Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Οι σεφ ξαναβρίσκουν έμπνευση σε γνωστά ή πιο ψαγμένα προϊόντα της Ελλάδας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα & συνταγές

Δίπλα στα pancakes με μπέικον και σιρόπι σφενδάμου, οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και υλικά με χαρακτήρα βρίσκουν τη θέση τους στα μενού του brunch. Την αρχή την έκανε ο καγιανάς κι έπειτα ξαναήρθαν οι τραγανές τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, οι πίτες και τα μυρωδάτα τσουρέκια. Όχι ότι είχαν ξεχαστεί ποτέ, ίσως είχαν παραμεριστεί λίγο. Οι σεφ ξαναβρίσκουν έμπνευση σε γνωστά ή πιο ψαγμένα προϊόντα της Ελλάδας και ταιριάζουν ωραιότατα τα αυγά με απάκι, σουτζούκι ή σύγκλινο, με πηχτόγαλο ή με αυτό το μαγικό γαλακτοκομικό προϊόν που έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε, τη στάκα.


Drag Brunch

Γκρανόλα και εξτραβαγκάνζα! Το γιορτινό μείγμα φαγητού και διασκέδασης που ονομάζεται drag brunch έφτασε πλέον και στην Αθήνα. Τι καλύτερο για να συμπληρώσει ένα χαλαρό πρωινό από μια drag queen που «διαβάζει» με καυστικό χιούμορ τους πελάτες, υποδύεται τη Βουγιουκλάκη ή κάνει lip sync στα hits της Cher;

«Ο κόσμος κάθεται και τρώει την ωραία του φριτάτα, πίνει το Bloody Mary του και ταυτόχρονα μαθαίνει μέσω της παρατήρησης. Αρχίζει να καταλαβαίνει πως το φύλο και το drag δεν είναι δα και τόσο περίεργα πράγματα» έχει πει ο ιστορικός και μελετητής του drag, Joe E. Jeffreys. Στην Αθήνα το Shamonette διοργανώνει τα Sunday Drag Brunch, ενώ πρόσφατα, στο πλαίσιο του Queer Archive Festival, το εστιατόριο του 6 d.o.g.s φιλοξένησε την A Man To Pet, που σέρβιρε, τραγουδούσε, χόρευε και έπαιζε μουσική κατά τη διάρκεια του πρωινού.


Τα καλύτερα απ' όλο τον κόσμο

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Οι Έλληνες σεφ ταξιδεύουν κι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά.

Η Τουρκία, το Μεξικό, η Παλαιστίνη και τα αμερικανικά diners έχουν τον δικό τους τρόπο να γιατρέψουν το χανγκόβερ με ένα γερό πρωινό. Οι Έλληνες σεφ ταξιδεύουν κι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, φέρνοντας στην Αθήνα τα καλύτερα απ' όλο τον κόσμο: τάκος με σιγομαγειρεμένα κρέατα, καλαμποκόψωμα με χαλαπένιος, βάφλες με τηγανητό κοτόπουλο, σακσούκες με μελάτα αυγά και άλλες συναρπαστικές επιλογές.


Γιαπωνέζικα φουσκωτά pancakes

Αυτά τα pancakes δεν μοιάζουν με τα συνηθισμένα. Είναι τόσο φουσκωτά, που θυμίζουν σουφλέ. Και κουνιούνται! Αν τα αγγίξεις, «τρέμουν» σαν τα φρουί ζελέ στις παλιές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ψηλά και αφράτα, δημιουργούν έναν πύργο ακουμπώντας απαλά το ένα στο άλλο, συνοδευόμενα από σιρόπι ή κρέμα. Στην Ελλάδα τα δοκιμάσαμε πρώτα στο Estrella!


Ποιοτικά pastries & ψωμιά

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Γαλλικά κρουασάν που μυρίζουν καραμελωμένο βούτυρο και θρυμματίζονται σε κάθε μπουκιά.

Στην ιδανική εικόνα του τραπεζιού που έχει στρωθεί για brunch, κάπου αρκετά κεντρικά κάθεται ένα καλαθάκι με ζεστά κρουασάν, ψωμάκια και άλλα γλυκά και αλμυρά αρτοσκευάσματα. Μέχρι πρόσφατα μπορεί να έβρισκε κανείς αυτά τα καλαθάκια, αλλά το περιεχόμενό τους δεν ενθουσίαζε τόσο. Μιλάμε άλλωστε για πράγματα που δεν είναι εύκολα στην παρασκευή τους, χρειάζονται τεχνική και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Εκπλήσσοντας ευχάριστα, αρκετά είναι πλέον τα αθηναϊκά μαγαζιά που έχουν κατακτήσει αυτή την τέχνη. Κάποια από αυτά, μάλιστα, επιλέγουν να στήνουν in house φούρνους, ελέγχοντας πλήρως την ποιότητα όσων προσφέρουν. Γαλλικά κρουασάν που μυρίζουν καραμελωμένο βούτυρο και θρυμματίζονται σε κάθε μπουκιά, μπαγκέτες, εξαιρετικά προζυμένια ψωμιά, μαλακά cinnamon rolls, μπριός και άλλες κλασικές λιχουδιές από ζυμάρι βρίσκονται στα μενού και η μόνη δυσκολία είναι το να διαλέξεις.


Ένα πρωινό κύμα wellness

Το κύμα του wellness και της συνειδητοποιημένης επιλογής όσων βάζουμε στο πιάτο και στο σώμα μας απλώνεται στην πόλη. Αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει τη μέρα του δίνοντας ένα boost στον οργανισμό του, μπορεί πλέον σίγουρα να βρει αυτό που θέλει, από smoothies και ωμοφαγικά γλυκά μέχρι πλατό με vegan τυριά και πιάτα με βάση τα σιτηρά και τα λαχανικά, μαγειρεμένα στην εντέλεια. Όχι μόνο δεν θα στερηθεί αλλά ίσως να καταλήξει να έχει το πιο εντυπωσιακό και απολαυστικό πιάτο στο τραπέζι.


Δεν είναι παλιομοδίτικο, είναι κλασικό

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Tα Σάββατα, αργά το πρωί, τα τραπέζια του Βάρσου γεμίζουν από πράσινα πιατάκια.

Υπάρχουν και κάποια μέρη που σέρβιραν brunch προτού μάθουμε τη λέξη. Διαχρονικά καταστήματα που τις περισσότερες φορές ξεκίνησαν ως γαλακτοπωλεία κι έπειτα καθιερώθηκαν ως σημείο συνάντησης των ανθρώπων της πόλης προσφέρουν σταθερά και ανεπιτήδευτα υψηλή ποιότητα και ρετρό vibe.

Είτε λιγουρεύεσαι πλούσιο γιαούρτι με μέλι, ανθόγαλα σε ποτηράκι ή ρυζόγαλο με μια φέτα τσουρέκι στο πλάι, η Στάνη είναι εκεί, στο ίδιο σημείο, και σε περιμένει, και μάλιστα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Το ίδιο και ο Βάρσος: τα γαλακτοκομικά του είναι πάντα άπαιχτα, ενώ τα Σάββατα, αργά το πρωί, τα τραπέζια γεμίζουν από πράσινα πιατάκια με σπέσιαλ ομελέτες, θεϊκές πίτες, μπίρες, και είναι χάρμα να τρως και να χαζεύεις τον κόσμο. Για τους φαν των γαλατένιων γεύσεων ο Κρίνος, το Κοσμικόν και ο Ασημακόπουλος είναι στάσεις-εγγύηση για να γεμίσουν τις τσάντες τους και να στήσουν στο σπίτι ένα καθωσπρέπει brunch.

Κάθε μέρα ή/και όλη μέρα

Κάποια Σαββατοκύριακα είναι πιο ράθυμα από άλλα, γι' αυτό πολλά μαγαζιά αποφασίζουν να μας απαλλάξουν από οποιοδήποτε άγχος σε σχέση με την ώρα, επεκτείνοντας το brunch σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε μερικές περιπτώσεις η επέκταση καταλήγει να πιάνει και τις καθημερινές. Αυγά και μιμόζες μια Τετάρτη πρωί μπορεί να φαντάζουν ανορθόδοξα, αλλά μπορεί και να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι στη μέση της εβδομάδας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM