Η κοινωνική προσφορά της ΕΡΤ: O αποκλεισμός του νεοναζισμού

Facebook Twitter
25

Αξέχαστη τηλεοπτική στιγμή: O Ηλίας γίνεται "ποπ"

 

«Η ΕΡΤ είχε 8 ολόκληρους μήνες να δώσει βήμα ζωντανά σε εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Για την ακρίβεια είχε προβάλει για 12 ολόκληρα λεπτά (!) τον συναγωνιστή Κασιδιάρη σε ζώνη χαμηλής τηλεθέασης» γράφει χθες στην ανακοίνωση της η Χρυσή Αυγή για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Είχε προηγηθεί στο τέλος Μαΐου η επίθεση στην Έλλη Στάη , η οποία τόλμησε να πει on air αυτό που λένε όσοι δεν θέλουν την Χ.Α στο κοινοβούλιο: «H Χρυσή Αυγή είναι νεοναζιστική».  Η Στάη δέχτηκε έναν οχετό κακοήθειας από την Χ.Α επειδή είπε το αυτονόητο.

Η κρατική τηλεόραση ήταν ίσως το μοναδικό κανάλι που αρνήθηκε να παίξει το παιχνιδάκι με την Χ.Α. Αυτό το παιχνιδάκι της ιδιωτικής τηλεόρασης  που έχει κάνει αναγνωρίσιμους κάτι τύπους που αν εξαιρέσεις την τσάμπα μαγκιά που αναπτύσσεται μέσα στην ασφάλεια της οργάνωσης τους αποτελούν την κατώτατη βαθμίδα της ανθρώπινης ύπαρξης: Ρατσιστές με την βούλα. Είδαμε από τα μέλη της οργάνωσης με την βοήθεια της ιδιωτικής tv: Χαστούκια, βρισιές, Τζωρτζέλες να τους ρωτάνε για «το πώς μπορούν και αντεπεξέρχονται σε όλη αυτή την διασημότητα», είδαμε παρουσιαστές να καλούν μόνο τα μέλη της οργάνωσης, είδαμε την σοβαροφάνεια μορφωμένων δημοσιογράφων νέας γενιάς να δίνουν βήμα στον Αρχηγό τους, είδαμε το σκυλολόι της παραλιακής να υπερασπίζεται από τα μικρόφωνα της ιδιωτικής τηλεόρασης την οργάνωση και ακούμε συνέχεια την ίδια χαζομάρα που τσουβαλιάζει τα πάντα: Τα άκρα και τα άκρα και τα άκρα. Πότε θα ξυπνήσουν μερικοί που δεν θέλουν την Χ.Α αλλά εξακολουθούν να πιπιλάνε την ίδια μπαρούφα. Άλλη μια φορά: O νεοναζισμός πρέπει να βγει εκτός Βουλής. Και αυτό θα γίνει μόνο αν οι ανίδεοι σταματήσουν να τους ψηφίζουν και μόνο αν η ιδιωτική τηλεόραση σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο του νεοναζισμού.

Σε όλο αυτό η κρατική τηλεόραση κράτησε την καλύτερη στάση. Τους απέκλεισε. Τι μπορεί να έχεις να πεις με ένα νεοναζιστή; Μπορείς να κάνεις πολιτικό διάλογο με ένα τύπο που αρνείται το Ολοκαύτωμα; Τι ακριβώς να συζητήσεις με τύπους που μπουκάρουν σε νοσοκομεία για να κάνουν έλεγχο ιθαγένειας; Τι επιχειρήματα να έχει ένα τύπος που κλωτσάει και χαστουκίζει γυναίκες;

Επίλογος. Η νέα κρατική τηλεόραση πρέπει να κρατήσει ανάλογη στάση απέναντι στην οργάνωση όπως έκανε η ΕΡΤ. Αναμένουμε.

BONUS: 7 λεπτά ιδιωτικής πρωτοβουλίας:

25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

15 σχόλια
Ακόμα ένα απολύτως εύστοχο άρθρο από την καλύτερη στήλη της LIFO. Όμως θα ξαναπώ κάτι με λύπη: Δεδομένης της παιδείας μας, έχουμε την τηλεόραση που μας αξίζει. Από προχτές, πήγε από το 95% στο 100% σαβούρας. Με γεια μας.
Συγνώμη αλλά θα τρελαθώ. Σοβαρά πιστεύετε ότι ο λόγος που ανέβηκε η Χρυσή Αυγή ήταν η ιδιωτική τηλεόραση; Καταρχήν μετά το επεισόδιο με την Κανέλλη τους απέκλεισαν και τα ιδιωτικά κανάλια κυρίως τα δυο μεγαλύτερα -Μέγκα και Αντέννα- και πλέον έβγαιναν σε κάτι μικρότερα ελαχιστότατες φορές. Ο λόγος που ανέβηκε η Χρυσή Αυγή είναι καθαρά πολιτικός και κοινωνικός και δεν έχει να κάνει με εκπομπές. Ο κύριος κορμός των ψηφοφόρων της Χ.Α. είναι το πρώην ΛΑΟΣ που μετά την μνημονιακή κωλοτούμπα του Καρατζαφέρη μεταπήδησε σύσσωμο στη Χρυσή Αυγή και εκτός από αυτούς πλέον μαζεύουν και κάθε ακροδεξιό που δεν θέλει να έχει σχέσεις με τη Ν.Δ. ή δεν το εκφράζει ο Καμμένος. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Και τέλος τέλος αυτοί που ψηφίζουν Χ.Α. είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τους τη δίνουν και τα ιδιωτικά κανάλια και οι δημοσιογράφοι τους.
Όχι ο λόγος άλλα σίγουρα άνθρωποι που ήταν στο περίπου και θέλανε ένα τσακ για να πάνε στο άκρο και να της δώσουν τη ψήφο τους επηρεάστηκαν από αυτή τη light pop προβολή της συμμορίας.Εδώ μιλάμε για έναν λίγο -πολύ εξανθρωπισμό του τέρατος που μπορεί να μετρήσει σημαντικά στο τρόπο που αποτυπώνεται στο ασυνείδητο η (κατασκευασμένη) πραγματικότητα.Τουλάχιστο των λιγότερο υποψιασμένων, για να το θέσω κομψά ...
Ποτε ειχε ποσοστα της προκοπης το ΛΑΟΣ για να δωσει τοση δυναμη στην Χ.Α.? Προφανως και εχει ΚΑΙ ψηφοφορους του ΛΑΟΣ αλλα η Χ.Α. ειναι κατα βαση ενα τουρλουμπουκι αγανακτισμενων ανιδεων μπουχτισμενων πολιτων η πλειοψηφια των οποιοων μαλλον δεν συνειδητοποιουν το κακο που κανουν με την ψηφο τους. Οταν ακους "θα ψηφισω μαλλον ή ΣΥΡΙΖΑ ή Χ.Α." τοτε αντιλαμβανεσαι ποσο συνειδητοποιημενα φασιστικη ηταν η ψηφος. Το οτι η Χ.Α. εκμεταλλευτηκε λαϊκιζοντας αυτο το αβανταζ ηταν αλλο θεμα. Κατα τ'αλλα συμφωνω σε γενικες γραμμες οτι τα ποσοστα τους ειναι αποτελεσμα κυριως των κοινωνικοπολιτικων καταστασεων και οτι τα καναλια απλα το εκμεταλλευτηκαν για να ανεβασουν τα νουμερα τους.
Φίλε , δεν είναι έτσι. Ο χειρισμός της ΧΑ από ιδιωτικά κανάλια σε πολλές περιπτώσεις ήταν εκ προθέσεως ή πάντως κατέληγε εξ αμελείας όντως υπέρ της ΧΑ. Όμως , από την άλλη , ο αποκλεισμός της ΧΑ από την κρατική τηλεόραση δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία , τόσο από καθαρά νομική ( συνταγματική ) όσο και από ηθική άποψη. Οι φασίστες είναι που δεν ανέχονται την άλλη άποψη και προχωρούν σε αποκλεισμούς , ενώ η δημοκρατία συνδιαλέγεται ακόμη και με τους εχθρούς της . Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για ένα νόμιμο κόμμα το οποίο έκανε χρήση όλων των δημοκρατικών διαδικασιών και σήμερα έφτασε να εκπροσωπεί κοινοβουλευτικά σχεδόν μισό εκατομμύριο έλληνες πολίτες . Πώς θα αποκλείσεις αυτό το κόμμα χωρίς να εκπέσεις σε αυταρχισμό; Σημειωτέον : μιλάω για ανοχή της άλλης άποψης και όχι για ανοχή εγκλημάτων .
Η ερτ ειχε καλεσει αν θυμαμαι τον Μιχαλολιακο σε ολοκληρη εκπομπη και η Σταη ειχε παρει συνεντευξη live απο τον Κασιδιαρη. Μετα το χαστουκι στην Κανελλη η σταση της Ερτ ηταν να τους αποκλεισουν,διοτι πειτε μου, αληθεια, τι επρεπε να κανουν καθε φορα; να νοικιαζουν μπραβους ή αστυνομικους μεσα στο στουντιο μην και παθει καμια κριση παλι ο "λεβεντης" μας.Περαν τουτου, τα κομματα τα ιδια αρνουνται να συμπαραβρεθουν σε πανελ ή στουντιο με εκπροσωπους της ΧΑ.Οποτε...
Παρολο που ηταν ερμαιο της καθε ανοητης-βλαχαρας που καναμε πρωθυπουργο και κυβερνησηη ΕΡΤ δεν φλερταρε ποτε με την χυδαιοτητα και κανενα αλλο καναλι η ραδιοφωνο, δεν μπορει να καλυψει το κενο, οσο θα ειναι εκτος αερα.Ισως το τριμηνο που μεινει κλειστη, καταλαβουν καποιοι που επιβραβευουντην αποφαση της κυβερνησης, το ποσο σημαντικη ηταν.
Που κολλάει το passenger ρε γαμωτο με τον νεοναζι.ποσο κακο εχουν κανει τελικα αυτές οι εκπομπές που θεωρούν τον ρατσισμό και το μισανθρωπισμο "απόψεις" και "προβληματισμούς" και δίνουν βήμα σε τέτοιου είδους άτομα που πριν ενα χρόνο δεν υπήρχαν κάν!ειναι ντροπη και μονο η προβολή τους!!!
Και σεις οπαδος των χρυσων αυγων μεσιε?πως και αποδω;πηγαινετε μια βολτα απο τα νιουζιτ , τρωκτικα κλπ μπλογκς που ξεσαλωνουν οι ομοιδεατες σας να χαιρετηθειτε αρχαια δωρικα.
Καλά έχεις μπερδέψει το Παρίσι με το κυπαρίσι, για να μη πώ το πιο γνωστό με την βούρτσα. Συγκρίνεις τον Μπόμπι Σάντς και τους άλλους Ιρλανδούς αγωνιστές, με τα ρεμάλια κουραδόμαγκες της Χ.Α;Εκείνοι ήταν μιά χούφτα, και τα έβαζαν με τον βρετανικό στρατό, θυσιάζοντας την ζωή τους, για την ελευθερία της πατρίδας τους, αυτά τα αποβράσματα, τη πέφτουν δέκα σε έναν ανήμπορο μετανάστη, για να κάνουν πλιάτσικο, και φυσικά είναι γλύφτες των αφεντικών τους, που δεν είναι βέβαια ο λαός.Σημεία των καιρών οι ηλίθιοι συμψηφισμοί, δείχνουν και το επίπεδο πολιτικής κρίσης και άποψης της κοινωνίας μας.
ΑΚΡΙΒΩΣ!Όταν τα κωλοκάναλα κάναν τα ερπετά pop stars, όλοι απορούσαν γιατί ανέβηκε!Όταν το ΜΟΙΑΣΜΑ, ο Θέμος εβγαζε τον Καιάδα με τη [...] του στο ΟΛΑ, ολοι απορουσαν γιατι ανεβαινει!