Πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη το νέο βιβλίο της Urbanact, με τίτλο Mural Masters, όπου συμμετέχουν 100 καλλιτέχνες και έργα που έχουν σχεδιαστεί σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών και μη. 

 

Όπως σημειώνει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, συγγραφέας - επιμελητής της έκδοσης και συντονιστής της ομάδας, το λεύκωμα προσπαθεί να δείξει την εξέλιξη της τέχνης της τοιχογραφίας, 10 χρόνια μετά το πρώτο λεύκωμα της ομάδας. 

 

Όλα τα έργα έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλης έκτασης επιφάνειες που τραβούν το βλέμμα του θεατή. Αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Ιωσηφίδη, «ανοιχτά μουσεία», με τους περαστικούς να έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν αλλά και να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες την ώρα της δημιουργίας. 

 

Axel Void
Axel Void

 

Τα τελευταία χρόνια, η τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως, με δεκάδες φεστιβάλ να υλοποιούνται ακόμη και με την πρωτοβουλία δήμων και κρατικών φορέων. 

 

Ένα τέτοιο μουσείο διαθέτει και η Ελλάδα στην πόλη του Βόλου, όπου και κάθε χρόνο διεξάγεται, με πρωτοβουλία της ομάδας, το διεθνές φεστιβάλ τοιχογραφιών «CityCall». 

 

Δεν είναι, όμως, τα σχέδια. Πίσω από τις τοιχογραφίες είναι ένα ολόκληρο κίνημα με ανθρώπους που μέσα από τα πινέλα και τα χρώματά τους, προσπαθούν να περάσουν πολιτικά μηνύματα. 

 

Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο λεύκωμα είναι ο Axel Void, ο David Guinn, o Borondo και ο Eduardo Kobra.

 

Dan Ferrer
Dan Ferrer

 

Hendrik Beikirch
Hendrik Beikirch

 

Hyuro
Hyuro

 

James Bullough
James Bullough

 

Low Bros
Low Bros

 

Madc
Madc

 

Ricky Lee Gordon
Ricky Lee Gordon

 

Same84
Same84

 

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης

 

Info

Mural Masters

272 σελίδες, Εκδόσεις Gingko Press Inc.

Για παραγγελίες στην Ελλάδα αποστέλλετε μήνυμα στο www.urbanact.gr ή στο [email protected]