1.

Καλή σας ημέρα,

Άνοιξε κατάστημα λιανικής πώλησης και ζητάει υπαλλήλους έως 35 ετών. Εάν αποτελεί αυτή η τακτική κάποιου είδους διάκριση ποιος είναι ο κατάλληλος φορέας να το ελέγξει και να προβεί στις απαραίτητες συστάσεις;

Ευχαριστώ

Στέλα   

 

Αγαπητή Στέλα,

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη δεν επιτρέπεται η διάκριση στο χώρο εργασίας για λόγους ηλικίας (μεταξύ άλλων). Κατ' εξαίρεση, δεν συνιστά ανεπίτρεπτη διάκριση η διαφορετική µεταχείριση με βάση την ηλικία (το παράδειγμα που έφερες) εάν λόγω της φύσης των συγκεκριµένων επαγγελµατικών δραστηριοτήτων ή του πλαισίου εντός του οποίου αυτές ασκούνται, η ηλικία αποτελεί θεμιτή ουσιαστική και καθοριστική επαγγελµατική προϋπόθεση (τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας). Το σχετικό βάρος απόδειξης το φέρει ο εργοδότης που κάνει τη διάκριση. Εάν κριθεί ότι υπάρχει αθέμιτη διάκριση επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις (μπορείς να κάνεις μήνυση) και διοικητικά πρόστιμα (αρμοδιότητα της Επιθεώρησης Εργασίας). Μπορείς επίσης να απευθυνθείς στο Συνήγορο του Πολίτη και στην Επιτροπή Ίσης Μεταχειρίσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης (στοιχεία επικοινωνίας και για τα δύο εδώ).

_____________  

 

2.

Καλημέρα σας. Οταν κατοικώ σε νόμιμη κατοικία, σε εντός σχεδίου οικόπεδο το οποίο είναι κάτω από πυλώνα της ΔΕΗ (Υψηλή Τάση) είναι νόμιμο να επιβαρύνομαιμε το χαράτσι. Επιπρόσθετα το οικόπεδο μου (που βρίσκεται το σπίτι μου) είναι σε "ζώνη δουλείας της ΔΕΗ" με ότι αυτό νομικά σημαίνει. Που θα βρώ το δίκιο μου?

Γιώργος  

 

Αγαπητέ Γιώργο,

Ο νόμος για το Ειδικό Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (πρώην ΕΕΤΗΔΕ, το γνωστό "χαράτσι") δεν προβλέπει κάποια σχετική εξαίρεση. Η ζώνη δουλείας ΔΕΗ είναι 20μ. εκατέρωθεν της γραμμής Υψηλής Τάσης (σύνολο 40μ.) και 25μ. (σύνολο 50μ.) για γραμμές Υπερυψηλής Τάσης (400 kV). Η ζώνη δουλείας προβλέπεται από το νόμο και σημαίνει ότι στη ζώνη αυτή υπάρχουν περιορισμοί στη δόμηση και χωροθέτηση ενώ δεν δικαιούσαι οποιαδήποτε αποζημίωση από τη ΔΕΗ εξαιτίας της δουλείας αυτής (δουλεία εκ του νόμου). Οπότε δεν έχεις κάποια αξίωση από το γεγονός αυτό. Γενικότερα, τα υψηλά ηλεκτρικά πεδία που εκπέμπουν οι γραμμές υψηλής και υπερυψηλής τάσης συνήθως δεν εισέρχονται στο εσωτερικό των κτιρίων επειδή γειώνονται από τα περισσότερα δομικά υλικά. Συνεπώς το γεγονός ότι η κατοικία σου είναι κάτω από πυλώνα δεν δημιουργεί κάποιο θέμα στο εσωτερικό του σπιτιού σου.

_____________  

 

3.

Δεν ξέρω αν είσαι αρμόδιος αλλά τι γίνεται αν είσαι άνεργος, παίρνεις ταμείο ανεργίας και λείπεις 10 μέρες στο εξωτερικό. Διακόπτεται η επιδότηση?

Χρήστος

 

Αγαπητέ Χρήστο,

Σύμφωνα με το νόμο το επίδομα ανεργίας αναστέλλεται όταν ο άνεργος δεν είναι διαθέσιμος προς απασχόληση στην αγορά εργασίας από οποιαδήποτε αιτία, περιλαμβανομένης της απουσίας του από τη χώρα. Συνεπώς, κάθε άνεργος επίσης οφείλει να δηλώνει την αναχώρηση του στο εξωτερικό είτε για λίγο είτε για περισσότερο, οπότε η επιδότηση αναστέλλεται και συνεχίζεται με την επιστροφή από το εξωτερικό.

 _____________  
 
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ). Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.