Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας» Facebook Twitter

Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας»

0
H ΜΑΜΟΣ αποτελεί μία από τις πρώτες ζυθοποιίες στην Ελλάδα, που έχει γράψει μεγάλη και σημαντική ιστορία στην παραγωγή ζύθου στη χώρα μας. Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για την ιστορία της;

Το έτος 1876 αποτελεί την αφετηρία της ιστορικής διαδρομής της μπίρας ΜΑΜΟΣ στον κλάδο της ελληνικής ζυθοποιίας, όταν ο προπάππους μου, ο Λορέντζος Μάμος, ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου, χειροκίνητου τότε, οικογενειακού μας ζυθοποιείου στην Πάτρα. Στη συνέχεια, η σκυτάλη πέρασε στον παππού μου, τον Πέτρο Μάμο. Ο Πέτρος Μάμος ήταν ο πρώτος Έλληνας πτυχιούχος ζυθοποιός, με διεθνή εμπειρία στις πιο φημισμένες ζυθοποιίες της εποχής εκείνης, ο οποίος, με γνώση, εμπειρία, ασίγαστο πάθος και αμείωτο μεράκι δημιούργησε έναν ζύθο ξεχωριστό, με τη δική του υπογραφή. Οι φίλοι του ποιοτικού ζύθου την εποχή εκείνη από την πρώτη στιγμή έδειξαν ιδιαίτερη αγάπη και προτίμηση στην μπίρα μας και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι γι' αυτό.

Η «ΜΑΜΟΣ»-Ζυθοποιία 1876 έχει να επιδείξει πολύ αξιόλογες πρωτιές και διακρίσεις που την κατέστησαν δικαιολογημένα την πρωτοπόρο του κλάδου της ελληνικής ζυθοποιίας. Είναι η πρώτη ελληνική ζυθοποιία που βραβεύτηκε στο εξωτερικό, το 1898, στις διεθνείς εκθέσεις της Πράγας και της Τεργέστης, για την εξαιρετική ποιότητα του ζύθου της, βάζοντας τη μικρή τότε Ελλάδα στον παγκόσμιο ζυθοχάρτη, αναδεικνύοντας και αποδεικνύοντας ότι η ελληνική ζυθοποιία δεν υπολειπόταν και δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές σε επίπεδο ποιότητας προϊόντος. Είναι η πρώτη ελληνική ζυθοποιία που βραβεύτηκε στη Διεθνή Έκθεση Αθηνών το 1903 με το χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα τιμής, το ανώτατο των βραβείων επίσης, για την εξαιρετική ποιότητα του ζύθου της. Παράλληλα, ο ζύθος-μπίρα Μάμος είναι ο πρώτος ελληνικής παραγωγής ζύθος-μπίρα που εξήχθη στο εξωτερικό (1904 Σμύρνη) και το 1910 σε Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής αυτής διαδρομής, ακόμα και κατά την απουσία της από την αγορά, η μπίρα ΜΑΜΟΣ ήταν χαραγμένη στη συνείδηση των Ελλήνων ως μια έντιμη ελληνική ζυθοποιία που παρήγε μια εξαιρετικής ποιότητας μπίρα. Αυτή η καταξίωση, αναγνώριση και επιβράβευση συνοδεύει και σήμερα την μπίρα ΜΑΜΟΣ και αποτελεί ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της.

Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας» Facebook Twitter
Παναγής Μάμος
Ο Πέτρος Μάμος, ως ο πρώτος Έλληνας πτυχιούχος ζυθοποιός, ήταν εκείνος που προσάρμοσε την μπίρα ΜΑΜΟΣ στην ελληνική κουζίνα και στις ελληνικές προτιμήσεις. Τι ήταν αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει;

Πράγματι, η ΜΑΜΟΣ ήταν μια μπίρα που συναντούσε κανείς σε φημισμένα εστιατόρια, ξενοδοχεία, όπως η Μεγάλη Βρετανία, καφενεία, αλλά και στα μεγαλύτερα ζυθοπωλεία της Αθήνας, όπως η φημισμένη «ΗΒΗ» του Νικόλαου Γιακουμάκη στην πλατεία Ομονοίας. Την ίδια υποδοχή, αναγνώριση και εκτίμηση είχε και στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας μας. Ο παππούς μου Πέτρος Μάμος, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας πτυχιούχος ζυθοποιός, κατάφερε με τις γνώσεις, την εμπειρία, το πάθος και το μεράκι του να ταιριάξει αρμονικά τα αρώματα και τις γεύσεις της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας με τα αρώματα και τη γεύση της μπίρας του κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην καλύπτουν το ένα το άλλο, αλλά να παραμένουν διακριτά. Σήμερα είμαστε και πάλι περήφανοι γιατί η μπίρα μας είναι διαθέσιμη σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Η συνταγή της επιτυχίας μας δεν είναι άλλη από την ίδια τη συνταγή της μπίρας μας, που συμβάλει αποφασιστικά στην ανυπέρβλητη ποιότητά της. Σήμερα η μοναδική, αρωματική, γευστική, ξανθιά μπίρα ΜΑΜΟΣ τύπου Pils, που δημιουργήθηκε από τον Πέτρο Μάμο και κέρδισε την προτίμηση των Ελλήνων φίλων της ποιοτικής μπίρας, παρασκευάζεται και πάλι «όπως τότε», με βάση την ίδια αναλλοίωτη παραδοσιακή του συνταγή. Είναι μια μπίρα με 5% αλκοόλ, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μεστή της γεύση, τον πλούσιο, κρεμώδη αφρό και το ιδιαίτερο άρωμα λυκίσκου. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τη βύνη που χρησιμοποιούμε, η οποία παράγεται από εκλεκτής ποιότητας 100% ελληνικό κριθάρι, έχουν κερδίσει την προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών, τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία, που τη γνώριζαν από το παρελθόν, όσο και των νέων, που την έμαθαν τα τελευταία χρόνια.

Παναγής Μάμος: «Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι η ίδια η συνταγή της μπίρας μας» Facebook Twitter
Παναγής Μάμος
Η οικογένειά σας, αλλά και εσείς προσωπικά, υπήρξατε βασικοί συντελεστές της αναβίωσης της μπίρας ΜΑΜΟΣ, η οποία έγινε πραγματικότητα μέσω της συνεργασίας σας με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Είναι γεγονός ότι η επανακυκλοφορία της μπίρας ΜΑΜΟΣ στην αγορά αποτελούσε ένα όραμα για εμάς. Συνεργαστήκαμε, και συνεργαζόμαστε, γι' αυτό με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τη μεγαλύτερη ζυθοποιία της χώρας μας, στην οποία έχουμε παραχωρήσει την άδεια χρήσης του σήματος, παραμένοντας εμείς ιδιοκτήτες του brand.

Η μπίρα ΜΑΜΟΣ, λοιπόν, σήμερα συνεχίζει να παράγεται στην πόλη όπου γεννήθηκε πριν από 144 χρόνια και ειδικότερα στο ζυθοποιείο-βυνοποιείο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, το οποίο αποτελεί μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής ζύθου. Θεωρούμε πολύ σημαντικό για την οικογένειά μας το γεγονός ότι η μπίρα μας παράγεται και πάλι στην πόλη καταγωγής της και σύμφωνα με την αναλλοίωτη συνταγή του παππού μας Πέτρου Μάμου, διατηρώντας έτσι την παλιά παραδοσιακή ποιότητά της και χρησιμοποιώντας 100% εκλεκτής ποιότητας βυνοποιημένο ελληνικό κριθάρι (pure malt beer).

Όταν αποφασίσαμε να επανακυκλοφορήσουμε την μπίρα ΜΑΜΟΣ, αξιολογήσαμε προτάσεις συνεργασίας και από άλλους υποψήφιους συνεργάτες για την υλοποίηση του στόχου μας. Ωστόσο, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, προκρίνοντας και επιλέγοντας την πρόταση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αφού λάβαμε σοβαρά υπόψη μας διάφορες παραμέτρους, όπως το ότι διαθέτει άριστη τεχνογνωσία στα θέματα της ζυθοποιίας, υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό, την πλέον σύγχρονη από πλευράς τεχνολογίας εργοστασιακή υποδομή αλλά και το ότι θα συνεχίσει να παράγεται στην Πάτρα, την πόλη από την οποία ξεκίνησε την πορεία της.

Ποιο είναι το όραμά σας για τη ΜΑΜΟΣ και πώς φαντάζεστε το μέλλον της;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι στην οικογένεια Μάμου που βλέπουμε και πάλι την μπίρα που δημιούργησε ο πρόγονός μας, Πέτρος Μάμος, να κυκλοφορεί στην αγορά και να την «αγκαλιάζει» ο κόσμος απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα. Ακόμα, είναι συγκινητικό για εμάς το ότι παράγεται ακόμα στην πόλη όπου γεννήθηκε, με βάση την ίδια τη συνταγή του παππού μου. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, σε συνθήκες κρίσης, και είναι γεγονός ότι είναι δύσκολος ο προγραμματισμός για όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κλάδο της εστίασης, της αναψυχής, της φιλοξενίας και τον τουρισμό. Παρ' όλα αυτά, θεωρούμε ότι σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα καταφέρουμε να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία της μπίρας ΜΑΜΟΣ στην ελληνική αγορά, «κερδίζοντας» καθημερινά ακόμα περισσότερους καταναλωτές που θα επιλέγουν την μπίρα μας.

Γεύση
0

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΓΕΥΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ