ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Gwen Shamplin: Ο Παράδεισος ανοίγει μόνο για τους αδύνατους* Της Γλυκερίας Μπασδέκη

Gwen Shamplin: Ο Παράδεισος ανοίγει μόνο για τους αδύνατους* Της Γλυκερίας Μπασδέκη Facebook Twitter
To αδύνατο σώμα, κατά τη Σάμπλιν, αποτελούσε έμπρακτη απόδειξη της αγάπης προς τον Σωτήρα Ιησού Χριστό. «Αυτός υπέφερε για μας πάνω στον σταυρό, εμείς δεν μπορούμε να "υποφέρουμε" στερούμενοι ένα χάμπουργκερ;» συνήθιζε να ρωτάει ρητορικά.
0



ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
, το 1998, η Gwen Shamplin-Lara (1955-2021) κέρδιζε τα δικά της πέντε λεπτά δημοσιότητας στο περίφημο Larry King Live show του CNN. Ήταν η διαιτολόγος-φαινόμενο, η χαϊδεμένη της προτεσταντικής Αμερικής, αυτή που εξαφάνιζε τα περιττά κιλά με τη βοήθεια της Βίβλου και της προσευχής.

Το πρώτο της βιβλίο «The Weigh Down Diet» είχε ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πωλήσεις, ενώ το πρόγραμμά της (βιντεοκασέτες ενθάρρυνσης σε συνδυασμό με τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης) «Weigh Down Workshop» σάρωνε στις ευαγγελικές εκκλησίες ως η πλέον πετυχημένη χριστιανική μέθοδος απώλειας βάρους.

Η Γκουέν με το μάστερ στη διατροφολογία, την επιστημονική εμπειρία ετών και την απίστευτη πειθώ ζούσε το αμερικανικό όνειρό της. Ήταν η απόλυτη γκουρού των παραπλανημένων, αμαρτωλών και λαίμαργων σωμάτων, που μόνον αυτή μπορούσε να επαναφέρει από την οδό της απώλειας στην Εδέμ της εγκράτειας.

Γαζώνοντας τον Λάρι Κινγκ με τον χειριστικό της λόγο, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι για το περιττό βάρος δεν ευθύνεται ούτε ο μεταβολισμός, ούτε η γενετική προδιάθεση, ούτε ο συνδυασμός τροφών ή η απουσία άσκησης, παρά μόνον η λαιμαργία, ως σημάδι δυσαρμονικής σχέσης με τον Θεό. Μόνη οδός λοιπόν, η κατανάλωση της ελάχιστης τροφή για λόγους καθαρής επιβίωσης κι όχι απόλαυσης.

«Πώς πιστεύετε ότι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι κατάφεραν στο Ολοκαύτωμα να είναι πραγματικά αδύνατοι;» ρώτησε τον έκπληκτο Λάρι Κινγκ, για να συνεχίσει απαντώντας μόνη της: «Mα φυσικά τρώγοντας λιγότερο φαγητό!». («How in the Holocaust did you have all these people getting down real skinny? They ate less food!»)

Το διαζύγιο, η κατάθλιψη, η χρήση αλκοόλ ή καπνού, τα ανυπάκουα παιδιά ήταν σημάδια θεϊκής οργής και έπρεπε να αντιμετωπιστούν ριζικά – με νηστεία, τιμωρία και προσευχή και φυσικά πολλές λευκές επιταγές στην ίδια και την Εκκλησία της.

Εκείνη η τηλεοπτική εμφάνιση στο διασημότερο talk show της Αμερικής και η προβοκατόρικη, χυδαία, απρεπής, παρανοϊκή (το ελάχιστο που μπορεί να πει κανείς) δήλωσή της λειτούργησαν όπως ακριβώς προσδοκούσε η Γκουέν. Απέκτησε φανατικούς haters και ακόμα φανατικότερους οπαδούς.

Έναν χρόνο αργότερα η άπληστη Γκουέν θα ιδρύσει την Remnant Fellowship Church. Στα 40 στρέμματα της start-up Νέας Εκκλησίας στο Brentwood του Τενεσί, η Γκουέν δημιούργησε χώρους λατρείας, αναψυχής και θεαματικής φιέστας για γάμους και βαφτίσεις των μελών της. Στην πυραμιδική ιεραρχία –χαρακτηριστικό κάθε σέχτας που σέβεται τον εαυτό της– τοποθέτησε στην κορυφή την ίδια, τα παιδιά της και τους στενότερους συνεργάτες της από τα πρώτα χρόνια του Weigh Down Diet.

Όπως όλα τα φονταμενταλιστικού προσανατολισμού υβρίδια, η εκκλησία της Γκουέν έχτισε το σκληροπυρηνικό προφίλ μιας βιβλοκεντρικής αδελφότητας –κυρίως παλαιοβιβλικής– με προσκόλληση στο γράμμα των θρησκευτικών εντολών, κατά τη βούληση και το συμφέρον της –προφήτισσας, πλέον– Σάμπλιν. Στήνοντας ένα πανέξυπνο εμπορικό δίκτυο πάνω στο πρόσφορο έδαφος της προτεσταντικής ηθικής και των τηλε-Ευαγγελιστών οργάνωσε τη ζωή και την συμπεριφορά των οπαδών ποντάροντας στη θρησκοληψία και τις προσωπικές τους ανασφάλειες, προβάλλοντας ακλόνητες βεβαιότητες και μεταφυσικό κύρος μέσω του αυταρχικού ελέγχου.

bookΟι Ρεμναντιστές απαγορευόταν να έχουν την παραμικρή σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους που δεν ήθελαν να ενταχθούν στη σέχτα, τα παιδιά τους παρακολουθούσαν «κατ’οίκον» μαθήματα αποκομμένα από σχολείο και φίλους. Η παραμικρή διαφωνία, ακόμα και με την μορφή απλής ερώτησης, σήμαινε αυτόματα τη διαγραφή και την αποπομπή του «εμφορούμενου από τον Σατανά» πιστού. Η κλασική ιατρική ήταν επίσης απαγορευμένη, όπως άλλωστε και η προσφυγή σε ψυχολογική βοήθεια ή φαρμακευτική αγωγή ως παρέκκλιση από τη θεϊκή βούληση.

Με σύμμαχο τον φόβο και την ψυχολογική βία, έλεγχε τα μέλη απαιτώντας απόλυτη υπακοή. Το διαζύγιο, η κατάθλιψη, η χρήση αλκοόλ ή καπνού, τα ανυπάκουα παιδιά ήταν σημάδια θεϊκής οργής και έπρεπε να αντιμετωπιστούν ριζικά – με νηστεία, τιμωρία και προσευχή και φυσικά πολλές λευκές επιταγές στην ίδια και την Εκκλησία της.

Slim for Jesus!, αδυνάτισε για τον Θεό!, αυτή ήταν η κορωνίδα του ιδεολογήματος, με το σώμα να συνιστά ένα πειθήνιο όργανο αγνότητας και υποταγής. To αδύνατο σώμα, κατά τη Σάμπλιν, αποτελούσε έμπρακτη απόδειξη της αγάπης προς τον Σωτήρα Ιησού Χριστό. «Αυτός υπέφερε για μας πάνω στον σταυρό, εμείς δεν μπορούμε να "υποφέρουμε" στερούμενοι ένα χάμπουργκερ;» συνήθιζε να ρωτάει ρητορικά.

Εκμεταλλευόμενη την «αναγεννημένη εμπειρία», την εξουσία της Γραφής και την ατομική σωτηρία της ευαγγελικής κουλτούρας, σύντομα έκανε καθαρή την πρόθεσή της να πλασαριστεί ως προφήτισσα και νέα Μεσσίας.

Το σκάνδαλο με την απόρριψη της Τριαδικότητας και τον υποβιβασμό του Αγίου Πνεύματος, η δήλωσή της «Fat people don’t go to Heaven» («Οι χοντροί δεν πάνε στον Παράδεισο», Globe magazine, 2000) καθώς και η καταδίκη ενός ζεύγους πιστών της σε ισόβια κάθειρξη για τον ξυλοδαρμό έως θανάτου του οκτάχρονου γιου τους το 2004, μετά από δικές της συμβουλές, δημιούργησαν τη μεγάλη ρήξη με τους ευαγγελικούς εκκλησιαστικούς κύκλους που μέχρι τότε τη στήριζαν τυφλά. Εξαπολύοντας μύδρους στους «σατανισμένους» που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την αυθεντία της, η Γκουέν θα προβάλλεται πλέον ως Μεσσίας και η Αδελφότητά της θα αποκτήσει και τα τυπικά δογματικά χαρακτηριστικά της ως αίρεση.

Ο Παράδεισος ανοίγει μόνο για τους αδύνατους* Facebook Twitter
Καθώς προχωρούσαν τα χρόνια, η Γκουέν μεταμορφωνόταν σε απόλυτα ανορεξική φιγούρα με σήμα κατατεθέν τα υπερφουσκωμένα με λακ μαλλιά – Τhe higher the hair, the closer to God!

Η περίπτωσή της Gwen Shamplin-Lara δεν είναι σπάνια ή μοναδική. Ο αστικός μύθος θέλει τον John Kellogg να επιβάλλει τα γνωστά corn flakes στην προσπάθεια του να βρει ένα πρωινό που θα λειτουργεί αντι-αφροδισιακά και θα εμποδίζει τον αυνανισμό. (Anti-Masturbation Cereals!) Από την Brethanian Diet, τον Manson, τον Μο (Children of God), τη Heaven’s Gate (με τη μαζική αυτοκτονία 39 ανθρώπων το 1997), τη σφαγή της Jonestown στην Γουιάνα (918 θάνατοι και 5 δολοφονίες παρατηρητών) μέχρι την πρόσφατη περίπτωση του γκουρού αυτοβελτίωσης Κιθ Ρανίερ της Nexius (οι γυναίκες υποχρεώνονταν σε δίαιτες λιμοκτονίας και σε σεξουαλικές επαφές μαζί του), που καταδικάστηκε σε ισόβια (2020) για τράφικινγκ, η Αμερική μας έχει συνηθίσει στις αθρόες εντάξεις σε περίεργες θρησκευτικές ομάδες. 

Τα μέλη συχνά απομονώνονται, καθοδηγούνται, βιώνουν ενοχικά σύνδρομα με αντίτιμο τη βεβαιότητα ότι θα «σωθούν» και θα ζήσουν στους αιώνες των αιώνων. (Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές περιπτώσεις: είναι νωπές ακόμα οι μνήμες της γαλλοελβετικής σέχτας του Ναού του Ηλίου (Temple du Soleil) με τις μαζικές αυτοκτονίες μελών της και τη δίκη του διεθνώς καταξιωμένου διευθυντή ορχήστρας –και στενού συνεργάτη του Ιάνη Ξενάκη– Μισέλ Ταμπασνίκ ως ηθικού αυτουργού, αν και τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες.)

Gwen Shamplin: Ο Παράδεισος ανοίγει μόνο για τους αδύνατους* Της Γλυκερίας Μπασδέκη Facebook Twitter
Η εκκλησία Remnant Fellowship. Φωτογραφία: HBO Max

Όλες αυτές οι «νέες εκκλησίες» είναι κατά κανόνα σέχτες φονταμενταλιστών, οργανωμένες σαν εμπορικές επιχειρήσεις. Επιδιώκουν συχνά το καθεστώς κανονικής θρησκείας για να αποφύγουν τη φορολογία από την IRS (Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος  των Ηνωμένων Πολιτειών) και συνδέονται τις περισσότερες φορές με ακροδεξιά μορφώματα τύπου ΜΑGA ή QAnon.

Στο πώς οι «προτεσταντικής ηθικής» ακραίες διατροφικές σέχτες σαν αυτή της Γκουέν μπόρεσαν να επιβληθούν στην καρδιά της καπιταλιστικής υπερκατανάλωσης τροφίμων, η απάντηση είναι μία: χτυπώντας τη για να την αντικαταστήσουν με μια επικερδέστερη μπίζνα, χτυπώντας δηλαδή τον καπιταλισμό με ακόμη περισσότερο καπιταλισμό.

Δεν είναι τυχαίο που οι πιστοί της «ψαρεύονταν» από τα ανώτερα οικονομικά στρώματα, απ’ αυτά τα στρώματα δηλαδή που μπορούσαν να πληρώσουν το ακριβό σπορ της χριστιανικής δίαιτας. Καθώς προχωρούσαν τα χρόνια, η Γκουέν μεταμορφωνόταν σε απόλυτα ανορεξική φιγούρα με σήμα κατατεθέν τα υπερφουσκωμένα με λακ μαλλιά – Τhe higher the hair, the closer to God!

Το 2018 χωρίζει από τον επί σαράντα συναπτά έτη σύζυγό της και πατέρα των δύο παιδιών της και παντρεύεται τον Joe Lara, έναν δεύτερης διαλογής ηθοποιό, γνωστό από τον ρόλο του ως «Ταρζάν» στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Αν και το διαζύγιο είναι απαγορευμένο στους κόλπους της Remnant Fellowship Church, ο νέος σύζυγος-τρόπαιο θα επιβληθεί ως «Θεόσταλτος» και πολύ γρήγορα θα ενταχθεί στο ενεργό δυναμικό της εκκλησίας.

Ο Παράδεισος ανοίγει μόνο για τους αδύνατους* Facebook Twitter
Το 2018 χωρίζει από τον επί σαράντα συναπτά έτη σύζυγό της και πατέρα των δύο παιδιών της και παντρεύεται τον Joe Lara, έναν δεύτερης διαλογής ηθοποιό, γνωστό από τον ρόλο του ως «Ταρζάν».
 

Το πρωί του Σαββάτου της 29ης Μαΐου 2021 ένα μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος θα συντριβεί στη λίμνη Περπ Πριστ του Τενεσί, λίγο μετά την απογείωσή του. Τα σωστικά συνεργεία θα ανασύρουν νεκρούς και τους επτά επιβαίνοντες. Στο κόκπιτ του μοιραίου Cessna βρισκόταν ο Τζο Λάρα και η σύζυγός του, Γκουέν Σάμπλιν-Λάρα. Προορισμός τους ένα MAGA event σε συνέδριο υπερσυντηρητικών νοσταλγών του Τραμπ (We The People Patriots' Day Rally) στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.  

Η πτώση θα είναι τόσο εκκωφαντική όσο και η άνοδος.

Crying Game
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ