Μια είδηση από το αστυνομικό δελτίο

 

«Σοκάρει ο κυνισμός των τριών νεαρών που σύμφωνα με την Αστυνομία σκότωσαν τον 79χρονο από τους Κάτω Αμυδγάλους Αγίου Νικολάου με κίνητρο την ληστεία. Οι τρεις δράστες, ο 19χρονος φαντάρος από τον Άγιο Νικόλαο, ο 22χρονος κτηνοτρόφος από την Νεάπολη και ο 18χρονος από το Σίσι είναι οι τρεις νεαροί που, τη μοιραία νύχτα, εισέβαλαν στο απομακρυσμένο σπίτι του 79χρονου με σκοπό να τον ληστέψουν. Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο ένας εκ των δραστών είναι το ίδιο άτομο που πριν από ένα χρόνο είχε μπει στο σπίτι του θύματος και άρπαξε το ποσό των 1400 ευρώ. Ο νεαρός αυτός υποδεικνύεται από συγκατηγορούμενο του ως το άτομο που είχε την «ιδέα» για την ληστεία, η οποία τελικά οδήγησε στην δολοφονία του 79χρονου.

Είναι ανατριχιαστικό ότι πριν την εισβολή στο σπίτι του γέροντα, οι τρεις νεαροί «τα έπιναν». Στην επιστροφή για τα σπίτια τους, έβαλαν σε εφαρμογή το σατανικό σχέδιο.

Σκότωσαν με κούτσουρο το σκυλί του 79χρονου για να μην γαβγίζει, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού και άρχισαν να χτυπούν ανελέητα τον γέροντα, ο οποίος κοιμόταν. Όταν διαπίστωσαν ότι η λεία τους ήταν μόνο μερικά κέρματα, αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι για να καταστρέψουν τα ίχνη τους και να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των Αρχών.

 
Η εξιχνίαση του εγκλήματος έγινε σε χρόνο-ρεκόρ με τις Αστυνομικές Αρχές να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις έρευνες. Τα τελευταία 24ωρα τόσο στο Οροπέδιο Λασιθίου όσο και στην Νεάπολη υπήρχε τεράστια κινητικότητα από την πλευρά της Αστυνομίας που ζητούσε πληροφορίες πόρτα-πόρτα.»


Ένα σχόλιο

 

Διαβάζοντας χθες την είδηση στο Cretalive.gr το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ που είχα δει πριν 15 χρόνια. Έγειρα την πλάτη στο κάθισμα όπως τότε που είχα πρωτοδεί το φιλμ. Έχουμε συνηθίσει να ζούμε μέσα σε ένα βίαιο κόσμο ώστε λίγοι ξαφνιάζονται με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ούτε σαν ειδήσεις πια μετράνε. Τέτοιες πράξεις περνάνε στα ψιλά των δελτίων ειδήσεων γιατί δεν έχουν και το «απαραίτητο ψωμί» για την τηλεόραση και τα social media (σ.σ Οι δράστες ήταν Έλληνες). Είναι πιθανόν να τα θεωρούμε «μεμονωμένα περιστατικά». Όμως αν αθροίσεις τα μεμονωμένα, αυτά που βλέπουν και δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στη σούμα σου βγάζει ένα πράγμα: Αποκτήνωση.

Είναι τρομερό το ότι συνηθίσαμε ως κοινωνία όλο αυτό. Ότι η χειρότερη πράξη πια δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Ότι αποστρέφουμε τα μάτια μας από το κακό. Ότι το κουκουλώνουμε και κάνουμε πως δεν υπάρχει.

«Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» της κοινωνίας μας έχει την μορφή ωρολογιακών βομβών. Ακούμε το «τικ-τακ» καθημερινά. Που και που σκάει καμία. Γυρνάμε το βλέμμα, σχολιάζουμε για λίγο, ακούμε τις αμπελοφιλοσοφίες των υπευθύνων και μετά άντε πάλι. «Τικ-τακ» και η ζωή συνεχίζεται. Αρκεί να μην πέφτουν στην πόρτα σου τα σκάγια.

 

Ο Κιούμπρικ το 1971 δεν δημιούργησε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά μια προφητεία για το παρόν μας.