TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Serge Lutens

 

 

Serge Lutens

 

Μέγας Εστέτ, Μέγας Ιερέας

 

"Μικρός, κόντεψα να πνιγώ. Κοιτούσα έναν χείμαρρο, και μέσα σ' αυτόν το χείμαρρο υπήρχαν φύκια, πολύ μεγάλα και πανέμορφα φύκια που κυμάτιζαν ελαφρά. Με μαγνήτιζαν, ήταν για μένα σαν μια κώμη. 'Εσκυψα και έπεσα και σχεδόν πνίγηκα. 'Οταν με έβγαλαν από το νερό, είπα "τι όμορφα που είναι".

 

 Φωτ. Σπύρος Στάβερης

 

Serge Lutens Facebook Twitter

Σε ηλικία 14 ετών μαθητεύει σ' ένα μεγάλο κομμωτήριο, και ταυτόχρονα ντύνει, μακιγιάρει και φωτογραφίζει τις φίλες του. Καθορίζει πολύ σύντομα το δικό του στύλ: μαλλιά κολλημένα, χλωμά πρόσωπα, μάτια καρβουνιασμένα.

Το 1962, με διαβατήριο τις εκτυπώσεις του, προσλαμβάνεται από τη γαλλική Vogue για να δημιουργήσει στυλ μαλλιών, μακιγιάζ και κοσμήματα. Εργάζεται με τους μεγάλους φωτογράφους της εποχής, όπως οι Richard Avedon, Robert Richardson, Guy Bourdin, Irving Penn, ξεκινώντας μια γόνιμη συνεργασία με τα πιο επηρεαστικά περιοδικά μόδας και ομορφιάς.

Το 1967, το ταλέντο του αναγνωρίζεται από τον οίκο Christian Dior, ο οποίος του αναθέτει την ανάπτυξη του τομέα του μακιγιάζ του. Δημιουργεί μια σειρά νέων καλλυντικών με καινοτόμα χρώματα, η οποία λαμβάνει πολύ καλές κριτικές από τον αμερικανικό Τύπο. Χάρη στην αποδοχή αυτή και την εμπορική επιτυχία, πραγματοποιεί τις δικές του φωτογραφίες. Μία σειρά του, εμπνευσμένη από τους μεγάλους δασκάλους της ζωγραφικής, θα εκτεθεί το 1973 στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης και σε άλλα μουσεία του κόσμου.

Παράλληλα, γυρίζει το 1974 την πρώτη μικρού μήκους ταινία του, Les Stars, που παρουσιάστηκε στις Κάννες, στο πλαίσιο του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών. Η δεκαετία του 1970 είναι έντονη για τον Serge Lutens, με πολλά ταξίδια.

Το 1974, στο Μαρόκο, όπου διαμένει όλο και πιο συχνά, αγοράζει ένα σπίτι στην Μεντίνα του Μαρακές. Μετά από πολλά χρόνια και πολλές ανακατασκευές, το σπίτι αυτό μετατρέπεται σε ίδρυμα.

Τη δεκαετία του '80 ξεκινάει μια συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών Shiseido, που του εμπιστεύεται την εικόνα της, προσβλέποντας σε μια διεθνή ανάπτυξη. Από το σχεδιασμό των προϊόντων ως την πραγματοποίηση διαφημίσεων, μια περίοδος έντονης δραστηριότητας του επιτρέπει να διεκδικήσει μια μοναδική ταυτότητα, χαριζοντάς του πολλά βραβεία (δύο Χρυσοί Λέοντες στο Φεστιβάλ διαφημιστικής ταινίας, κι έπειτα, το 1990, ένα Μεγάλο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ καλλιτεχνικής ταινίας).

Το 1992, ο Serge Lutens δημιουργεί για τη Shiseido το άρωμα Θηλυκότητα του ξύλου, μία οσφρητική επανάσταση που βασίζεται ουσιαστικά στο ξύλο του κέδρου, και αμφισβητεί την παραδοσιακή διχοτόμηση "ανδρες /γυναίκες" στα αρωματοπωλεία. Αυτή είναι η αρχή της περιπέτειάς του στον τομέα αυτό. Κατά την ίδια περίοδο, ανοίγει στο Palais Royal το κατάστημα της Shiseido. Διακοσμημένο και σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου από τον Serge Lutens, γίνεται γρήγορα το ραντεβού όλων εκείνων που λατρεύουν τα αιθέρια έλαια και... τα λόγια.

Το 2000, δημιουργεί τη δική του εμπορική ταυτότητα Parfums-Beauté Serge Lutens. Το 2004, μετά από αίτημα της γεννετειράς του και στο πλαίσιο της Lille 2004, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επεξεργάζεται το οσφρητικό του λαβύρινθο, έναν πραγματικό εξπρεσιονιστικό καθεδρικό ναό, όπου ανασυνθέτει τις αναμνήσεις των αρωμάτων της παιδικής του ηλικίας.

Το 2007, το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας του απονέμει τον τίτλο του Διοικητή του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων.

Δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της μάρκας του, ο Serge Lutens ανοίγει ένα νέο δρόμο για την αρωματοποιία του δημιουργώντας το L'Eau Serge Lutens, το αντι-άρωμα, ως αντίδραση απέναντι σ' έναν κόσμο που θεωρεί ότι κάνει υπερβολική χρήση των αρωμάτων.

Στοιχεία από τη γαλλική Wikipedia

Serge Lutens Facebook Twitter
Serge Lutens Facebook Twitter
Serge Lutens Facebook Twitter
Serge Lutens Facebook Twitter
Serge Lutens Facebook Twitter
Serge Lutens Facebook Twitter
Serge Lutens Facebook Twitter
Serge Lutens Facebook Twitter
Φωτογράφηση στη Ρωμαϊκή Αγορά και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά για το περιοδικό ΒήμαDonna (πριν αρκετά χρόνια).

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ