5 χρυσοί κανόνες για να κάνεις backup στα αρχεία σου

5 χρυσοί κανόνες για να κάνεις backup στα αρχεία σου Facebook Twitter
Σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρείας BackBlaze, περίπου το 29% των χρηστών δεν έχει κάνει ποτέ backup, ενώ μόνο το 10% το κάνει καθημερινά.
0

Το να κρατήσεις ένα backup, δηλαδή ένα ασφαλές αντίγραφο με όλα σου τα αρχεία, είναι μια πολύ απλή διαδικασία αλλά τις περισσότερες φορές όλοι την αγνοούμε.


Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Backup (World Backup Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαρτίου, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι κάθε μέρα παράγονται παγκοσμίως περίπου 1,8 zettabyte αρχείων (ένας αριθμός με 21 μηδενικά!). Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρείας BackBlaze, περίπου το 29% των χρηστών δεν έχει κάνει ποτέ backup, ενώ μόνο το 10% το κάνει καθημερινά.


Ακολουθούν πέντε βασικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις υπηρεσίες cloud, όπως το Dropbox, το Google Drive και το iCloud, οι οποίες επιτρέπουν τη γρήγορη ανάκτηση δεδομένων:


1.

Οι κινητές συσκευές

Δεδομένου ότι οι κινητές συσκευές είναι πιο «ευάλωτες» σε βλάβες και απειλές, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε το cloud για την αποθήκευση εγγράφων και επαφών. Επομένως, κάθε φορά που προσθέτετε μια νέα επαφή στο κινητό σας, καλό θα ήταν να σιγουρεύεστε ότι αυτή υπάρχει διαθέσιμη και στην υπηρεσία cloud που χρησιμοποιείτε.

2.

Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ένα μόνο σύστημα

Μπορεί να ακούγεται κάπως περιττό και σίγουρα χρονοβόρο, αλλά αν θέλετε να έχετε πάντοτε ένα ασφαλές αντίγραφο των αρχείων σας, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάνω από μία υπηρεσίες cloud. Πολλές κινητές συσκευές είναι αυτόματα συνδεδεμένες σε μία, π.χ. το iCloud ή το SamsungCloud. Σε αυτές, μπορείτε εσείς να προσθέσετε και μία δεύτερη, όπως το Dropbox ή το Google Drive, για να μην έχετε αμφιβολίες για την ασφάλεια των δεδομένων σας.

3.

Ελέγξτε τον συγχρονισμό

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οι υπηρεσίες backup κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δηλαδή τον απαραίτητο συγχρονισμό στα αρχεία που θέλετε. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι διασφαλισμένο, τότε μελλοντικά ενδέχεται να βρεθείτε προ εκπλήξεως, όταν έρθει η στιγμή να ανακτήσετε παλιά αρχεία.

4.

Δοκιμή αποκατάστασης

Ένα backup χωρίς δοκιμή αποκατάστασης είναι πρακτικά ένα άχρηστο backup. Αυτό γιατί, ακόμη και αν οι φάκελοι αποθηκεύονται σωστά στο cloud αλλά δεν μπορούν να ανακτηθούν, τότε όλη σας η προσπάθεια πάει χαμένη. Ως εκ τούτου, συνιστάται να κάνετε πρώτα μια δοκιμή αποκατάστασης για να είστε σίγουροι ότι η δουλειά που κάνετε έχει όντως όφελος.

5.

Είναι καλό να εμπιστεύεστε αλλά ακόμη καλύτερο να μην (εμπιστεύεστε)!

Ο πραγματικά χρυσός κανόνας που χρειάζεται να κρατήσετε είναι να έχετε τα αρχεία σας διαθέσιμα και σε μια εξωτερική συσκευή αποθήκευσης, όπως για παράδειγμα σε έναν σκληρό δίσκο. Η δημιουργία, δηλαδή, ενός εξωτερικού αντιγράφου ασφαλείας μπορεί πράγματι να αποβεί σωτήρια για την ανάκτηση των δεδομένων, όταν οι άλλες συσκευές ή υπηρεσίες cloud αποτύχουν τον σκοπό τους. 

Με πληροφορίες από Wired

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ