TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ

Χιλιάδες Εβραίοι και 'Αραβες ενωμένοι κατά της προσάρτησης των εποικισμών

 
«Crime Minister»

*

 Χιλιάδες Εβραίοι και 'Αραβες διαδηλώνουν ενωμένοι κατά της προσάρτησης των εποικισμών της Δυτικής 'Οχθης

 

Χιλιάδες Εβραίοι και 'Αραβες ενωμένοι κατά της προσάρτησης των εποικισμών Facebook Twitter
Φωτ. Tweeter Anna Ahronheim

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι»: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ ενάντια στο σχέδιο προσάρτησης της Δυτικής Όχθης.
«Καθήκον όλων μας είναι να εναντιωθούμε στους αυταρχικούς ηγέτες», δήλωσε ο Bernie Sanders στο πλήθος των διαδηλωτών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η αστυνομία επιτέθηκε στον φωτογράφο της Haaretz.


Lee Yaron, Josh Breiner

Haaretz, 6 Ιουνίου 2020

 

ΕΒΡΑΙΟΙκαι 'Αραβες πραγματοποίησαν από κοινού το Σάββατο ένα συλλαλητήριο με χιλιάδες συμμετέχοντες στην πλατεία Rabin του Τελ Αβίβ ενάντια στα σχέδια του Ισραήλ για την προσάρτηση εποικισμών της Δυτικής Όχθης.

 

Η διαμαρτυρία είχε αρχικά απαγορευτεί από τις αρχές λόγω της απειλής του κορωνοϊού, αλλά τελικά η αστυνομία υποχώρησε και εξέδωσε άδεια την Παρασκευή το βράδυ. Οι διοργανωτές όρισαν περίπου 50 επόπτες για να διασφαλιστεί η τήρηση των κανονισμών για τον κορωνοϊό.

 

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ Bernie Sanders μίλησε στο συλλαλητήριο μέσω τηλεδιάσκεψης, εκφράζοντας την υποστήριξή του στους διαδηλωτές, και καταδικάζοντας τα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ. Ο γερουσιαστής είπε ότι ήταν "ευτυχισμένος" που είδε τους Άραβες και τους Εβραίους να διαδηλώνουν μαζί.

 

"Σε αυτές τις δύσκολες μέρες ... δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη και να αγωνιστούμε για το μέλλον που όλοι αξίζουμε", δήλωσε ο Sanders. "Καθήκον όλων μας είναι να εναντιωθούμε στους αυταρχικούς ηγέτες και να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για κάθε Παλαιστίνιο και κάθε Ισραηλινό ... Με τα λόγια του φίλου μου Ayman Odeh: Το μόνο μέλλον είναι ένα κοινό μέλλον."

Ορισμένοι Ισραηλινοί πολιτικοί πήραν επίσης το λόγο στη διαμαρτυρία.

 

Ο Ayman Odeh, o επικεφαλής της "Ενώμενης Λίστας", της εκλογικής συμμαχίας των αραβικών κομμάτων,  είπε στο πλήθος: "βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ένα μονοπάτι οδηγεί σε μια κοινή κοινωνία με πραγματική δημοκρατία, πολιτική και εθνική ισότητα για τους 'Αραβες πολίτες ... Το δεύτερο μονοπάτι οδηγεί στο μίσος, τη βία, την προσάρτηση και το απαρτχάιντ. Είμαστε εδώ στην πλατεία Rabin για να επιλέξουμε το πρώτο μονοπάτι".

 

"Η δημοκρατία δεν υπάρχει μόνο για τους Εβραίους", πρόσθεσε ο Odeh. "Όπως και ο Martin Luther King και οι υποστηρικτές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει ειρήνη. Και δεν θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη εάν δεν τερματίσουμε την κατοχή."

 

Ο Nitzan Horowitz, αρχηγός του Meretz [ισραηλινό αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα -σ.σ.], απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, είπε με τη σειρά του πως "η προσάρτηση είναι ένα ένα έγκλημα πολέμου. 'Ενα έγκλημα κατά της ειρήνης, ένα έγκλημα κατά της δημοκρατίας, ένα έγκλημα που θα μας κοστίσει αίμα". Ο αριστερός ηγέτης επέκρινε επίσης τον υπουργό Άμυνας Benny Gantz και τα μέλη της κεντροαριστεράς που προσχώρησαν στην κυβέρνηση του Netanyahu: "Είστε απολύτως συνένοχοι, υποστηρίζετε και επιτρέπετε αυτήν την τραγωδία".

 

 

Χιλιάδες Εβραίοι και 'Αραβες ενωμένοι κατά της προσάρτησης των εποικισμών Facebook Twitter
Φωτ. Seen This

 

 

Μεταξύ των άλλων ομιλητών στo συλλαλητήριο ήταν και ο Muhammad Baraka, πρόεδρος της Ανώτατης Αραβικής Επιτροπής Παρακολούθησης στο Ισραήλ, καθώς και οι βουλευτές Merav Michaeli, Tamar Zandberg και Ofer Cassif.

 

Ο Avner Gvaryahu, διευθυντής της οργάνωσης Breaking the Silence, αναφερόμενος στο σχέδιο Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν στέλνει τα παιδιά του για να φυλάξει τα φυλάκια ... Τα παιδιά των αμερικανών υποστηρικτών της προσάρτησης δεν μπορούν να σκοτώνουν ή να σκοτωθούν στα προσαρτημένα εδάφη, αλλά τα παιδιά μας μπορούν. "

 

H Tegan, μία δεκαεπτάχρονη που ήρθε από την Tayibe [αραβική πόλη στο κέντρο του Ισαρήλ -σ.σ.] για να διαμαρτυρηθεί, δήλωσε ότι δεν ήταν ή πρώτη της διαδήλωση κι ότι όλο και περισσότεροι νέοι 'Αραβες έρχονται στο Τελ Αβίβ για να διαδηλώσουν.

 

"Διαμαρτύρομαι γιατί αρκεί όλο αυτό το λουτρό αίματος. Πρέπει να υπάρξει ειρήνη τώρα μεταξύ Εβραίων και Αράβων", είπε. "Αρκετά με τον ρατσισμό, αρκετά με τις δολοφονίες, πρέπει να τελιώσει αυτό. Ο Bibi και ο Trump είναι ρατσιστές και φοβάμαι πολύ τι μπορεί να συμβεί αν γίνει η προσάρτηση. Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στην πορεία των γυναικών για να πούμε στους πολιτικούς ότι αρκετά σημαίνει αρκετά."

 

 

 

Από την πλευρά του, ο Simcha, ένας 50χρονος διαδηλωτής από το Kfar Yona, δήλωσε: "ψηφίσαμε τον Gantz επειδή πιστεύαμε ότι θα ήταν μια εναλλακτική λύση και μας πρόδωσε. 'Οπως και το Εργατικό Κόμμα. Κουραστήκαμε να μας καλοπιάνει το κέντρο ελπίζοντας ότι θα φέρει την αλλαγή. Μπορούμε μόνο να αντιταχθούμε στην κατοχή και να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία μέσω μιας εβραϊκής-αραβικής συμμαχίας. Την επόμενη φορά, θα ψηφίσω την Ενωμένη Λίστα.".


Δεκάδες αστυνομικοί ακολούθησαν τη διαδήλωση. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι κάλεσαν τους συμμετέχοντες να τηρήσουν την τάξη, ιδίως σε σχέση με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον κορωνοϊό, διατηρώντας απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και φορώντας μάσκες.

Μετά το τέλος της επίσημης συγκέντρωσης, ένας αριθμός διαδηλωτών έμεινε και σταμάτησε την κυκλοφορία γύρω από την πλατεία. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι "με την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας απόψε στην πλατεία Rabin μια χούφτα διαδηλωτών έμεινε στο χώρο, διαταράσσοντας τη δημόσια τάξη και εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Η αστυνομία κάλεσε τους διαδηλωτές να αποκαταστήσουν την τάξη και να υπακούσουν στις οδηγίες των αξιωματικών."

Διαδηλωτές ξάπλωσαν στο πεζοδρόμιο γύρω από την πλατεία Rabin, σε ένδειξη συμπαράστασης στις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και πυροδοτήθηκαν από το θάνατο του George Floyd που προκάλεσαν οι αστυνομικοί που τον είχαν συλλάβει στη Μινεάπολη. Φώναζαν συνθήματα όπως "'Οχι άλλη κατοχή", "Αστυνομία, ποιούς προστατεύεις;" "Κατοχή ίσον τρομοκρατία και τίποτα αυτό δεν το αλλάζει", και "Eyad, Eyad και πάλι Eyad", αναφορικά με τον 32χρονο αυτιστικό Παλαιστίνιο άντρα που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το περασμένο Σάββατο.

 

Πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν. 'Ενα βίντεο έδειξε αστυνομικούς να ρίχνουν βίαια στο έδαφος έναν φωτογράφο της Haaretz την ώρα που κάλυπτε τη διαμαρτυρία. "Προσπάθησα να βιντεοσκοπήσω τους αστυνομικούς και μετά αυτοί αποφάσισαν να με συλλάβουν", δήλωσε ο φωτογράφος Tomer Appelbaum. "Με χτύπησαν, με έβαλαν να γονατίσω και μου κοπάνησαν το κεφάλι."

 

 

Χιλιάδες Εβραίοι και 'Αραβες ενωμένοι κατά της προσάρτησης των εποικισμών Facebook Twitter
Φωτ. La Minute info

 

 

'Εχοντας πει αρχικά στους διοργανωτές ότι δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τη διαμαρτυρία ενάντια στο σχέδιο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης, η αστυνομία δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιτραπεί τελικά η συγκέντρωση.

 

Οι διοργανωτές χαιρέτισαν την απόφαση. "Δεν υποκύψαμε στις προσπάθειες να μας φιμώσουν", ανέφεραν σε μια δήλωση, "κι ούτε υποχωρήσαμε στο θέμα τηςπροσάρτησης, η οποία θα διαιωνίσει την κατοχή και θα αποτρέψει τη λύση των δύο κρατών".

 

Οι αρχές επιβολής του νόμου τελικά έδωσαν την έγκρισή τους στην πορεία μετά από τις συνομιλίες που είχαν οι δικηγόροι της Ενωμένης Λίστας των αραβικών κυρίως κομμάτων με την αστυνομία. Απειλές από αριστερούς ακτιβιστές ότι θα αγνοούσαν την απαγόρευση και θα πήγαιναν στην πλατεία έπαιξαν επίσης ρόλο στην απόφαση.

 

Την Πέμπτη, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η αστυνομία τους είπε ότι δεν μπορούν να διοργανώσουν την εκδήλωση στο κέντρο του Τελ Αβίβ λόγω των κανονισμών για τον κορωνοϊό. Η αστυνομία πρότεινε να πραγματοποιηθεί η διαμαρτυρία στο πάρκο Yarkon της πόλης, επικαλούμενη κανονισμούς και λέγοντας ότι, σύμφωνα με τους ίδιους τους ακτιβιστές, αναμενόταν μεγάλη προσήλευση κόσμου.

 

Η αστυνομία ανέφερε σε δήλωσή της ότι ειπώθηκε στους διοργανωτές ότι η πλατεία δεν ήταν αρκετά μεγάλη για τον αναμενόμενο αριθμό διαδηλωτών: "Κατέστη σαφές στους διοργανωτές ότι η πλατεία δεν μπορεί να περιέχει τον αριθμό των διαδηλωτών που αναμένεται να εμφανιστούν". Σύμφωνα με την αστυνομία, μια πρόταση για μια εναλλακτική τοποθεσία "δυστυχώς απορρίφθηκε", ενώ οι διοργανωτές "δεν ανελάμβαναν καμία ευθύνη για την ασφάλεια και την υγεία των διαδηλωτών".

Την Τετάρτη, η αστυνομία είπε στους διοργανωτές ότι δεν μπορούσαν να διαδηλώσουν και τους ζήτησαν να αυτοπεριοριστούν εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, λέγοντας ότι απαγορευόταν μια διαδήλωση με περισσότερα από 1.800 άτομα στην πλατεία. Οι διοργανωτές ανέφεραν στην αστυνομία ότι είχαν γίνει διαμαρτυρίες με περισσότερους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια περιόδων με αυστηρότερους περιορισμούς, αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό για να την πείσει.

Ο πρόεδρος της Ενωμένης Λίστας Ayman Odeh δήλωσε στο Twitter ότι η εκδήλωση του Σαββάτου πρέπει να προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί. "Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η μόνη διαδήλωση που προσπαθεί να αποτρέψει η αστυνομία είναι μια κοινή αραβο-εβραϊκή εναντίον της προσάρτησης και της κατοχής, για την ειρήνη και τη δημοκρατία", έγραψε. "Ο κορωνοϊός είναι επικίνδυνος, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το δικαίωμα μας στην δημόσια διαμαρτυρία." 

 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αστυνομία μπλόκαρε μια πορεία ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε τελικά στο πάρκο Charles Clore, στην παραλία του Τελ Αβίβ.

 

Ο Netanyahu έθεσε την 1η Ιουλίου ως προθεσμία για την έναρξη της διαδικασίας μονομερούς προσάρτησης εποικισμών που δημιουργήθηκαν στη Δυτική Όχθη από το 1967, συμπεριλαμβανομένης της κοιλάδας του Ιορδάνη. Αυτή την εβδομάδα, προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους ηγέτες των εποίκων ότι η προσάρτηση θα προωθηθεί ανεξάρτητα από το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για τη Μέση Ανατολή. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι έποικοι αντιτάχθηκαν στις προϋποθέσεις που ορίζονται στο σχέδιο του Trump, δηλαδή στο πάγωμα της επέκτασης των εποικισμών και την διατήρηση περίπου 15 εποικισμών εντός των εδαφών ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, στην ίδρυση του οποίου επίσης αντιτίθενται.

 

Μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες των εποίκων αυτήν την εβδομάδα, το γραφείο του Netanyahu εξέδωσε δήλωση που αναφέρει ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους βάσει του σχεδίου Trump.

Lee Yaron, Josh Breiner

Αναδημοσίευση από @loutre

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Χιλιάδες Εβραίοι και 'Αραβες ενωμένοι κατά της προσάρτησης των εποικισμών Facebook Twitter
Φωτ. Reuters

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ