Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΤΑΞΙΔΙΑ

Αναζητώντας τα πιο ενδιαφέροντα graffiti στις πόλεις της Ευρώπης

Η τέχνη του δρόμου στην Ευρώπη ορίζει τη νέα αισθητική των πόλεων

Ευρωπαϊκή street art, graffiti, τέχνη του δρόμου, ζωγραφική στους τοίχους με σπρέι, όπως και να το πεις ένα είναι σίγουρο, η τέχνη των graffiti εξαπλώνεται, εξελίσσεται και διαμορφώνει πόλεις, εγκαταλελειμμένα κτήρια, μιλάει, εκφράζει τη γνώμη της, διηγείται τη μοντέρνα ιστορία της πόλης αλλά και της χώρας της.


Κάποτε η τέχνη του δρόμου ήταν μια μορφή τέχνης του περιθωρίου, μια μυστική μορφή αστικής παραμόρφωσης, όπου μια ομάδα φίλων με συγκεκριμένο στυλ και συγκεκριμένα μουσικά ακούσματα συγκεντρωνόταν κυρίως βράδια και ζωγράφιζε τοίχους στην πόλη, παράνομα.

 

Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ.

 

Τα graffiti είναι ένα πραγματικά αναγνωρισμένο και συνεχώς εξελισσόμενο καλλιτεχνικό κίνημα, μια τέχνη που πολλές φορές όχι μόνο ομορφαίνει μια γειτονιά, έναν γκρίζο τοίχο, ένα παραμελημένο κτίριο αλλά σχεδόν πάντα έχει κάτι να πει και να διηγηθεί.

 

Τα graffiti είναι ένα πραγματικά αναγνωρισμένο και συνεχώς εξελισσόμενο καλλιτεχνικό κίνημα, μια τέχνη που πολλές φορές όχι μόνο ομορφαίνει μια γειτονιά, έναν γκρίζο τοίχο, ένα παραμελημένο κτίριο αλλά σχεδόν πάντα έχει κάτι να πει και να διηγηθεί.

 

Και είναι τέτοια η εξέλιξη που πλέον πολλοί street artists εκθέτουν τα έργα τους στα μεγαλύτερα μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, ενώ όλο και περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν να ταξιδέψουν σε πόλεις όχι μόνο για να δουν τα ιστορικά αξιοθέατα δεκαετιών αλλά και για να αναζητήσουν τα graffiti γνωστών και αναγνωρισμένων street artists όπως ο Αμερικανός Keith Haring, ο Γάλλος Blek le Rat, ο Ιταλός Blu και ο Βρετανός Banksy.

 

Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, αναγνωρίζοντας πλέον την αξία και τη σημασία της street art, αποφασίζουν να την υιοθετήσουν και να τη χρηματοδοτήσουν με ειδικά urban projects, προσφέροντας την ευκαιρία σε νέους street artists να δημιουργήσουν.

 

Στόχος είναι μέσα από τα έργα τους να αναβαθμιστούν υποβαθμισμένοι αστικοί χώροι που θα χρωματίσουν την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και μακροπρόθεσμα θα τραβήξουν την προσοχή του τουρίστα και θα τον φέρουν ή, ακόμα καλύτερα, θα τον ξαναφέρουν στην πόλη.

 

 

Λονδίνο, Αγγλία

Λονδίνο. Γκράφιτι του Βρετανού Banksy
Λονδίνο. Γκράφιτι του Βρετανού Banksy

Αντικειμενικά το Λονδίνο είναι όμορφο, έχει μια γοητεία που ανεξάρτητα από τον μουντό καιρό που συναντά κανείς σχεδόν όλο τον χρόνο, σου τραβάει πάντα την προσοχή.

 

Και όμως, η πόλη αυτή έχει πολύ περισσότερο χρώμα από όσο πιστεύει κανείς.

 

Σε αυτό βοηθούν τα φοβερά graffiti που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της. Τα περισσότερα και ίσως πιο ενδιαφέροντα graffiti βρίσκονται στην Brick Lane.

 

Εκεί, ανάμεσα στα μαγαζάκια και στους πάγκους με διάφορα vintage καλούδια, θα βρει κανείς τα stencils του Banksy ενώ λίγο πιο πέρα, στην Princeret Street στο Shoreditch, βρίσκονται τα graffiti του Χιλιανού Otto Schade με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα.

 

Αν είσαι από αυτούς που δεν χορταίνει εύκολα το μάτι τους, τότε συνέχισε και στη Hanbury Street.

 

Κάπου κοντά στο νούμερο 45, αν κοιτάξεις ψηλά, θα δεις ένα χαρακτηριστικό γκράφιτι του Βέλγου ROA, το πουλί γερανό, και δίπλα του, στο 43, έναν τοίχο που κάθε χρόνο αλλάζει θέμα και καλλιτέχνη.

 

 

Βερολίνο, Γερμανία

Βερολίνο. Το περίφημο Kiss of Death στο γνωστό τείχος 1.300 μέτρων στη Mühlenstrasse, που φιλοξενεί πάνω του μερικά από τα πιο πολυφωτογραφημένα graffiti της East Side Gallery.
Βερολίνο. Το περίφημο Kiss of Death στο γνωστό τείχος 1.300 μέτρων στη Mühlenstrasse, που φιλοξενεί πάνω του μερικά από τα πιο πολυφωτογραφημένα graffiti της East Side Gallery.

 

Τα Βερολίνο είναι με διαφορά η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των graffiti.

 

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο γνωστό τείχος 1.300 μέτρων στη Mühlenstrasse που φιλοξενεί πάνω του μερικά από τα πιο πολυφωτογραφημένα graffiti της East Side Gallery, αλλά και σε δρόμους και στενάκια σε ολόκληρη την πόλη.

 

Κάνε μια βόλτα στη φοιτητική συνοικία Kreuzberg με τα πολλά bar, στην οδό Mariannenstrasse θα βρεις τον αστροναύτη του Ash, ενώ στην Oppelner Strasse  θα βρεις την τεράστια κίτρινη φιγούρα των δίδυμων αδερφών Os Gemeos από τη Βραζιλία.

 

Αν περπατήσεις τις Revaler, Dirschauer & Boxhagener Strasse θα βρεις stencils και paste-ups γνωστών Βερολινέζων καλλιτεχνών όπως οι Alias, Xooox, Mein Lieber Prost αλλά και του Βραζιλιάνου Francisco Silva, γνωστού και ως Nunca.

 


Κοπεγχάγη, Δανία

Το γκράφιτι του Stine Hvid στην Κοπεγχάγη
Το γκράφιτι του Stine Hvid στην Κοπεγχάγη

 

Η πρωτεύουσα της Δανίας είναι γνωστή για τη μικρή γοργόνα, τα χαρακτηριστικά κανάλια της, την όμορφη αρχιτεκτονική της και το καλό φαγητό.

 

Πέρα από αυτά, αν και με δειλά βήματα, έχει καταφέρει να έχει μια θέση ανάμεσα στις πόλεις με τα πιο ιδιαίτερα graffiti.

 

Και μπορεί να μην είναι σαν το Βερολίνο ή το Λονδίνο έχει όμως τη hipster γειτονιά Vesterbro με τα πολλά hostels, τα ωραία μικρά καφέ και τη Sønder boulevard κατά μήκος της οποίας θα βρεις μερικά από τα πιο ωραία graffiti της πόλης αλλά και τη μεγαλύτερη ποικιλία από μπίρες.

 

Ο καλά κρυμμένος graffiti-θησαυρός όμως βρίσκεται κάπου αλλού: στη freetown Christiania.

 

Η Christiania είναι μια αυτόνομη γειτονιά την οποία δημιούργησαν τη δεκαετία του '70 χίπις, καλλιτέχνες και τύποι που θεωρούσαν ότι δε μπορούν να ζουν με τους νόμους του κράτους.

 

Εκεί υπάρχουν μερικά από τα πιο τρελά graffiti που έχεις δει ποτέ, με δράκους, μαγικά δέντρα, ξωτικά και νεράιδες.

 

Το πιο εντυπωσιακό βέβαια θα το βρεις στην Prinsessegade 37 και να θυμάσαι πως πρέπει να είσαι πολύ διακριτικός με τις φωτογραφίες μέσα στην Christiania γιατί θεωρητικά απαγορεύονται.

 

 

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Λισαβόνα
Λισαβόνα

 

Στη Λισαβόνα τα γκράφιτι είναι διάσπαρτα μεταξύ των προαστίων και του κέντρου ενώ κατά μήκος των απότομων δρόμων της ζωντανής συνοικίας Bairro Alto υπάρχει ένα υπαίθριο μουσείο αφιερωμένο στη street art.

 

Είναι το «Εφήμερο Μουσείο», όπου τα έργα εξελίσσονται και αλλάζουν συνεχώς καθώς οι καλλιτέχνες τα τροποποιούν κάθε λίγο και λιγάκι και τα αντικαθιστούν με άλλα.

 

Επίσης, στην ίδια περιοχή, στον δρόμο Rua do Machadinho 20 & Rua do Quelhas 13 υπάρχει ένα πειραματικό εργαστήριο αφιερωμένο στην τέχνη του δρόμου. Αποκαλείται «Gau – Galeria de Arte Urbana» (αστική γκαλερί τέχνης) και φιλοξενεί τα έργα πολλών τοπικών και διεθνών street artists που επισκέπτονται τη Λισαβόνα.

 

Ιστορικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 θα βρει κανείς στην περιοχή Amoreiras, ενώ στην περιοχή Μουριαριά, τα τείχη και τα κτίρια καλύπτονται με παλιές εκτυπωμένες φωτογραφίες.

 

Αξίζει επίσης να επισκεφθείς το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό της Avesida Fontes Pereira de Melo για να δεις μερικές από τις πιο γνωστές αστικές τοιχογραφίες της πόλης.

 

 

Σόφια, Βουλγαρία

Σόφια
Σόφια

 

Μπορεί να μην το περίμενες αλλά, ναι, η Σόφια στη Βουλγαρία κρύβει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα graffiti στην Ευρώπη.

 

Η περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο είναι η πιο καλλιτεχνική γειτονιά της πόλης, κάτι περίπου σαν τη δική μας γειτονιά του Ψυρρή αλλά όχι τόσο τουριστική.

 

Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα τα πιο ψαγμένα μαγαζάκια καλλιτεχνών, pubs και bars, τα περισσότερα θέατρα της πόλης και φυσικά τα καλύτερα graffiti της περιοχής.

 

Ψάξε για την εκκλησία Sveti Sedmochislenitsi και τον δρόμο Tsar Shisman, δεν θα ξέρεις τι να πρωτοφωτογραφίσεις ενώ στην οδό Ivan Vazoz 11-13 θα δεις το χαρακτηριστικό graffiti που στολίζει ένα σπίτι-κατάστημα του συγκεκριμένου δρόμου.

 

Από το 2011 μέχρι σήμερα μια ΜΚΟ με το όνομα Transformers οργανώνει κάθε χρόνο ένα graffiti festival όπου νέοι street artists καλούνται να ζωγραφίσουν τα παλιά άσχημα κουτιά ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκονται στα πεζοδρόμια με έργα που κάθε χρόνο έχουν διαφορετική θεματική.

 

Την τελευταία χρονιά το φεστιβάλ έγινε στον δρόμο Rakovski, γνωστό και ως το Broadway της Σόφιας, επειδή εκεί βρίσκονται τα περισσότερα θέατρα.

 

Για τον λόγο αυτό, το έργο πήρε το όνομα «Theatre on the Street» και για 10 ημέρες μεταμόρφωσε 51 κουτιά σε τέχνη graffiti.

 

Ψάξ' τα και φωτογράφισέ τα, είναι καταπληκτικά.

 


Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Λιουμπλιάνα
Λιουμπλιάνα

 

Μπορεί η Λιουμπλιάνα να είναι η πιο μικρή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αλλά είναι πλούσια σε πολύχρωμα γκράφιτι και street artists.

 

Μερικά graffiti είναι απλώς συνηθισμένα αστεία γραπτά στον τοίχο ενώ άλλα είναι αληθινά έργα τέχνης που μάλλον πρέπει να κρεμαστούν στο σαλόνι μας.

 

Το ιδανικό μέρος για να βρεις και να εκτιμήσεις την σλοβένικη street art είναι η γειτονιά Metelkova mesto, έκτασης 12.500 τ.μ.

 

Εκεί που κάποτε ήταν μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση, τώρα βρίσκεται μια αυτόνομη πόλη που λειτουργεί ως υπαίθρια έκθεση τέχνης με graffiti, φοβερά γλυπτά και installations, με κλαμπ και μπαρ που τα καλοκαίρια λειτουργούν και ως δημιουργικοί χώροι έκφρασης, με stencils & graffiti workshops.

 

Αν πάλι θέλεις να κινηθείς πιο κοντά στο κέντρο της πόλης, τότε ο δρόμος Trubarjeva cesta, αν τον περπατήσεις μέχρι το τέλος του, είναι μια καλή εναλλακτική για να βρεις μερικά ακόμη ενδιαφέροντα graffiti -κοντά στο νούμερο 66- ενώ στο νούμερο 72 θα βρεις μέσα στο πρώην εργοστάσιο ποδηλάτων ROG, πέρα από graffiti, urban events και φεστιβάλ.

 

Κοπεγχάγη
Κοπεγχάγη

 

Λιουμπλιάνα
Λιουμπλιάνα

 

Λιουμπλιάνα
Λιουμπλιάνα

 

Σόφια
Σόφια

 

Σόφια
Σόφια

 

Λιουμπλιάνα
Λιουμπλιάνα

 

Σόφια
Σόφια

 

Κοπεγχάγη
Κοπεγχάγη

 

Κοπεγχάγη
Κοπεγχάγη

 

Λονδίνο
Λονδίνο

 

Βερολίνο
Βερολίνο

 

Βερολίνο, έργο του Victor Ash, επίσης γνωστού ως Ash.
Βερολίνο, έργο του Victor Ash, επίσης γνωστού ως Ash.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατήστε τα σημεία του χάρτη και δείτε πώς το κέντρο της Αθήνας μεταμορφώνεται σε μια τεράστια υπαίθρια γκαλερί
28 από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του δρόμου από τα Εξάρχεια μέχρι τον Κεραμεικό, με οδηγό τον Cacao Rocks.
Street artists θα πάρουν αποζημίωση 6.7 εκατ. δολαρίων για τα έργα τους σε κτίριο που κατεδαφίστηκε
Το 5Pointz είχε χαρακτηριστεί ως «η Μέκκα των γκράφιτι» και 21 καλλιτέχνες κατέθεσαν μήνυση κατά του ιδιοκτήτη επειδή κατέστρεψε τα έργα τους
Αυτή είναι η νέα εντυπωσιακή τοιχογραφία της πόλης που αγαπάμε
Το έργο του SimpleG στον σταθμό Λαρίσης ομορφαίνει και προβληματίζει την περιοχή και τους περαστικούς
Mural με τεράστιο πέος σε στύση διχάζει και σοκάρει τη Νέα Υόρκη (NSFW)
Το έργο μιας καλλιτέχνιδας σε ένα κτίριο προκάλεσε πολλές συζητήσεις
Αυθεντικό έργο του Banksy σώθηκε από την καταστροφή σε παραλία της Αγγλίας
Το έργο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντέινερ σε παραλία του Κεντ
Αναζητώντας τις ρίζες του κόμικ στην αρχαιότητα
Απ' ό,τι φαίνεται οι αρχαίοι ημών πρόγονοι απολάμβαναν όσο κι εμείς την αφήγηση ιστοριών με εικόνες
Το αθηναϊκό γκράφιτι με τον Τζίμη Πανούση που έγινε viral
Ο street artist Pol έκανε γκράφιτι τον Πανούση στο κέντρο της Αθήνας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 εναλλακτικά ταξίδια στον συναρπαστικό κόσμο της αυτοκίνησης
Επιλέγουμε 3 διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες συνδυάζουν τον κόσμο της αυτοκίνησης είτε με γνωστές κινηματογραφικές ταινίες, είτε με άκρως βιωματικές εμπειρίες.
Μια ανατριχιαστική επίσκεψη της Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη στο Μουσείο της Στάζι
Πώς η ζωή των άλλων γίνεται Ιστορία. Η ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη επισκέπτεται ένα εφιαλτικό Μουσείο στο Βερολίνο
Βρέθηκα στο Μεξικό, τη μέρα των νεκρών
Ένα ταξίδι της Βάλιας Σκουρτσή στη χώρα που γιορτάζει το θάνατο, με παράλληλη αναφορά σε δυο μυθικές γυναίκες που έδρασαν εκεί: την ζωγράφο Φρίντα Κάλο και την φωτογράφο Τίνα Μοντότι
Τέσσερις μέρες και νύχτες στη Μαδρίτη
Η ισπανική πρωτεύουσα έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ διαφορετικό από μια μεσογειακή πόλη μιας χώρας του Νότου.
Προσκύνημα στο απομονωμένο νορβηγικό καταφύγιο του Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν
Η θρυλική «καλύβα» του μεγάλου Αυστριακού στοχαστή αναπαλαιώθηκε από τους θαυμαστές του
Ταξίδι στο Λάμου της Κένυας, το «Κατμαντού της Αφρικής»
Ο παράδεισος των χίπις στα '70s είναι μια αραβική πόλη ριζωμένη στην Αφρική, ένας μυθικός τόπος, όπου μπορεί ο επισκέπτης, ακόμα κι αν δεν έχει μεγάλη φαντασία, να νιώσει κάτι από το άρωμα της Σεχραζάντ.
Ταξίδι μεταξύ λάβας και πάγου: Ένας τουρίστας βιώνει την κλιματική αλλαγή μέσα στην καρδιά του παγετώνα
Ταξίδι στην Ισλανδία: Η κηδεία ενός παγετώνα, το απαγορευμένο κολύμπι του Τζάστιν Μπίμπερ και η άνοδος της θερμοκρασίας ως η αχίλλειος πτέρνα ενός τόπου και συνάμα το μυστικό της αέναης εναλλαγής του
Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με το «Πλοίο της Αγάπης». Κυριολεκτικά.
Ο γιος του αρχιμάγειρα του Love Boat Μάκης Ρωμανός αφηγείται την ιστορία του πατέρα του και θυμάται αξέχαστες στιγμές από το πιο διάσημο κρουαζιερόπλοιο της τηλεοπτικής ιστορίας
Ανέκδοτες φωτογραφίες από το ιστορικό ταξίδι της Τζάκι Κένεντι στην Ινδία και το Πακιστάν το 1962
Στη δημοπρασία βγαίνουν σε λίγες μέρες από τον οίκο Christie’s οι φωτογραφίες από την επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στις δύο χώρες η τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ μαζί με την αδελφή της
Αργεντινή, Χιλή, Βολιβία, Περού: Διασχίζοντας το ατελείωτο μονοπάτι της Λατινικής Αμερικής
Η Λατινική Αμερική μοιάζει με άπλωμα ζωής
Γιατί η Ισπανία είναι η καλύτερη χώρα για έναν τουρίστα;
Το World Economic Forum κατέταξε τη χώρα στην πρώτη θέση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά
Ο Γιώργος Λέντζας και ο Άγγελος Γιακουμίδης αναζητούν τις πιο τρελές ποδοσφαιρικές ιστορίες του κόσμου
«Football Stories»: Η νέα ποδοσφαιρική-ταξιδιωτική εκπομπή του ANT1 μάς ταξιδεύει στα μεγαλύτερα ντέρμπι του κόσμου – και έξω από αυτά
Οι δέκα πιο κουλ πόλεις της Ευρώπης για κάθε millennial
Ποιες είναι οι πρωτεύουσες που προσελκύουν ολοένα και περισσότερο τους νέους;
Καλοκαίρι. Περίληψη.
Φαγητά, φίλοι, βιβλία, αυτά.
Τρολάροντας την πόλη με φαντασία και στιλ
Ο Rich McMor βλέπει τα μνημεία που επισκέπτεται από μια δική του διαφορετική ματιά
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή