γίνει δεκτό (δεν έχει υπάρξει σχετικό προηγούμενο), τότε ο καταναλωτής θα υπόκειται στα ίδια πρόστιμα που υπόκειται και η επιχείρηση.

_____________

4.

Καλησπέρα,
νοικιάζω ένα σπίτι και θέλω να υιοθετήσω ένα σκυλάκι. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν έχει κάποιο πρόβλημα, αλλά υπάρχουν δύο άτομα στην πολυκατοικία που δεν αγαπούν καθόλου τα ζώα. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας γράφει ότι απαγορεύονται τα ζώα, ξέρω όμως ότι βάσει νομοθεσίας δεν έχει ισχύ τέτοια ρύθμιση.
Τι μπορώ να κάνω για να μην έχω πρόβλημα μαζί τους; Φοβάμαι ακόμα και για τα χειρότερα (για το σκυλάκι) σε περίπτωση που προχωρήσω στην υιοθεσία..

Ελένη

 

Αγαπητή Ελένη,

Όπως έχουμε ξαναπεί στο City Legal, ανεξαρτήτως του τι γράφει ο κανονισμός στις πολυκατοικίες, επιτρέπεται να έχει κάποιος σκύλους ή γάτες με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (δες το σχετικό παλαιότερο ποστ μας εδώ). Επίσης μας έχουν ξαναρωτήσει για απειλές ή κίνδυνο για τα ζώα, όπως υπαινίσσεσαι, και έχουμε απαντήσει (δες το σχετικό ποστ εδώ).

_____________

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Είμαι συνιδιοκτήτης ενός διαμερισματος, μαζί με κάποιους συγγενείς μου. Το διαμέρισμα αυτό το έχουμε κληρονομήσει από μία θεία μας που πέθανε πριν κάποια χρόνια. Ορισμένοι απο αυτούς τους συγγενείς βρίσκονται στην Αμερική και δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Γενικά δεν έχουμε επαφές μαζί τους και παρόλο που προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους σχετικά με το διαμέρισμα, αυτοί αδιαφόρησαν. Υπάρχει κάποιος τρόπος να περάσει το μερίδιο τους σε εμάς, εφόσον δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς και οι ίδιοι αδιαφορούν;
@2. Σύμφωνα με τις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας, απαγορεύεται ζώο συντροφιάς να βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο οικίας, εφόσον διαταράσσει την κοινή ησυχία των περιοίκων. Η υποχρέωση αυτή ισχύει καθ'όλο το 24ωρο και όχι μόνο τις συνήθεις ώρες κοινής ησυχίας.