Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: «To success story πρέπει να είναι το πιο χοντροκομμένο αστείο της κρίσης»

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: «To success story πρέπει να είναι το πιο χοντροκομμένο αστείο της κρίσης» Facebook Twitter
3

To success story πρέπει να είναι το πιο χοντροκομμένο αστείο της κρίσης, δηλώνει σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Κένεθ Γκάλμπρεϊθ.  


«Ακόμα και την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει έπειτα από τέσσερα χρόνια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά κανένα σημάδι ότι η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών», εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί όσο συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι πολιτικές των Μνημονίων.

Με αυτές τις πολιτικές, υποστηρίζει ο Γκάλμπρεϊθ, «η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε ένα πραγματικό σπιράλ ύφεσης - χρέους και το αν διαθέτει ανεξαρτησία ως κράτος πλέον είναι αμφισβητούμενο».

Σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ, δεν είναι καθόλου απίθανη εκδοχή να αναγκαστεί η Γερμανία να αποφασίσει αλλαγή πλεύσης από τη συνταγή της λιτότητας, βλέποντας ότι το οικοδόμημα της Ευρωζώνης κινδυνεύει με κατάρρευση, κάτι που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Ερωτηθείς ποια θεωρεί ότι είναι η πιο κατάλληλη και ρεαλιστική στρατηγική για την αντιμετώπιση της καταστροφής που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο Γκάλμπρεϊθ επισημαίνει ότι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρεται στον «απεγκλωβισμό από τη μέγκενη των Μνημονίων, με βάση τη συσπείρωση του ευρωπαϊκού Νότου και την πολιτική της σκληρής διαπραγμάτευσης με Βρυξέλλες και Βερολίνο».

Δηλώνει ακόμη ότι η έξοδος από το ευρώ θα πρέπει να είναι η ύστατη επιλογή: «Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Απλώς δεν μπορούμε αυτό να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», σχολιάζει ο Γκάλμπρεϊθ.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Ξεκινά η λειτουργία του ψηφιακού μητρώου ΜΙΔΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ως το τέλος Μαρτίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) - Ποια η λειτουργία του
THE LIFO TEAM
Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Οικονομία / Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη των στόχων για τη φετινή χρονιά -«δεν αποκλείεται να πάμε και λίγο καλύτερα, εργαζόμαστε ήδη για την περίοδο 2027-2028», είπε- και παρέθεσε 3 παράγοντες στους οποίους εδράζονται οι εκτιμήσεις αυτές:
THE LIFO TEAM
Από τα εκατομμύρια στα «ψίχουλα»: Η δραματική κατάρρευση των NFT

Οικονομία / Από τα εκατομμύρια στα «ψίχουλα»: Η δραματική κατάρρευση των NFTs

Μετά τις δόξες που γνώρισε η αγορά των ψηφιακών έργων τέχνης, τα περιβόητα NFTs δεν αποδείχθηκαν μόνο μια καλλιτεχνική και αισθητική λαίλαπα αλλά και ο πιο σύντομος δρόμος προς την οικονομική καταστροφή.
THE LIFO TEAM