Σε αυτή την καραντίνα όλοι παίζουν «Among Us»

Σε αυτή την καραντίνα όλοι παίζουν «Among Us» Facebook Twitter
Ο ενθουσιασμός των εφήβων είναι μεγάλος και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα κάνουν join μετά το «διαδικτυακό σχολείο» για ένα game.
0



HTAN TO 2018 όταν η εταιρεία Innersloth λάνσαρε ένα multiplayer online game που έμοιαζε με το κλασικό παιχνίδι «Mafia» ή «Warewolf» ή με το γνωστό σε πολλούς από εμάς «Παλέρμο». Πολλοί παίκτες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν «αθώοι» και «δολοφόνοι». Επιχειρήματα, κατηγορίες και αποκλεισμοί. Δηλαδή όλα όσα απαρτίζουν ένα κλασικό social deduction game, το οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουμε παίξει σε κάποιο φοιτητικό σαλόνι ή σε ένα δωμάτιο με την παρέα μας από κοντά, με μια μικρή διαφορά: όλα γίνονται στην οθόνη μας.

Η ιδέα όμως ήταν γνωστή. Το παιχνίδι με το όνομα «Among Us», αφού κυκλοφόρησε αρχικά σε Android και iOS, πέρασε εντελώς απαρατήρητο. Έναν χρόνο μετά μπήκε στο Steam και αυτό τον Οκτώβριο, κάτι παραπάνω από δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το «διαστημόπλοιο του "Among us"», με τις παρέες που «επιβιβάζονται» στις συσκευές τους για ατέρμονες συζητήσεις και διαμάχες, ήταν το most downloaded mobile game παγκοσμίως, με 74,8 εκατομμύρια λήψεις σε έναν μήνα.

Σήμερα, εν μέσω κορωνοϊού, η φρενίτιδα δεν δείχνει να σταματάει. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από εφήβους, που μετά το Webex θα βάλουν τα ακουστικά και τις «διαστημικές στολές τους», μέχρι φοιτητές αλλά και εργαζόμενους, που, αντί να στείλουν 6 μετά το τηλε-οκτάωρο, θα αποφασίσουν να μπουν για «ένα game το βράδυ», το hype γύρω από το «Among Us» καλά κρατεί. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ο ρόλος του παιχνιδιού μέσα στην καραντίνα είναι μεγάλος. Ουσιαστικά, είναι μια παραλλαγή του "Mια νύχτα στο Παλέρμο". Παλιά μαζευόμασταν στα σπίτια, παίζαμε "Παλέρμο", διασκεδάζαμε όλοι μαζί σαν παρέα. Πλέον, το "Αmong Us" μπορεί να σου προσφέρει αυτού του είδους το παιχνίδι μέσα από τον υπολογιστή, χωρίς να χρειαστεί να έρθετε όλοι "κοντά", και σε βοηθάει πάρα πολύ να κοινωνικοποιηθείς».

Τι είναι το «Among us»;

Ας πούμε ότι παίζετε «Μια νύχτα στο Παλέρμο». Φανταστείτε τώρα, αντί για «μαφιόζους», χαριτωμένους αστροναύτες με αξεσουάρ και διαφορετικά χρώματα, οι οποίοι χωρίζονται σε crewmates, τους παίκτες του πληρώματος, και στους impostors, δηλαδή τους «δολοφόνους». Αντί για κάποιο φοιτητικό σαλόνι, υπάρχει μια οθόνη και ένα διαστημόπλοιο μέσα στο οποίο περιμένουν διάφορα, εξαιρετικά απλοϊκά tasks που το πλήρωμα πρέπει να ολοκληρώσει.

Οι ομάδες, στον ιδανικό τους αριθμό, αποτελούνται από δέκα παίκτες. Τα μέλη του πληρώματος πρέπει να ανακαλύψουν, ολοκληρώνοντας παράλληλα τα tasks, ποιοι είναι οι impostors ‒συνήθως δύο‒, ενώ οι τελευταίοι πρέπει να «σκοτώσουν» τα μέλη του πληρώματος, χωρίς να θεαθούν ή να κινήσουν τις υποψίες μέσα στην πίστα ως δολοφόνοι, γι' αυτό κάνουν «σαμποτάζ», φροντίζοντας να μην ολοκληρωθούν οι αποστολές των μελών.

Το μαγικό συστατικό του παιχνιδιού βρίσκεται στα meetings. Κάθε φορά που ένας παίκτης ανακαλύπτει κάποιο «πτώμα» ή πατιέται το emergency button, αρχίζει μια λογομαχία με στοιχεία για τη θέση, τα κίνητρα και την αξιοπιστία της φωνής και των πράξεων του καθενός. Ακολουθεί ψηφοφορία με επιχειρήματα για να φύγει ένας ακόμη «ύποπτος» παίκτης και όλοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η πλειονότητα των gamers χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους το discord, τη βάση στην οποία διάφορα groups οργανώνουν τα παιχνίδια τους. Εκεί μπορεί κανείς να βρει παίκτες όλων των ηλικιών.

 

Το αρχικό promo του 2018


Ο Νικηφόρος είναι 16 και μαζί με την παρέα του δηλώνουν φανατικοί.


«Το παιχνίδι το γνώρισα το καλοκαίρι του '20 από την παρέα μου και από τότε κατέχει ένα ξεχωριστό κομμάτι στην καθημερινότητά μου. Αυτό που καθιστά το "Among Us" εθιστικό θα έλεγα ότι είναι τόσο η συντομία του παιχνιδιού, καθώς ένας γύρος συνήθως δεν κρατάει πάνω από πέντε λεπτά, όσο και η ένταση που επικρατεί κατά τη διάρκειά του, είτε είσαι crewmate είτε impostor. Μέσω του παιχνιδιού έχω γνωρίσει αρκετά άτομα απ' όλο τον κόσμο και πολλές φορές έχω ανταλλάξει social media μαζί τους ώστε να κρατήσουμε μια μικρή επαφή.

Η αγωνία, όμως, κορυφώνεται όταν η αντίστροφη μέτρηση των πέντε δευτερολέπτων τελειώνει και στην οθόνη εμφανίζεται η λέξη "impostor", αφού πρέπει να συνδυάσεις sabotage, killing και συμπεριφορά crewmate για να μην αποκαλυφθείς. Αδιαμφισβήτητα, το "Among Us" μπορεί να χαρακτηριστεί "το αντίδοτο της καραντίνας", αφού κάθε ώρα της ημέρας αλλά και της νύχτας θα υπάρχει μια κενή θέση για να παίξεις και να επικοινωνήσεις με άτομα απ' όλο τον κόσμο».


Ο ενθουσιασμός του είναι έκδηλος, όπως και πολλών εφήβων, οι οποίοι θα κάνουν join μετά το «διαδικτυακό σχολείο» για ένα game. Ο Αντώνης, όπως και η συνομήλική του Μαριέττα, ανακάλυψαν το παιχνίδι από γνωστούς YouTubers, οι οποίοι έπαιζαν, μεταδίδοντας το hype στο εφηβικό κοινό τους. Είναι, άλλωστε, εκείνοι που, μαζί με τους streamers της πλατφόρμας του Τwitch, πυροδότησαν την έκρηξη της δημοτικότητας του game.

Σε αυτή την καραντίνα όλοι παίζουν «Among Us» Facebook Twitter


Η επιτυχία

Τον Ιούλιο του 2020 ο streamer Sodapoppin εκτόξευσε τη δημοτικότητά του, δίνοντας τη σκυτάλη σε πολλούς άλλους streamers και YouTubers, οι οποίοι με τη σειρά τους διέδωσαν το παιχνίδι στους εκατομμύρια θαυμαστές τους. Φανταστείτε τώρα ότι το game δίνει τη δυνατότητα σε δέκα παίκτες να παίρνουν θέση ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι δέκα YouTube gamers-streamers μπορούν να παίζουν την ίδια στιγμή, με ένα τεράστιο κοινό να παρακολουθεί και να «ενώνεται». Η επιτυχία ήταν αναπόφευκτη.


Πέρα, όμως, από αυτήν τη μεγάλη βάση, η ίδια η φιλοσοφία του παιχνιδιού το έκανε να διαδοθεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Με τον meme friendly χαρακτήρα του να εξασφαλίζει διαρκείς κοινοποιήσεις στα social media, ήταν όλο και περισσότερες οι φορές που, ανοίγοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έπεφτες πάνω σε κάποιον από τους λατρεμένους μικρούς αστροναύτες και σε κάποιον μοχθηρό impostor που θα παρομοιαζόταν με μια σκηνή ή κατάσταση της πραγματικότητας.

Όμως, ο σημαντικότερος ίσως λόγος για την επιτυχία του είναι ότι στους καιρούς που ζούμε οι νέοι αναζητούν έναν τρόπο για να σταματήσουν το «φλερτ» τους με τη μοναξιά. Σε αντίθεση, λοιπόν, με άλλα games, το «Among Us» συνδέει παρέες, με το γέλιο, τους καβγάδες και τα στοιχεία της προσωπικότητας κάθε ατόμου να κάνουν real ένα διαδικτυακό σκηνικό. Οι φίλοι σου μεταφέρονται μέσα από μια οθόνη στο σαλόνι σου, με τις ιδιοτροπίες και τα στοιχεία που ξεχωρίζεις σε αυτούς.

Βέβαια, δεν είναι μόνο οι παρέες που ήδη υπάρχουν οι οποίες έρχονται πιο κοντά, αλλά και άγνωστοι, οι οποίοι δημιουργούν games μεταξύ τους σε κάποιο από τα lobbies και τα groups του discord. Άνθρωποι που ανανεώνουν το ραντεβού τους για το επόμενο βράδυ και που, με την τηλεόραση κλειστή, θα μιλήσουν ξανά με αυτούς που γνώρισαν χθες, θα ανταλλάξουν social media και θα κάνουν φίλους από τη μια στιγμή στην άλλη. Το Among Us δείχνει να είναι η σανίδα σωτηρίας για όσους νιώθουν ότι αυτό το αιώνιο déjà vu δεν θα τελειώσει ποτέ.

Σε αυτή την καραντίνα όλοι παίζουν «Among Us» Facebook Twitter


Το «Among Us» στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα groups είναι πάρα πολλά και μετράνε από ελάχιστα μέχρι και χιλιάδες μέλη, τόσο στο discord όσο και στα social media. Η Ελένη με την παρέα της εδώ και τρεις μήνες έχουν δημιουργήσει ένα ελληνικό και κυπριακό community, που σήμερα μετράει 3.120 μέλη. Αποτελούν επίσης την πρώτη ομάδα που διοργάνωσε πανελλήνιο τουρνουά «Among Us». Η φάση τους, όπως μου λέει, ξεκίνησε με μια παρέα και μέρα με τη μέρα ο αριθμός αυξάνεται.


«Ήμασταν οι πρώτοι που φτιάξαμε ένα discord server για να έρχονται ουσιαστικά πιο κοντά οι παίκτες μεταξύ τους. Επειδή όλοι μας ψάχναμε ομάδες για να παίζουμε μαζί, σιγά σιγά μεγάλωσε» λέει. «Στην αρχή, ήταν πιο πολύ σαν μια παρέα, γιατί συνεχώς πρέπει να βρίσκεις μια δεκάδα για να παίζεις. Άρχισε να μεγαλώνει στόμα με στόμα και τώρα είμαστε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα.


Είδα αρκετά μεγάλη αύξηση με την καραντίνα. Πιστεύω ότι ήταν αυτό που έλειπε από το game community αυτή την περίοδο. Είναι ένα παιχνίδι της κατηγορίας party game, πρέπει να μαζευτείτε μια παρέα και έτσι είναι πιο διασκεδαστικό. Μπορείτε να μαζευτείτε με φίλους και να γελάσετε, υπάρχουν και οι κόντρες, άμα κάποιος δεν παίζει καλά, αλλά δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό όσο άλλα παιχνίδια, ούτε χρειάζεται τρελές ικανότητες και πάρα πολλές ώρες στο παιχνίδι. Δηλαδή με σχετικά λίγες ώρες θα έχεις καταλάβει αρκετά το παιχνίδι και θα είσαι σε ένα πολύ καλό επίπεδο, ώστε να μπορείς να παίξεις και πιο "ανταγωνιστικά".


Ο ρόλος του παιχνιδιού μέσα στην καραντίνα είναι μεγάλος. Ουσιαστικά, είναι μια παραλλαγή του "Mια νύχτα στο Παλέρμο". Παλιά μαζευόμασταν στα σπίτια, παίζαμε "Παλέρμο", διασκεδάζαμε όλοι μαζί σαν παρέα. Πλέον, το "Αmong Us" μπορεί να σου προσφέρει αυτού του είδους το παιχνίδι μέσα από τον υπολογιστή, χωρίς να χρειαστεί να έρθετε όλοι "κοντά", και σε βοηθάει πάρα πολύ να κοινωνικοποιηθείς».

Σε αυτή την καραντίνα όλοι παίζουν «Among Us» Facebook Twitter


Με τους φοιτητές να βιώνουν μία από τις πιο ιδιαίτερες χρονιές για την κοινωνική τους ζωή, το «Αmong Us» φαίνεται να αντικατέστησε το socializing, ενώ η ευκολία εκμάθησής του και οι πολύ χαμηλές απαιτήσεις για την εγκατάστασή του στον υπολογιστή το έκαναν μία από τις αγαπημένες τους συνήθειες.


«Εθιστήκαμε αμέσως γιατί είναι ένας τρόπος διασκέδασης, ιδιαίτερα μέσα στην καραντίνα. Προτιμώ να το παίζω με την παρέα μου, καθώς μπαίνουμε όλοι μαζί στην ίδια κλήση για να μιλάμε, γιατί το παιχνίδι δεν έχει επικοινωνία με φωνή. Δεν χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερα skills, μόνο να είσαι καλός ηθοποιός» λέει ο Γιώργος, μεταπτυχιακός φοιτητής, ενώ ο Πάρης, 23 ετών, δηλώνει φρέσκος στο κόλλημα. «Το παιχνίδι το έμαθα τυχαία από streamers που είχαν αρχίσει να το παίζουν σχεδόν μανιωδώς και το ξεκίνησα αυτή την εβδομάδα. Είναι ξεκάθαρα μία από τις καλύτερες λύσεις σε καιρό καραντίνας».


Είναι σίγουρο ότι το «Among Us» θα γίνει ένα από τα game classics που θα θυμόμαστε για καιρό. Με την απλότητά του και τις δυνατότητες που προσφέρει, οι νέοι το έχουν βάλει ήδη για τα καλά στις ζωές τους. Ανοίγουν το κινητό ή τον υπολογιστή, συνδέονται με την παρέα τους ή με εκείνους που μοιράζονται το ίδιο πάθος και, όπως λέει ο Γιώργος, 22 ετών, «γίνονται μια γροθιά».


«Το υπέροχο με αυτό το παιχνίδι είναι ότι, πέρα από τους φίλους σου, αρχίζεις να χτίζεις φιλίες και γνωριμίες με άτομα από άλλες περιοχές, άλλες χώρες, το οποίο είναι φανταστικό. Σκέψου ότι παίζω με παιδιά που είναι φοιτητές στην Αγγλία ή μένουν στην Κύπρο και έχουμε φτιάξει μια ωραία παρέα, πολεμώντας τη μοναξιά. Ο εθισμός που προκύπτει είναι απ' την αδρεναλίνη και από την όλη αίσθηση μυστηρίου στο παιχνίδι. Είναι μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στην οποία θες και δεν θες να είσαι. Ζεις μια αγωνιώδη κατάσταση, από την οποία θες να ξεφύγεις, αλλά και να παραμείνεις και να προσπαθήσεις για να σώσεις το διαστημόπλοιο ή να εκτελέσεις τη σκοτεινή σου αποστολή. Ακροβατείς ανάμεσα στη νίκη και την ήττα, τη ζωή και τον θάνατο. Αυτό είναι το μυστικό».


Μπορείτε να βρείτε το «Among Us» στο steam εδώ

Το mobile version του «Among Us» είναι free, ενώ στο steam κοστίζει 3,99 ευρώ.

Η δημιουργική ομάδα της Innersloth δουλεύει πάνω σε έναν νέο, μεγαλύτερο χάρτη, με νέους τύπους αποστολών, που θα λανσαριστεί το επόμενο διάστημα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

Radio Lifo / Hyper Hypo: Πώς ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο κατάφερε να έχει πελάτες από όλο τον κόσμο

O στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος και ο γραφίστας Στάθης Μητρόπουλος εξηγούν στη Μερόπη Κοκκίνη πώς έστησαν το βιβλιοπωλείο τους και τι έκαναν όταν ξαφνικά μια μέρα εμφανίστηκε εκεί η Τίλντα Σουίντον.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ