Από το sexting στην πολιτική: η εξέλιξη των emojis

Από το sexting στην πολιτική: η εξέλιξη των emojis Facebook Twitter
0

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το πρώτο emoji δημιουργήθηκε το 1999 από τον Ιάπωνα καλλιτέχνη Shigetaka Kurita, ο οποίος θέλησε απλώς να βρει έναν απλό, γρήγορο και οπτικά ενδιαφέρων τρόπο για τη μετάδοση ενός μηνύματος. Σήμερα, δηλαδή είκοσι χρόνια μετά από αυτήν την πρώτη προσπάθεια, τα emojis αποτελούν μέρος της καθημερινής, διαδικτυακής μας επικοινωνίας. 

Ο λόγος που έχουν αποκτήσει τόσο τεράστια απήχηση οφείλεται στο ότι θεωρούνται κατά κάποιον τρόπο μια κοινή διάλεκτος (μια lingua franca), δεδομένου ότι έχουν καταφέρει να ξεπερνούν τα όποια εμπόδια και τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, που ενδεχομένως υπάρχουν στις ομιλούμενες γλώσσες. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, τα emojis έχουν, μεταξύ άλλων, μπει και στον χώρο της πολιτικής, καθώς ορισμένα εξ αυτών έχουν χρησιμοποιηθεί ως σύμβολα ακτιβιστικών δράσεων. 

Στις αρχές του 2019, το Unicode Consortium ενέκρινε ένα emoji στο οποίο απεικονίζονταν κηλίδες αίματος, πράγμα που θεωρήθηκε ως ένα θετικό πρώτο βήμα τού να πάψει να αποτελεί ντροπή η συζήτηση για την εμμηνόρροια.

Ποιο emoji μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικό;

Πριν από μερικούς μήνες, όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την παραπομπή (impeachment) του Τραμπ, το emoji με το ροδάκινο, που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν για sexting, μετατράπηκε σταδιακά σε πολιτικό σύμβολο κατά της ενδεχόμενης παραπομπής του. Μάλιστα, ιδιαίτερη ώθηση στην πολιτική «καθιέρωση» αυτού του emoji έδωσε και η γνωστή Αμερικανίδα ράπερ και τραγουδοποιός Lizzo, χάρη στο ακόλουθο tweet που είχε δημοσιεύσει. 

Πέρα, όμως, από την παραπάνω περίπτωση, τα emojis απέκτησαν πολιτική χροιά και εκτός Αμερικής και συγκεκριμένα στην Κίνα, όπου το #MeToo λογοκρίθηκε. Ως απάντηση σ'αυτή τη λογοκρισία, οι χρήστες του Διαδικτύου επικοινώνησαν online τις προσωπικές τους ιστορίες σεξουαλικής επίθεσης ή παρενόχλησης με emojis, όπως το "μαγειρεμένο ρύζι" πλάι σε ένα "κουνέλι", γιατί η προφορά αυτών των δύο στα Κινεζικά είναι παρόμοια με το «me too». 

Τα emojis γίνονται μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής συζήτησης

Τα τελευταία χρόνια έχει συσταθεί μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, το Unicode Consortium, το οποίο είναι υπεύθυνο για το ποια είναι τα τελευταία updates που βλέπουμε όσον αφορά τα emojis. Μερικές, όμως, από τις αποφάσεις αυτής της οργάνωσης έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων. 

Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2019, το Unicode Consortium ενέκρινε ένα emoji στο οποίο απεικονίζονταν κηλίδες αίματος, πράγμα που θεωρήθηκε ως ένα θετικό πρώτο βήμα τού να πάψει να αποτελεί ντροπή η συζήτηση για την εμμηνόρροια. 

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αποφάσεις για το εάν τελικά θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα εκάστοτε νέα emojis που προτείνουν οι χρήστες εξαρτάται από μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, που εργάζονται στο Unicode Consortium, είναι αρκετά δύσκολο - έως ακατόρθωτο - όλες αυτές οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι και θεμιτές. 

Με πληροφορίες από The Next Web

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ