TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η άποψη του Πόντιου Πιλάτου

 

Πωλ Κλωντέλ

 

Η άποψη του Πόντιου Πιλάτου

Ο γάλλος ηθοποιός Jean Marais ως Πόντιος Πιλάτος στην γαλλο-ιταλική ταινία Ponce Pilate (Ponzio Pilato). Facebook Twitter
"Νίπτω τας χείρας μου". Ο γάλλος ηθοποιός Jean Marais ως Πόντιος Πιλάτος στην γαλλο-ιταλική ταινία Ponce Pilate (Ponzio Pilato) των Gian Paolo Callegari και Irving Rapper, που προβλήθηκε το 1962.

 

Και πάνω απ 'όλα τα κοτόπουλα, μην ξεχάσετε να μου θυμίσετε τα κοτόπουλα. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν ξέρω τι αντιρρήσεις μπορεί να έχετε επειδή ο Πιλάτος, στις τρεις η ώρα το απόγευμα, που για τους παλιούς ήταν η ένατη ώρα, κοιμάται ακόμα βαθιά. Μην ξεχνάμε ότι ήταν αποικιακός επίτροπος, και ότι, επομένως, η σιέστα ήταν γι 'αυτόν μία επιτακτική συνήθεια. 'Οντας αναγκασμένος από το επάγγελμα να κάνει επιθεώρησεις σε ανθυγιεινές περιοχές όπως η πεδιάδα της Γιάφα και η περιοχή του Ιορδάνη ποταμού. Το παράξενο θα ήταν να μην είχε υποφέρει, έστω και λίγο, από ελονοσία.

 
Και από την άλλη πλευρά, ήταν κι αυτή η φοβερή νύχτα που είχε περάσει. Εάν ευθυνόσασταν εσείς για την διατήρηση της τάξης με μία χούφτα μισθοφόρους σε μια από αυτές τις συνήθως επίπεδες και αδρανείς ασιατικές πόλεις, και ξαφνικά, χωρίς να ξέρει κανείς γιατί, η σούπα άρχιζε να κοχλάζει, θα καταλαβαίνατε τι εννοώ. Το εβραϊκό Πάσχα ήταν κάτι σαν το Ραμαζάνι ή το Μουχάραμ. Η Ιερουσαλήμ ήταν γεμάτη προσκυνητές που κατέφθαναν από κάθε γωνιά της Μεσογείου μέσα σε μια ατμόσφαιρα έξαψης ή φανατισμού, και την ίδια στιγμή υπήρχε και κόσμος σε διακοπές, απελευθερωμένος από τις καθημερινές αγωνίες και από την επιτήρηση της χωροφυλακής, χώρια όσα αφήνουν πίσω τους οι λαϊκές αυτές διαμαρτυρίες, και τότε, μετά από τις χιλιάδες έγνοιες μιας ιδιαίτερα κοπιαστικής ημέρας, συνέβη και το πραγματικά απαράδεκτο πραξικόπημα αυτών των απίστευτων ιερέων, η σύλληψη στη μέση της νύχτας, η μανιασμένη έφοδος στο δικαστήριο του Καϊάφα, κι από εκεί σ' εκείνο του 'Αννα, οι γεροτράγοι που μεταφέρονται τροχάδην από όλες τις κατευθύνσεις μέσα από τα στενά πάνω στα φορεία τους, παραμερίζοντας τους αργόσχολους με ρόπαλα, με έναν πυρσό να φέγγει μπροστά, και τέλος, το πρωί, η τακτική διαδικασία, η εμφάνιση στην αίθουσα του δικαστηρίου μου, αυτή η πραγματικά αξιοσημείωτη και επιτυχημένη προσπάθεια να συμμορφωθεί το χάος με όλους αυτούς του παράφρονες, για να επανέλθει μία επίφαση τάξης και ομαλότητας χωρίς να υπάρξει εξέγερση, ανθρώπινος θάνατος, βάναυση παρέμβαση του στρατού, χωρίς όμως να υπάρξει κι από την πλευρά της Ρώμης άλλη αντίδραση από την απρόθυμη αυτή σιωπή που είναι η έγκριση του Γραφείου, αυτό το μείγμα σταθερότητας, συγκατάθεσης και εφευρετικότητας.

 

Πραγματικά, μετά από μια τέτοια προσπάθεια και ένα τέτοιο αποτέλεσμα, η ανάγκη για λίγη ξεκούραση μπορεί να γίνει κατανοητή. Και μετά, ξαφνικά, ακριβώς στις τρεις η ώρα, αυτό το ξύπνημα και όλα όσα ακολούθησαν μέχρι το ηλιοβασίλεμα, αν όντως υπήρχε ακόμα ένας ήλιος στο στερέωμα, ή μάλλον αν δεν είχε κρίνει σκόπιμο το κανονικό μας αστέρι να απαλλάξει από την παρουσία του τον στρατώνα αυτόν που φώτιζαν οι πυρσοί των μανιακών.

Διαμαρτύρομαι, παρακινούμενος από το αίσθημα της αλήθειας, και μετά από μια ψύχραιμη εξέταση της συνείδησής μου ως κρατικός υπάλληλος, διαμαρτύρομαι επειδή σε όλη αυτήν την αλληλουχία των ξαφνικών και ανεξέλεγκτων γεγονότων, εγώ δεν φέρω ουδεμία ευθύνη, είμαι άμεμπτος. Θα δώσω εξηγήσεις για τα πάντα όταν μου ζητηθούν, αλλά ήδη από τώρα αποποιούμαι κάθε ευθύνη. Όλα αυτά συνέβησαν μεταξύ Εβραίων, δική τους υπόθεση είναι, εγώ είμαι κρατικός υπάλληλος της Ρώμης, το καθήκον μου ήταν να διατηρήσω την τάξη, δεν χρειάζεται να μου ζητούν τίποτα άλλο, ούτε να προσπαθούμε να καταλάβουμε τους αλληλοσκοτωμούς τους στις συναγωγές τους. Το σημαντικό είναι να ελέγχεις τα νεύρα σου, να διώξεις αποφασιστικά πίσω στη λήθη και στην ανυπαρξία ορισμένα γεγονότα που θα μας οδηγούσαν πολύ γρήγορα σε παραστρατήματα εάν η σκέψη μας έμενε σ' αυτά. Όχι, όχι, καμία τέτοια επικίνδυνη ανοχή, αυτό που πρέπει να δούμε είναι το αποτέλεσμα. Η Ρώμη είναι σιωπηλή, ο Ηρώδης συμφιλιώθηκε μαζί μου, το Σανχεντρίν με ευχαρίστησε με ένα επίσημο έγγραφο παρά το μικρό περιστατικό της επιγραφής, μια μικρή ευχαρίστηση που δεν μπορούσα να στερήσω στον εαυτό μου. Τι άλλο να μου ζητάνε; Εάν αυτοί οι άγριοι θυσίασαν πραγματικά τον θεό τους, είναι δική τους υπόθεση, εγώ νίπτω τας χείρας μου.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ