Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί στην πολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ και όσων ασκούν κριτική στις πρακτικές του, μέσω δυναμικών μποϊκοτάζ. Τα πιο επιθετικά από αυτά, προτρέπουν τους καταναλωτές να σταματήσουν να ψωνίζουν προϊόντα της γυναικείας σειράς της κόρης του νέου αμερικανού Προέδρου, Ιβάνκα.

 

Το μαζικότερο κάλεσμα και η αρχή των βασάνων της Ιβάνκα, βέβαια, προέκυψε από το μνημειώδες πλέον hashtag #GrabYourWallet της Shannon Coulter, λίγο μετά την αποκάλυψη της γνωστής ατάκας περί «γραπώματος»του Τραμπ. Και μπορεί από το στρατόπεδο των υποστηρικτών της επιχειρηματικής οικογένειας να προκύπτουν αντίποινα, όπως το να μην κλείνουν πλέον συμβόλαια με επιχειρήσεις που αρνούνται να προωθήσουν τα brand των μελών του Ομίλου Τραμπ, όμως ήδη έχει καταρτιστεί μία λίστα εταιρειών που έχει για τα καλά διακόψει τους διπλωματικούς (και κυρίως εμπορικούς δεσμούς) με την οικογένεια. Να, μερικές: 

 

 

 

Η Uber 

 

 

Πριν από λίγο καιρό, ο CEO της Uber, Travis Kalanick αποχώρησε από την ομάδα οικονομικών συμβούλων του Τραμπ. Η εταιρεία του είχε να αντιμετωπίσει απειλές για μποϊκοτάζ παγκόσμιας κλίμακας, όταν κατηγορήθηκε ότι προσπαθούσε να επωφεληθεί από το απαράδεκτο διάταγμα του Τραμπ εναντίον πολιτών 7 μουσουλμανικών χωρών. Σε ένα σημείωμα του προς τους υπαλλήλους του, ο Kalanick επιχείρησε να εξηγήσει τι συμβαίνει και φυσικά να κατέβει από το "άρμα" του Προέδρου. «Το ότι βρέθηκα στην επιτροπή συμβούλων δεν σήμαινε ότι αναγκαστικώς θα συμφωνούσα με την ατζέντα του Προέδρου. Δυστυχώς, έτσι μεταφράστηκε όλο αυτό», είχε δηλώσει τότε ο Kalanick.

 

Η Nordstrom

 

 

Η Nordstrom σταμάτησε να διαθέτει προϊόντα από τη γυναικεία σειρά της Ιβάνκα Τραμπ, προβάλλοντας το επιχείρημα της πτώσης σε ό,τι αφορούσε προϊόντα με το όνομα της. 

«Κάθε χρόνο περικόπτουμε ένα 10% των brands που διαθέτουμε και ανανεώνουμε τη συλλογή μας κατά το ίδιο ακριβώς ποσοστό», επιχείρησε να εξηγήσει διπλωματικά ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος επέμενε ότι φέτος ήταν η σειρά των προϊόντων της Ιβάνκα που κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα στην αγορά. Ωστόσο, ας σημειωθεί ότι η εταιρεία έγινε σήμα - κατατεθέν στην όλη εκστρατεία των μαζικών μποϊκοτάζ, ύστερα κι από την επιστολή πελάτη που πέρσι τον Οκτώβριο έγινε viral, ακριβώς επειδή χαρακτήριζε τοξικό το brand της Ιβάνκα και ζητούσε από την εταιρεία να πάψει να το διανέμει στην αγορά. 

 

Τα Macy's

 

 

Η αλυσίδα Macy's σταμάτησε να πουλά την αντρική σειρά ρούχων του Τραμπ -μεταξύ των οποίων ακριβά κοστούμια, γραβάτες και αξεσουάρ για τον άντρα- ήδη από το 2015, όταν ο Τραμπ αποκάλεσε τους Μεξικανούς μετανάστες βιαστές. Όταν ο Τραμπ ανακηρύχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο CEO των Macy's, Terry Lundgren εμφανίστηκε αμετακίνητος στην αρχική απόφαση της επιχείρησης. «Πήραμε την απόφαση μας πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και φυσικά εξακολουθούμε να την υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Lundgren πριν από λίγο καιρό. Τι είχε πει, όμως, τότε ο Τραμπ που έκανε την εταιρεία να μη θέλει απολύτως καμία σχέση μαζί του; 

«Οι Μεξικανοί φέρνουν στις ΗΠΑ το έγκλημα. Είναι βιαστές. Υποθέτω ότι κάποιοι από αυτούς, ωστόσο, είναι καλοί άνθρωποι». Τότε ήταν που τα Macy's είχαν προχωρήσει σε ανοιχτή δήλωση, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: 

«Καλωσορίζουμε όλους τους πελάτές μας και σεβόμαστε την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων ως θεμέλιο λίθο της κουλτούρας και του πολιτισμού μας. Είμαστε απογοητευμένοι και αναστατωμένοι από τις πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με τους μετανάστες από το Μεξικό... Μετά τις δηλώσεις που έγιναν από τον Ντόναλντ Τραμπ, αποφασίσαμε να διακόψουμε τους επαγγελματικούς μάς δεσμούς». Παρ' όλα αυτά, στην αλυσίδα καταστημάτων τους διατίθεται ακόμη τα προϊόντα της Ιβάνκα Τραμπ και μόνο αυτά. 

 

Neiman Marcus

 

 

Άλλη μία επιχείρηση που έχει διακόψει τη συνεργασία κυρίως με τη σειρά ρούχων, κοσμημάτων και αξεσουάρ της Ιβάνκα Τραμπ. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και από το online κατάστημα διατίθεντο περί τα 15 προϊόντα της σειράς της, μετά, όμως, εξαφανίστηκαν... Παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη δήλωση για τους λόγους που αποσύρθηκαν. 

 

Το "Home Shopping Network"

 

 

Πρόκειται για δίκτυο με είδη σπιτιού, στο οποίο, όμως, δεν είναι πλέον διαθέσιμη η σειρά Τραμπ για το σπίτι... Η εταιρεία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι η απόφαση της να μην πουλά τα προϊόντα δεν ήταν πολιτική. 

«Παρά το ότι δεν παίρνουμε πολιτική θέση, ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι οι υπάλληλοι μας, οι συνεργάτες και οι πελάτες μας θα έχουν ευρύ φάσμα πολιτικών απόψεων. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για κάτι και εμείς εδώ στο HSN, καλωσορίζουμε και ενθαρρύνουμε τη διαφορετικότητα και την πολυφωνία», εξήγησε διπλωματικά η Jill Kermes, υπεύθυνη των εμπορικών σχέσεων της εταιρείας, όταν χρειάστηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος. 

 

Το site Shoes.com

 

 

Πρόκειται για καναδικό online κατάστημα παπουτσιών, το οποίο εξαφάνισε από τα διαθέσιμα είδη του και ήδη από τον Νοέμβριο τη σειρά παπουτσιών της Ιβάνκα Τραμπ. Η εταιρεία σχολίασε ότι αυτό συνέβη ως απάντηση στο ευρύ κάλεσμα για μποϊκοτάζ εναντίον της φίρμας. «Σας κατανοούμε και οι φωνές σας εισακούστηκαν. Έχουμε αποσύρει τα εν λόγω προϊόντα από τη συλλογή του online καταστήματος μας», ήταν η θέση της εταιρείας μέσα από ένα tweet, το οποίο λίγο αργότερα διαγράφτηκε. Ωστόσο, λίγο αργότερα προέκυψε, κατά δήλωση της εταιρείας, ότι τα παπούτσια από τη σειρά της Ιβάνκα δεν πωλούνταν όπως παλαιότερα, γι' αυτό και αποσύρθηκαν. 

 

Η Belk 

 

 

To προηγούμενο σαββατοκύριακο η επιχείρηση απέσυρε παπούτσια και τσάντες από τη γυναικεία σειρά της Ιβάνκα Τραμπ. Το επίσημο αιτιολογικό της εταιρείας ήταν ότι «εξετάζεται συνεχώς η απόδοση των brands που διαθέτει στους πελάτες και προχωρά συνεχώς σε βελτιώσεις και προσαρμογές ως μέρος της κανονικής επιχειρηματικής δραστηριότητας» της... 

 

Η Wayfair

 

 

Διάσημη για τα έπιπλα και τα είδη οικιακής διακόσμησης, η Wayfair επίσης απέσυρε τα προϊόντα Τραμπ ήδη από τον Νοέμβριο, ωστόσο, χωρίς κανένα σχόλιο για τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στη διακοπή της συνεργασίας. 

 

Η Bellacor

 

 

Εταιρεία επίπλων, που επίσης βρέθηκε εν μέσω διαμαρτυριών, και τελικώς κατέβασε από το site και τη συλλογή της προϊόντα από τη σειρά Τραμπ. Είχε μάλιστα μπει στη διαδικασία να αποστείλει ενημερωτικά e-mail σε πελάτες της, προκειμένου να γνωστοποιήσει ότι δεν διαθέτει πλέον προϊόντα του Ομίλου Τραμπ, παρ' όλα αυτά οι επικεφαλής της εταιρείας απέφυγαν να πάρουν δημοσίως θέση ή να εξηγήσουν γιατί τα απέσυραν. 

 

Η Jet

 

 

Θυγατρική του ομίλου Walmart, συνέχιζε να διαθέτει στην αγορά τη σειρά υποδημάτων της Ιβάνκα Τραμπ και κάποια ακόμη γυναικεία αξεσουάρ, όχι όμως και το άρωμα του Τραμπ με την ονομασία 'Success' (μτφ.: επιτυχία) ή τα διάσημα stilettos της κόρης του. Τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν υπάρχουν ούτε στο online κατάστημα της εταιρεία, όπως δεν υπάρχει και επίσημη απάντηση για τους λόγους που δεν διατίθενται πια. 

 

Το ShopStyle 

 

 

Από την προηγούμενη Τρίτη, οι πελάτες διαπίστωναν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν προϊόντα της γυναικείας σειράς της Ιβάνκα Τραμπ μέσω του site ShopStyle, στο οποίο τα αποτελέσματα εμφανίζονται βάσει της αναζήτησης (και της ζήτησης) από άλλα online καταστήματα λιανικής. «Δεν κρατάμε αρχείο. Όταν οι μεγαλύτεροι συνεργάτες μας στη λιανική αφαιρούν κάτι από το δικό τους site, αυτό έχει αντίκτυπο και στο ShopStyle.com», επιχείρησε να εξηγήσει εκπρόσωπος ενός από τα μεγαλύτερα online καταστήματα. Ο ίδιος, κάπως κυνικά, εξήγησε ότι αφού υπάρχει το αίτημα να αποσυρθούν αυτά τα προϊόντα, υπάρχει και πτώση στις πωλήσεις τους και φυσικά ανοίγει χώρος για να προβληθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα προϊόντα που σημειώνουν υψηλότερη ζήτηση, άρα και αποδόσεις... 

 

Με στοιχεία από το Business Insider