Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter
Για τη συνταγή θα χρειαστείτε μια τσίπουρα φρέσκια πελαγίσια.
0

— Μάρκο, πού βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή και γιατί;

Βρίσκομαι στην όμορφη άνω Κυψέλη, εδώ στο Αττικό Άλσος που είναι το σπίτι μου, κοιτώντας το βουνό καθώς δεν μπορώ να κουνήσω και δεν θέλω να κουνήσω ρούπι.

— Είναι η καραντίνα μια ευκαιρία για να κάνουμε κάποια σχέδια ή να οργανώσουμε κάποιες καταστάσεις καλύτερα;

Ναι, στο να οργανώσεις καλύτερα το μυαλό σου αποφεύγοντας την κατάθλιψη που μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα.

— Τα τελευταία χρόνια δείχνεις μια αγάπη στη Λατινική Αμερική. Θεωρείς ότι έχει έντονο γαστρονομικό ενδιαφέρον;

Μου αρέσει ό,τι έχει να κάνει με εξωτικές γεύσεις. Θεωρώ πως πέρα από το πολυφορεμένο Περού, το Μεξικό έχει να δώσει πολλά περισσότερα πέραν από μπουρίτος και κεσαντίγιας που είναι ευρέως γνωστά παγκοσμίως.

Θέλω να σκέφτομαι μπροστά. Και το μεγάλο όνειρό μου, να μείνω σε κάποιο μαγευτικό, άγριο νησί των Κυκλάδων χειμώνα καλοκαίρι. Να ασχολούμαι με τη γη και να μαγειρεύω στο δικό μου εστιατόριο.

— Το φαγητό ισχυροποιεί τον οργανισμό αλλά και ηρεμεί, ανακουφίζει, ανακαλεί μνήμες ή ακόμα και μας ταξιδεύει. Είναι το μαγείρεμα ένας τρόπος για να περνάμε καλύτερα αυτήν τη δύσκολη περίοδο;

Το μόνο φαγητό που με αντιπροσωπεύει και μου ανακαλεί μνήμες, αυτήν τη χρονική περίοδο, είναι της γιαγιάς μου, το οποίο προσπαθώ να το μαγειρεύω με την ίδια αγάπη όπως το μαγείρευε και εκείνη, μια και θα την επισκεφτώ γρήγορα, όπως πάει το πράγμα, με αυτό τον ιό που έχει τρομοκρατήσει όλο τον κόσμο. Γενικά είμαι πολύ αισιόδοξος και με μεγάλη αισθητή του χιούμορ.

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

— Άλλαξε τα σχέδια σου ο κορωνοϊός; Υπάρχει κάτι που περιμένεις να κάνεις όταν ξεπεράσουμε την απειλή;

Άλλαξαν αρκετά σχέδιά μου. Θέλω, όμως, να σκέφτομαι μπροστά. Και το μεγάλο όνειρό μου, να μείνω σε κάποιο μαγευτικό, άγριο νησί των Κυκλάδων, χειμώνα-καλοκαίρι. Να ασχολούμαι με τη γη και να μαγειρεύω στο δικό μου εστιατόριο.

— Τι μαγειρεύεις σήμερα για εμάς και από τι εμπνεύστηκες αυτήν τη συνταγή;

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί, τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο και ψημένο στα κάρβουνα. Γενικά μου αρέσει να παντρεύω τις γεύσεις και τις κουλτούρες.

— Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις βγαίνοντας από το σπίτι;

Θα βγω ραντεβού με το 13033, μια και έχει αναπτυχθεί μια σχέση πάθους τον τελευταίο καιρό.

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

Υλικά για 4 άτομα

1 τσίπουρα φρέσκια πελαγίσια φιλεταρισμένη

1 πακέτο φύλλα μπανάνας κτψ.

1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη, βρασμένη και κομμένη σε φέτες

10 ντοματίνια κομμένα σε φέτες

1 κ.σ. κάπαρη

1 μάτσο βασιλικό φρέσκο

2 λάιμ κομμένα σε φέτες

Για την πάστα

1 lemongrass ψιλοκομμένο

5 φύλλα λάιμ καφίρ

5 μικρά τσίλι αποξηραμένα

1 κ.γ. ανθός αλατιού

1 κομματάκι τζίντζερ φρέσκο

1 κρεμμυδάκι στιφάδο ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.σ. πάστα γαρίδας

1 κ.γ. πελτέ ντομάτα

1 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

Στο γουδί ρίχνουμε το αλάτι με το τσίλι και χτυπάμε καλά, προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το lemongrass, τα φύλλα λάιμ, το τζίντζερ και τον κουρκουμά. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε την πάστα γαρίδας και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Αν δεν έχουμε γουδί τα χτυπάμε στο στο μούλτι όλα μαζί.

Παίρνουμε το ψάρι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Έπειτα ρίχνουμε την πάστα που φτιάξαμε και την ανακατεύουμε με το ψάρι κάνοντας απαλές μαλάξεις και αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε τα φύλλα μπανάνας και τα πλένουμε με λίγο κρύο νερό. Τα σκουπίζουμε καλά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Με το ψαλίδι αφαιρούμε το χοντρό κομμάτι που έχει στην άκρη του φύλλου.

Προσθέτουμε την πατάτα πάνω στο φύλλο και στη συνέχεια τον βασιλικό, τα ντοματίνια, το ψάρι, την κάπαρη και το λάιμ. Τυλίγουμε καλά σε σχήμα φάκελο και με ένα κορδόνι δένουμε η καρφώνουμε με ένα ξυλάκι μπαμπού από σουβλάκι.

Ψήνουμε στη σχάρα για 15-20 λεπτά ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC.

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter

Ταϊλανδέζικο ψάρι πλακί τυλιγμένο σε μπανανόφυλλο. Από τον σεφ Marko Rossi Facebook Twitter
 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

Γεύση / Σπιτικό τυρί, λικέρ, προζύμι: Πώς να τα φτιάξετε εύκολα, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι

H food blogger Εύα Μονοχάρη προτείνει να περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στην κουζίνα, δοκιμάζοντας συνταγές που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα σκεφτόμασταν καν να «αγγίξουμε».
ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ