Η Νύχτα των Στρατηγών, ΙΙ

Facebook Twitter
0

Η Νύχτα των Στρατηγών,ΙΙ 

Καλλιδρομίου [Ελεάννα Μαρτίνου]

 

Και τότε η Παράκρουση άρχισε να ανταλλάσσει χειραψίες με την Παράνοια, κι οι δυο μετά χόρεψαν καζατσόκ με την Παραφροσύνη, είπε ο Μπαμπασάκης με όλα τα Πι κεφαλαία, και γύρισε ο Σταθόπουλος και του είπε, Πάψε πια να μιλάς σαν Δημουλά, οπότε ο Αρανίτσης συμπλήρωσε, και επί δύο ώρες και δώδεκα τυπογραφικά συμπλήρωνε, την παρατήρηση την αυστηρή λίαν του Σταθόπουλου, ψέγοντας, επί δύο ώρες, ας το επαναλάβουμε: δύο (2 !!), τον Μπαμπασάκη και καταλογίζοντάς του ότι όχι μόνον μιλάει σαν Δημουλά αλλά και ότι είχε κάνει λάθος προ εικοσαημέρου όταν είπε ότι στον Εξώστη έπιναν whiskey sour/ουίσκυ σάουρ. Σκέτο, κανονικό, σκοτσέζικο, απλό, χωρίς τίποτα, καθόλου σάουρ, μην ξαναπείς σάουρ, να τα αφήσεις αυτά τα σάουρ, σκέτο ουίσκυ πίνουν στον Εξώστη, Ίκαρε, επέμενε μέσα σε μιαν άλω ή αχλή κερκυραϊκής ρυθμολογίας ο Αρανίτσης, επαναληπτικά αλλά με απρόσμενες παραλλαγές εντός της επαναληπτικής επιμονής του, πράγμα που ώθησε τον Παπαγιώργη να βγει από την υπερδωδεκαετή σιωπή του (επί τέτοιων ζητημάτων σιωπή, εννοούμε, ζητημάτων λογοτεχνικών) και να ανακόψει ελαφρώς την δίωρη επίπληξη λέγοντας: Ναι, ρε μπαγάσα, δίκιο έχει ο Ευγένιος, μη μιλάς σαν Δημουλά. Άμα λάχει, μη μιλάς και καθόλου για δέκα μέρες. Και μετά, άρχισε μόνος του να παραθέτει εδάφια από την Επανάληψη του Κίρκεγκαρντ, τα οποία ήσαν συναφή ποιος ξέρει με τι, οπότε ο Βακαλόπουλος στράφηκε ελαφρώς δεξιά, όπως κοιτάμε από την Καλλιδρομίου προς το εσωτερικό του Ένοικου, ένευσε στην Βίκυ των Έξι και, με την βελούδινη αργή κυψελιώτικη φωνή και ψυχραιμία του, της είπε να μην του φέρει ουίσκυ σάουρ όπως στους άλλους, αλλά ένα Bacardi Cola, με τρία παγάκια, σε παρακαλώ, Βίκυ.

 

Μετά είκοσι έτη: «Ο Θ.Σ., ο εκκεντρικός ζωγράφος Λ.Ν., ο Ανώνυμος Άλλος και ο ταπεινός εγώ που σας ιστορώ, εγκαινιάσαμε το τελετουργικό να διαβάζουμε τις σελίδες του Εξώστη πίνοντας πάντα ουίσκι σάουρ, κάτω από μια ταμπέλα που τη φτιάχνουμε κάθε φορά με χαρτόνια και μαρκαδόρους και που λέει “Ατλάντικ”», επεσήμανε ο Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης, στις 13 Σεπτεμβρίου 2012.

 

Αυτή είναι η σελίδα 67, με τίτλο «ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑ ΣΤΙΣ ΛΟΧΜΕΣ», του βραβευμένου βιβλίου Το Αυτόματο του Θάνου Σταθόπουλου, ενός εκ των Έξι, ως γνωστόν. Το Αυτόματο εκδόθηκε στις εκδόσεις Γαβριηλίδης, και όπως έλεγε ο Thomas Pynchon, και θα αποδείξω εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, όλα συνδέονται. Κατ’ αρχάς, ο Μπαμπασάκης επιμένει είκοσι χρόνια μετά να λέει ότι στο Ατλάντικ σέρβιραν ουίσκυ σάουρ. Πέραν αυτού, ο τίτλος «ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑ ΣΤΙΣ ΛΟΧΜΕΣ» δεν ανήκει στον Σταθόπουλο, παρά μόνον ως προς το ότι τον επέλεξε (άλλωστε, ο Σταθόπουλος διακονεί ευφυώς, όπως ξέρουμε, το détournemet και την μεθοδολογία Αρχείο/Επιλογή/Παράθεση/Επικόλληση). Ο τίτλος είναι του μακαρίτη Γιώργου Β. Μακρή.

 

Η αγωνία κορυφώνεται: Γιατί ο Σταθόπουλος επέλεξε αυτόν τον τίτλο; Ποιος είναι ο εκκεντρικός ζωγράφος Λ.Ν.; Γιατί ο Μπαμπασάκης επιμένει στο ουίσκυ σάουρ; Γιατί ο Βακαλόπουλος έλεγε Βίκυ τη Βίκυ, και μάλιστα έλεγε και Σε παρακαλώ στη Βίκυ; Τέλος, γιατί εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου, δεν βρίσκω κάτι καλύτερο να κάνω από το να ασχολούμαι μήνες τώρα μ’ εκείνη τη Νύχτα των Στρατηγών;

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Δαπανήθηκα στις λόχμες, ΙΙ

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Κλάψης: «Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα στοιχίσει σημαντικά στην Άγκυρα»

Διεθνή / Αντώνης Κλάψης: «Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα στοιχίσει σημαντικά στην Άγκυρα»

Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση και τι προμηνύει το εκλογικό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα; Μιλά στη LiFO ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ