Πηγή: TaNea Online.

 

Τη λύση στο «αίνιγμα» της σύνθεσης μιας πρωτεΐνης του ιού HIV που προκαλεί AIDS κατάφεραν να δώσουν φανατικοί των… διαδικτυακών παιχνιδιών και όχι οι επιστήμονες που την αναζητούσαν για περισσότερο από δέκα χρόνια. Μάλιστα, οι περισσότεροι παίκτες δεν είχαν καμία επαφή με οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο.

Αρχικά οι επιστήμονες αποφάσισαν να διαθέσουν ένα εξειδικευμένο παζλ ως παιχνίδι στο Internet από τον δικτυακό τόπο http ://fold.it/. Οι παίκτες δέχθηκαν να συμμετάσχουν και θα έπρεπε, χωρίς χρονικό περιορισμό, να κατασκευάσουν μία συγκεκριμένη πρωτεϊνική δομή.

Για να επιλύσουν το παζλ δεν ήταν αναγκαίο να γνωρίζουν τι ακριβώς αντιπροσωπεύει κάθε τμήμα της πρωτεΐνης, αλλά πώς αλληλεπιδρά με άλλα κομμάτια. Αυτό που έπρεπε να κάνουν ήταν να αντιμετωπίσουν τη σύνθεση ως μια τρισδιάστατη σπαζοκεφαλιά, η οποία γι' αυτούς ήταν κάτι άσχετο και αφηρημένο, αλλά στην πραγματικότητα αντιπροσώπευε σωματίδια που συνθέτουν αληθινούς βιολογικούς παράγοντες.

Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό, καθώς η χρήστρια με το ψευδώνυμο Μimi και η ομάδα της κατάφεραν να το επιλύσουν σε 10 ημέρες!
«Η νέα πρωτεΐνη που συνέθεσαν οι χρήστες του παιχνιδιού θα αποτελέσει τη δομή των μελλοντικών αντιρετροϊκών φαρμάκων που θα είναι αποτελεσματικά κατά του HIV/AIDS», υπογραμμίζει η επιστημονική επιθεώρηση «Nature Structural and Molecular Biology» το οποίο δημοσιεύει τη μελέτη.

 

--------

 

Η είδηση έπαιξε και στο σάιτ Gayworld.gr με κάποιες επιπλέον πληροφορίες.

 

Χρήστες του Διαδικτύου που δέχτηκαν να παίξουν ένα ερευνητικό βιντεοχνίδι κατάφεραν να λύσουν ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους βιολόγους εδώ και μια δεκαετία.

Συμμετέχοντας στο διαδικτυκό παιχνίδι Foldit, οι παίκτες προσδιόρισαν την τρισδιάστατη δομή μιας πρωτάσης, ενός ενζύμου που χρησιμοποιούν ο HIV και άλλοι ρετροϊοί για να προσβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι παίκτες που ολοκλήρωσαν τον άθλο συνυπογράφουν μαζί με τους δημιουργούς του παιχνιδιού τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature Structural & Molecular Biology.

O προσδιορισμός του τρισδιάστατου σχήματος της πρωτεάσης θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που συνδέονται σε συγκεκριμένες περιοχές του ενζύμου.

Το Foldit, ένα βιντεοπαιχνίδι που μπορεί να τροποποιείται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων, αναπτύχθηκε το 2008 στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Το λογισμικό είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε έρευνες κατά του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Στην νέα του έκδοση, το Foldit χωρίζει τους παίκτες σε ανταγωνιστικές ομάδες που προσπαθούν να μάθουν πώς διπλώνεται στο χώρο η πρωτεΐνη του ενζύμου.

Δεδομένου ότι τα μόρια των πρωτεΐνών μπορεί θεωρητικά να αναδιπλώνονται με αναρίθμητους τρόπους, ο προσδιορισμός της τρισδιάστατης δομής είναι δύσκολη υπόθεση, ακόμα και για ισχυρούς υπολογιστές.

«Θέλαμε να δούμε το κατά πόσο η ανθρώπινη διαίσθηση μπορούσε να πετύχει εκεί όπου οι αυτοματοποιημένες μέθοδοι αποτυγχάνουν» σχολίασε ο βιοχημικός Φίρας Κατίμπ, εμπνευστής της προσπάθειας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Οι άνθρωποι έχουν ικανότητες αντίληψης του χώρου, στις οποίες οι υπολογιστές δεν είναι ακόμα καλοί» εξήγησε.

«Τα παιχνίδια προσφέρουν ένα πλαίσιο που συνδυάζει τα ισχυρά σημεία των υπολογιστών και των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι τα παιχνίδια, η επιστήμη και η πληροφορική μπορούν να συνδυαστούν και να προσφέρουν οφέλη που δεν ήταν εφικτά ως σήμερα».