Τhe Slang Network: Γνωρίστε τη νέα καλλιτεχνική κολεκτίβα της Αθήνας

Τhe Slang Network: Γνωρίστε τη νέα καλλιτεχνική κολεκτίβα της Αθήνας Facebook Twitter
Η λογική πίσω από την ομάδα είναι να καλύπτει ο ένας τα κενά του άλλου και μέσα από τη συνεργασία να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε πρότζεκτ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

To «Slang Network» είναι μια ομάδα 10 δημιουργικών ανθρώπων που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, μια εβδομάδα ακριβώς πριν από το lockdown. Το νέο δίκτυο, όπως δηλώνει και το όνομα, συγκροτείται από καλλιτέχνες, street artists, γραφίστες, illustrators, φωτογράφους και βιντεογράφους, των οποίων κοινά είναι το urban στοιχείο και η τέχνη στον δημόσιο χώρο.


Πέρα από τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες τους στο κέντρο της Αθήνας, τα πεδία δραστηριοποίησής τους είναι επίσης η γραφιστική, η εικονογράφηση, τα εικαστικά και τα ρούχα. Ο καθένας ξεχωριστά κουβαλάει ένα μοναδικό αισθητικό στυλ και χρησιμοποιεί μια διαφορετική γλώσσα έκφρασης μέσα από χρώματα και σχήματα. Όλοι μαζί συμπληρώνουν άρτια τα κομμάτια ενός μοναδικού καλλιτεχνικού αστικού παζλ. Σκοπός του δικτύου είναι να μεγαλώσει όσο περισσότερο γίνεται, εντάσσοντας όλο και περισσότερους καλλιτέχνες στην ομάδα του.


Μίλησα με τον Soteur, street artist και ιδρυτικό μέλος του Slang Network, για το έργο και τη συνεργασία τους, τα μελλοντικά τους πρότζεκτ, τον κοινό τους στόχο και την τέχνη του δρόμου, που μοιράζει αισιοδοξία, χρώμα και αισθητική αξία στους τοίχους της πόλης.

Ο καθένας μας έχει τα δικά του «μυστικά», το μόνο σίγουρο είναι πως σε μεγάλο βαθμό αντλούμε έμπνευση ο ένας από τον άλλον. Έχει τρομερό ενδιαφέρον να βλέπεις τι μπορεί να βγει από τη σύμπραξη τόσων διαφορετικών προσωπικοτήτων και στυλ. 

— Πώς ήρθατε σε επαφή;

Σαν παρέα συνεργαζόμαστε εδώ και περίπου δύο χρόνια. Όταν είδαμε πως ενωμένοι κάτω από μια κοινή ομπρέλα μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα πράγματα, το Slang Network πήρε μορφή.

— Τι το ξεχωριστό κάνει ο καθένας;

Η λογική πίσω από την ομάδα είναι να καλύπτει ο ένας τα κενά του άλλου και μέσα από τη συνεργασία να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε πρότζεκτ. Σε έναν μεγάλο βαθμό όλοι κάνουν λίγο απ' όλα.

Πιο συγκεκριμένα, στην ομάδα έχουμε έναν εικαστικό που ασχολείται με την τέχνη του Διαδικτύου, τα social media και το marketing (Soteur), έναν abstract καλλιτέχνη και γραφίστα με μεγάλη ιστορία στον χώρο της τοιχογραφίας (OneBran), έναν cartoonist, illustrator και μουσικό, ο οποίος έχει σχεδιάσει ίσως τα περισσότερα εξώφυλλα δίσκων στην Ελλάδα (Bassment Rats), έναν από τους καλύτερους Έλληνες illustrators και muralists (Gospel), έναν πολυβραβευμένο γραφίστα και από τους πρώτους street artists της χώρας (Jola), έναν cartoonist, γραφίστα, μουσικό και από τους παλιότερους Έλληνες graffiti artists (Boohaha), έναν street artist, γνωστό για τους χαρακτηριστικούς πράσινους χαρακτήρες του (Mambo), έναν εικαστικό και graffiti artist, γνωστό για το abstract trash style του (και το νεότερο μέλος της ομάδας, τον DΚ), έναν αρχιτέκτονα και φωτογράφο (Φώτης Παναγόπουλος) και μία από της πιο ενεργές φωτογράφους και βιντεογράφους της χώρας (Έλενα Bonelli).

Τhe Slang Network: Γνωρίστε τη νέα καλλιτεχνική κολεκτίβα της Αθήνας Facebook Twitter
O Soteur, street artist και ιδρυτικό μέλος του Slang Network.

— Πώς συνεννοείστε μεταξύ σας;

Δυστυχώς, πολύ σπάνια τυχαίνει να δουλεύουμε και οι δέκα μαζί. Συνήθως χωριζόμαστε σε μικρότερες ομάδες. Συνεννοούμαστε αρκετά εύκολα, γιατί, πάνω απ' όλα, η σχέση μας είναι φιλική.

— Πότε ξεκινήσατε να βάφετε στους δρόμους της Αθήνας;

Ο πιο «παλιός» της ομάδας έβαψε πρώτη φορά το 1996 και ο πιο νέος το 2019.


— Γκράφιτι μέρα ή νύχτα;

Κατά κύριο λόγο βάφουμε τη μέρα. Συνήθως θέλουμε αρκετό χρόνο, φως και να χαιρόμαστε ο ένας την παρέα του άλλου. Τη νύχτα βάφουν, συνήθως, μέλη της ομάδας μόνα τους.

— Φτιάχνετε και είδη ρουχισμού;

Κατά καιρούς σχεδόν όλοι έχουμε βγάλει Τ-shirts ή διάφορα merch ως καλλιτέχνες. Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε σε κάτι πιο οργανωμένο στο κομμάτι της ένδυσης. Πέρα από τις τοιχογραφίες, κάνουμε όλων των ειδών τα πράγματα που αφορούν την τέχνη, από καμβάδες σε γκαλερί μέχρι tote bags.

— Σε ποιο σημείο της πόλης περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας;

Τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και γενικά τα κρυμμένα σημεία της πόλης, όπου πάμε και ζωγραφίζουμε, μας γοητεύουν περισσότερο. Το υπόλοιπο μέρος του χρόνου μας ως ομάδα το περνάμε είτε στα στούντιό μας είτε σε κάποιο μέρος με αρκετό αλκοόλ και φαΐ για όλους.

Τhe Slang Network: Γνωρίστε τη νέα καλλιτεχνική κολεκτίβα της Αθήνας Facebook Twitter
Το θετικό είναι πως όσο συνεργαζόμαστε, προκύπτουν συνεχώς νέα πρότζεκτ.

— Υπάρχει κάποιο έργο για το οποίο αισθάνεστε πιο υπερήφανοι;

Ένα από τα αγαπημένα μας έργα είναι σίγουρα το «Coloring Book» που φτιάξαμε και διαθέσαμε δωρεάν στο κοινό τις μέρες της καραντίνας, καθώς είναι ένα από τα έργα στα οποία δουλέψαμε όλοι μαζί, με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.


— Σας έχουν εμποδίσει ποτέ να βάψετε τοίχο;

Πολλές φορές μας εμποδίζουν, ενώ εμείς βάφουμε νόμιμα, με επίσημη άδεια. Είναι τρομερά αστείο να το εξηγείς σε κάποιον θυμωμένο παππού στις 8 το πρωί, ενώ βρίσκεσαι ανεβασμένος σε γερανό με εργατικό γιλέκο και έχεις έντυπη άδεια από τον δήμο. Ωστόσο, βλέπουμε πολύ συχνά κόσμο να βγάζει φωτογραφίες τα έργα μας, ακόμα και αν δεν μας ξέρει ως ομάδα.


— Πώς μπορούν ένας illustrator, ένας video artist, ένας γκραφιτάς, ένας φωτογράφος κι ένας αρχιτέκτονας να συνεργαστούν και τι αποτέλεσμα μπορούν να παραγάγουν;

Σε μια interior τοιχογραφία, για παράδειγμα, είναι τρομερό εργαλείο, πέρα από τους σχεδιαστές (illustrator, graffiti artist), να έχεις και την οπτική του αρχιτέκτονα. Η φωτογραφία και το βίντεο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της δουλειάς είναι το documentation. Πλέον, η τοιχογραφία και το interior, στο επίπεδο που το κάνουμε, δεν απαιτούν μόνο να «ξέρεις να ζωγραφίζεις καλά».

Τhe Slang Network: Γνωρίστε τη νέα καλλιτεχνική κολεκτίβα της Αθήνας Facebook Twitter
Ο πιο «παλιός» της ομάδας έβαψε πρώτη φορά το 1996 και ο πιο νέος το 2019. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Από πού αντλείτε έμπνευση;

Ο καθένας μας έχει τα δικά του «μυστικά», το μόνο σίγουρο είναι πως σε μεγάλο βαθμό αντλούμε έμπνευση ο ένας από τον άλλον. Έχει τρομερό ενδιαφέρον να βλέπεις τι μπορεί να βγει από τη σύμπραξη τόσων διαφορετικών προσωπικοτήτων και στυλ. Δεν υπάρχει πιο εμπνευσμένο πράγμα από το να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που θαυμάζεις και θεωρείς τους καλύτερους στο είδος τους.

— Πώς λειτουργεί η ομάδα με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας;

Πλέον έχουμε περιοριστεί σε σχέση με τα events, τις εκθέσεις και τα πάρτι, αλλά βλέπουμε την πανδημία ως μια ευκαιρία να ζωγραφίσουμε ακόμα περισσότερο και να προετοιμαστούμε για όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε όταν θα έχουμε την ευκαιρία.


— Ποιο είναι το επόμενο πρότζεκτ που ετοιμάζετε;

Πολλά! Δυστυχώς, η καραντίνα μάς έκοψε τη φόρα, οπότε αφήσαμε πολλά πράγματα να εκκρεμούν. Το θετικό είναι πως όσο συνεργαζόμαστε, προκύπτουν συνεχώς νέα πρότζεκτ. Τελευταία δουλεύουμε πάνω σε είδη ρουχισμού και σε μια σειρά από ομαδικά, συνεργατικά έργα. Προφανώς, όταν φτιάξουν τα πράγματα, ανυπομονούμε να κάνουμε και πάλι ανοιχτά events για τον κόσμο, όπως εκθέσεις και pop-up shows.

Τhe Slang Network: Γνωρίστε τη νέα καλλιτεχνική κολεκτίβα της Αθήνας Facebook Twitter
Πλέον, η τοιχογραφία και το interior, στο επίπεδο που το κάνουμε, δεν απαιτούν μόνο να «ξέρεις να ζωγραφίζεις καλά».
Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ