Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιορισμένους ιστότοπους και περιεχόμενο όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιορισμένους ιστότοπους και περιεχόμενο όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Μπορεί τα ταξίδια στο εξωτερικό να είναι μία υπέροχη εμπειρία, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν περιλαμβάνει τις δικές της προκλήσεις. Ταξιδεύοντας σε μία άλλη χώρα, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει κανείς εμπόδια όχι μόνο με τη γλώσσα ή την κουλτούρα, αλλά και με απλά, καθημερινά πράγματα.

Όπως για παράδειγμα, την πρόσβαση στο internet και ειδικότερα σε sites ή πλατφόρμες εκτός της χώρα στην οποία έχουμε ταξιδέψει. Αυτό οφείλεται στο geo-blocking (γεωγραφικός αποκλεισμός). Πολλές εταιρείες, απαγορεύουν την πρόσβαση σε υλικό σύμφωνα με την περιοχή που βρίσκεται κανείς. Μερικές φορές, είναι κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης μίας χώρας και άλλες φορές αποτελεί απόφαση της εκάστοτε εταιρείας. 

Εάν θέλετε να χρησιμοποιείτε το internet ταξιδεύοντας, χρειάζεται να επιλέξετε ένα VPN ή ένα άλλο μέσο, έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση σε σημαντικό περιεχόμενο. Παρακάτω, θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να το κάνετε.

Proxy Sites

Ένα proxy site (διακομιστής μεσολάβησης), λειτουργεί ως ένας μεσολαβητής μεταξύ εσάς και του site στο οποίο θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση. Αν επιθυμείτε περιεχόμενο από ένα site που είναι απαγορευμένο στην χώρα την οποία έχετε επισκεφθεί, χρειάζεστε τη μεσολάβηση ενός proxy site που δε φιλοξενείται στη χώρα στην οποία βρίσκεστε. Κάνοντας αυτό, το site που θέλετε να επισκεφθείτε θα περάσει μέσα από το proxy site και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς το τελικό site δε θα γνωρίζει πού βρίσκεστε. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ξεπεράσετε τους τοπικούς περιορισμούς στο internet όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό. 

Πώς να βρείτε Proxy Sites

Τα περισσότερα proxy sites, μπορείτε να τα βρείτε απλά στο Google. Χρειάζεται να κάνετε μία μικρή έρευνα πριν επιλέξετε κάποιο, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε πως είναι αξιόπιστο. Διάφοροι κακόβουλοι έχουν χρησιμοποιήσει proxy sites για να κλέψουν πληροφορίες και να κάνουν άλλες άσχημες πράξεις. Αν δεν έχετε κάνει σωστή έρευνα, ενδεχομένως να εκθέσετε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας ένα κακόβουλο site.

Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να κάνετε αυτήν την έρευνα πριν από τα ταξίδια σας. Είναι καλό να γνωρίζετε σε τι θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση και πώς θα έχετε πρόσβαση, ενώ εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε γνωστές διαδικτυακές πηγές. Ακόμα κι αν η χώρα στην οποία έχετε ταξιδέψει, προσφέρει σχετικά δωρεάν internet, θα πλοηγηθείτε σε γλώσσες και sites που μπορεί να μην σας είναι οικεία, όσο βρίσκεστε εκεί. Αυτό θα μπορούσε να κάνει την έρευνά σας πολύ πιο δύσκολη. Όταν βρείτε και συνδεθείτε σε ένα καλό proxy site, απλώς μπαίνετε στο site και χρησιμοποιείτε τις πηγές του για να μεταβείτε στον τελικό διαδικτυακό προορισμό. Η χρήση του ίδιου του proxy site τείνει να είναι εύκολη και απλή.

Υπέρ και κατά

Τα proxy sites είναι δημοφιλή επειδή συνήθως είναι δωρεάν. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά εύκολα στη χρήση. Μπαίνετε στο site και χρησιμοποιείται το παράθυρο πλοήγησης για να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση του ιστότοπου τον οποίο θέλετε να επισκεφθείτε. Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο με αυτό. 

Επιπλέον, τα proxy sites δεν απαιτούν πολλές πηγές. Παρόλο που μπορούν να επιβραδύνουν τη σύνδεσή σας στο τελικό site, δεν θα απαιτήσουν πηγές από τη συσκευή σας για τη δρομολόγηση της κίνησης. Όλη η δουλειά γίνεται από τον server που φιλοξενεί το proxy site.

Ωστόσο, υπάρχουν μειονεκτήματα όταν χρησιμοποιεί κανείς την μέθοδο proxy. Τα proxy sites είναι περιορισμένα. Δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε τις υπηρεσίες διαδικτύου. Εάν θέλετε να κάνετε λήψη περιεχομένου, να παίξετε εγκατεστημένα διαδικτυακά παιχνίδια ή να χρησιμοποιήσετε κάτι που έχει να κάνει με torrent, το proxy site δεν μπορεί να βοηθήσει. Τα proxy sites μπορεί επίσης να είναι αναποτελεσματικά με μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Μπορείτε να δοκιμάσετε το streaming, αλλά μεγάλες ποσότητες από βίντεο υψηλής ποιότητας μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα.

Κυρίως, τα proxy sites δεν είναι πλήρως αξιόπιστοι. Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος για το τι παίρνει, εκτός κι εάν έχει πραγματοποιήσει διεξοδική έρευνα πριν χρησιμοποιήσει το site.

VPNs

Το VPN είναι ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο. Δρομολογεί όλη την επισκεψιμότητά σας μέσω ενός διακομιστή VPN, οπότε σε οτιδήποτε έχετε πρόσβαση πιστεύει ότι η τοποθεσία σας είναι εκείνη του διακομιστή. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεπεράσετε τους γεωγραφικά αποκλεισμένους περιορισμούς περιεχομένου (geo-blocked). Στην πραγματικότητα, τα VPN είναι ο βασικός τρόπος για να βελτιώσετε το απόρρητό σας, να προστατεύσετε τα δεδομένα σας και γενικά να παραμείνετε ανώνυμοι στο internet. Είναι επίσης η μέθοδος μετάβασης για να ξεπεράσετε τους τοπικούς περιορισμούς στο διαδίκτυο.


Πώς να επιλέξετε VPN

Τα VPN διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Μερικά είναι δωρεάν. Άλλα δεν είναι. Ορισμένα είναι εφαρμογές / προγράμματα που κατεβάζετε και εγκαθιστάτε. Άλλα μπορούν να «τρέξουν» μέσω του browser σας. Εφόσον μπορέσετε να συνδεθείτε σε έναν διακομιστή VPN, γνωρίζετε ότι η IP σας αποκρύπτεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ξεπεράσετε τους περιορισμούς. Η επιλογή του σωστού VPN είναι θέμα στάθμισης των δυνατοτήτων και της απόδοσης έναντι του κόστους.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να καταλάβετε είναι η διαφορά στη λειτουργικότητα. Ένα VPN που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης (όπως το δωρεάν που συνοδεύει το Opera) θα καλύψει μόνο την κίνηση που «τρέχει» αυτό το πρόγραμμα περιήγησης. Άλλες εφαρμογές και προγράμματα θα είναι ευάλωτα. Με άλλα λόγια, έχετε καλύτερη προστασία από την ανεξάρτητη εφαρμογή VPN στη συσκευή σας.

Το δεύτερο πράγμα που χρειάζεται να λάβετε υπόψη είναι η απόδοση. Μπορείτε να το μάθετε διαβάζοντας τις κριτικές. Τα σύγχρονα VPN μπορεί να είναι πολύ γρήγορα, αλλά τελικά, προσθέτετε ένα βήμα σε όλη τη δραστηριότητά σας στο internet. Εάν θέλετε να κάνετε κάτι, όπως διαδικτυακό gaming, που απαιτεί πολύ γρήγορη απόδοση, ακόμη και τα καλύτερα VPN θα προσθέσουν κάποια καθυστέρηση. Τα καλά, ωστόσο, μπορούν να κάνουν streaming βίντεο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το τρίτο που χρειάζεται να προσέξετε, είναι τα χαρακτηριστικά. Οι δυνατότητες αυτοματισμού μπορούν να καταλάβουν τι θέλετε να κάνετε στο διαδίκτυο και να σας βοηθήσουν να συνδεθείτε στον καλύτερο server ανά πάσα στιγμή. Η αυτόματη επανασύνδεση είναι σημαντική για να βεβαιωθείτε ότι καμία από τις επισκεψιμότητές σας δεν θα ξεφύγει από το VPN, αν υπάρξει διακοπή στη σύνδεσή σας. Ο αποκλεισμός διαφημίσεων (ad blocking) είναι ένα προφανές πλεονέκτημα και μπορείτε να το διαχειριστείτε μέσω του VPN σας. Υπάρχουν πολλές άλλες δυνατότητες για αναζήτηση. Διαλέξτε ό,τι σας αρέσει.

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιορισμένους ιστότοπους και περιεχόμενο όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό Facebook Twitter


Πώς να χρησιμοποιήσετε το VPN

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιορισμένο περιεχόμενο, θέλετε να επιλέξετε έναν διακομιστή VPN που βρίσκεται στη χώρα που δημοσιεύει το περιεχόμενο που θέλετε. Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε μια τηλεοπτική εκπομπή των ΗΠΑ, συνδεθείτε σε έναν διακομιστή που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ουσιαστικά, θέλετε να συνδεθείτε στον πλησιέστερο διακομιστή που μπορείτε σε λογικά πλαίσια. Η απόσταση επηρεάζει την ταχύτητα όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN (αν και όχι απαραίτητα πολύ).

Όσον αφορά τη χρήση του VPN, βεβαιωθείτε ότι η υπηρεσία σας εκτελείται και ότι είστε συνδεδεμένοι σε έναν διακομιστή. Θα πρέπει να παρέχει τη διεύθυνση IP VPN σας και να σας επιτρέπει να δείτε ποιος διακομιστής χειρίζεται τις κινήσεις σας. Όταν μπορέσετε να το δείτε αυτό, θα πρέπει να είστε ασφαλείς στην περιήγηση.


Υπέρ και κατά

Υπάρχουν αρκετά υπέρ στη χρήση ενός VPN. Αρχικά, είναι η καλύτερη προστασία που μπορείτε να λάβετε. Μπορεί να προστατεύσει όλα τα δεδομένα σας και ολόκληρη την παρουσία σας στο διαδίκτυο. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple βασίζονται σε VPN για να διατηρήσουν τα μυστικά τους όταν οι εργαζόμενοι εργάζονται από απόσταση. Εάν είναι αρκετά καλό για αυτούς, πιθανότατα θα λειτουργήσει για σας.

Το καλύτερο μέρος ενός VPN είναι ότι μπορεί να προστατεύσει όλη την κίνηση στο internet μέσα και έξω από τη συσκευή σας. Οι proxy servers δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Στην πραγματικότητα, μια καλή υπηρεσία VPN θα σας επιτρέψει να την εγκαταστήσετε σε πολλές συσκευές, οπότε μία συνδρομή μπορεί να καλύψει όλα όσα σας ανήκουν.

Τα VPN προσφέρουν, επίσης, εντυπωσιακή απόδοση. Πρόκειται για μια μεγάλη βιομηχανία και οι καλύτεροι πάροχοι είναι ανταγωνιστικοί. Μπορείτε να αποκτήσετε μια υπηρεσία VPN τόσο γρήγορα, ώστε να μην παρατηρήσετε καμία διαφορά στην κανονική σας χρήση στο διαδίκτυο. Προσθέστε βολικές, πρόσθετες υπηρεσίες σε αυτό και ένα VPN μπορεί να βελτιώσει τη συνολική σας εμπειρία στο internet.

Φυσικά, όλα έχουν τα μειονεκτήματά τους. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα με ένα VPN είναι η απόδοση και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον πάροχο. Τα VPN δρομολογούν την κίνησή σας και η προσθήκη απόστασης σε αυτήν τη διαδρομή μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την καθυστέρηση. Εάν η υπηρεσία VPN σας δεν είναι έτοιμη, όλα όσα κάνετε στο διαδίκτυο θα είναι πιο αργά και θα το παρατηρήσετε.


Ένα άλλο ζήτημα με τα VPN είναι ότι χρησιμοποιούν περισσότερες πηγές απ' ότι η διαδικτυακή δραστηριότητα χωρίς αυτά. Τα σύγχρονα VPN είναι βελτιστοποιημένα, επομένως οι νέες συσκευές δεν θα δυσκολευτούν. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε παλαιότερη συσκευή, ενδέχεται να παρατηρήσετε τον αντίκτυπο που προκαλείται από την εφαρμογή VPN. Μπορεί να επιβραδύνει κάτι περισσότερο από τις ταχύτητες μεταφόρτωσης και λήψης και επιπλέον χαρακτηριστικά ενδέχεται να επιδεινώσουν αυτό το πρόβλημα. Είναι απολύτως σημαντικό να ταιριάξετε την υπηρεσία VPN σας με τις δυνατότητες υλικού των συσκευών που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.

Αυτοί είναι, λοιπόν, οι δύο ευκολότεροι και πιο αξιόπιστοι τρόποι για να ξεπεράσετε τους γεωγραφικούς περιορισμούς (geo-blocking) στο internet. Όπως συμβαίνει πάντα, υπάρχουν περισσότερες επιλογές εκεί έξω. Μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας διακομιστή μεσολάβησης (proxy server) και να συνδεθείτε σε αυτόν όποτε ταξιδεύετε. Φυσικά, κάτι τέτοιο παραλείπει κάθε επαγγελματική συντήρηση και αντιμετώπιση προβλημάτων. Καθώς εξερευνάτε μια μεγαλύτερη λίστα επιλογών, θα πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας ποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αξίζουν ή όχι.


Oι δύο μέθοδοι που αναφέρονται παραπάνω έχουν επιλεγεί για έναν λόγο. Εάν δεν ενδιαφέρεστε να ανακαλύψετε ξανά το διαδίκτυο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό που λειτουργεί για εκατομμύρια ανθρώπους. Και τα VPN είναι η καλύτερη επιλογή εκ των δύο. Τα proxy servers μπορούν σίγουρα να λειτουργήσουν, αλλά αξιοποιείτε περισσότερο ένα VPN και λαμβάνοντας υπόψη ότι έρχονται σε κάθε εύρος τιμών, θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε έναν που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM