Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα & συνταγές

Δίπλα στα pancakes με μπέικον και σιρόπι σφενδάμου, οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και υλικά με χαρακτήρα βρίσκουν τη θέση τους στα μενού του brunch. Την αρχή την έκανε ο καγιανάς κι έπειτα ξαναήρθαν οι τραγανές τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, οι πίτες και τα μυρωδάτα τσουρέκια. Όχι ότι είχαν ξεχαστεί ποτέ, ίσως είχαν παραμεριστεί λίγο. Οι σεφ ξαναβρίσκουν έμπνευση σε γνωστά ή πιο ψαγμένα προϊόντα της Ελλάδας και ταιριάζουν ωραιότατα τα αυγά με απάκι, σουτζούκι ή σύγκλινο, με πηχτόγαλο ή με αυτό το μαγικό γαλακτοκομικό προϊόν που έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε, τη στάκα.


Drag Brunch

Γκρανόλα και εξτραβαγκάνζα! Το γιορτινό μείγμα φαγητού και διασκέδασης που ονομάζεται drag brunch έφτασε πλέον και στην Αθήνα. Τι καλύτερο για να συμπληρώσει ένα χαλαρό πρωινό από μια drag queen που «διαβάζει» με καυστικό χιούμορ τους πελάτες, υποδύεται τη Βουγιουκλάκη ή κάνει lip sync στα hits της Cher;

 

«Ο κόσμος κάθεται και τρώει την ωραία του φριτάτα, πίνει το Bloody Mary του και ταυτόχρονα μαθαίνει μέσω της παρατήρησης. Αρχίζει να καταλαβαίνει πως το φύλο και το drag δεν είναι δα και τόσο περίεργα πράγματα» έχει πει ο ιστορικός και μελετητής του drag, Joe E. Jeffreys. Στην Αθήνα το Shamonette διοργανώνει τα Sunday Drag Brunch, ενώ πρόσφατα, στο πλαίσιο του Queer Archive Festival, το εστιατόριο του 6 d.o.g.s φιλοξένησε την A Man To Pet, που σέρβιρε, τραγουδούσε, χόρευε και έπαιζε μουσική κατά τη διάρκεια του πρωινού.


Τα καλύτερα απ' όλο τον κόσμο

Οι Έλληνες σεφ ταξιδεύουν κι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά.
Οι Έλληνες σεφ ταξιδεύουν κι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά.

 

Η Τουρκία, το Μεξικό, η Παλαιστίνη και τα αμερικανικά diners έχουν τον δικό τους τρόπο να γιατρέψουν το χανγκόβερ με ένα γερό πρωινό. Οι Έλληνες σεφ ταξιδεύουν κι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, φέρνοντας στην Αθήνα τα καλύτερα απ' όλο τον κόσμο: τάκος με σιγομαγειρεμένα κρέατα, καλαμποκόψωμα με χαλαπένιος, βάφλες με τηγανητό κοτόπουλο, σακσούκες με μελάτα αυγά και άλλες συναρπαστικές επιλογές.


Γιαπωνέζικα φουσκωτά pancakes

Αυτά τα pancakes δεν μοιάζουν με τα συνηθισμένα. Είναι τόσο φουσκωτά, που θυμίζουν σουφλέ. Και κουνιούνται! Αν τα αγγίξεις, «τρέμουν» σαν τα φρουί ζελέ στις παλιές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ψηλά και αφράτα, δημιουργούν έναν πύργο ακουμπώντας απαλά το ένα στο άλλο, συνοδευόμενα από σιρόπι ή κρέμα. Στην Ελλάδα τα δοκιμάσαμε πρώτα στο Estrella!


Ποιοτικά pastries & ψωμιά

Γαλλικά κρουασάν που μυρίζουν καραμελωμένο βούτυρο και θρυμματίζονται σε κάθε μπουκιά.
Γαλλικά κρουασάν που μυρίζουν καραμελωμένο βούτυρο και θρυμματίζονται σε κάθε μπουκιά.

 

Στην ιδανική εικόνα του τραπεζιού που έχει στρωθεί για brunch, κάπου αρκετά κεντρικά κάθεται ένα καλαθάκι με ζεστά κρουασάν, ψωμάκια και άλλα γλυκά και αλμυρά αρτοσκευάσματα. Μέχρι πρόσφατα μπορεί να έβρισκε κανείς αυτά τα καλαθάκια, αλλά το περιεχόμενό τους δεν ενθουσίαζε τόσο. Μιλάμε άλλωστε για πράγματα που δεν είναι εύκολα στην παρασκευή τους, χρειάζονται τεχνική και προσοχή στη λεπτομέρεια.

 

Εκπλήσσοντας ευχάριστα, αρκετά είναι πλέον τα αθηναϊκά μαγαζιά που έχουν κατακτήσει αυτή την τέχνη. Κάποια από αυτά, μάλιστα, επιλέγουν να στήνουν in house φούρνους, ελέγχοντας πλήρως την ποιότητα όσων προσφέρουν. Γαλλικά κρουασάν που μυρίζουν καραμελωμένο βούτυρο και θρυμματίζονται σε κάθε μπουκιά, μπαγκέτες, εξαιρετικά προζυμένια ψωμιά, μαλακά cinnamon rolls, μπριός και άλλες κλασικές λιχουδιές από ζυμάρι βρίσκονται στα μενού και η μόνη δυσκολία είναι το να διαλέξεις.


Ένα πρωινό κύμα wellness

Το κύμα του wellness και της συνειδητοποιημένης επιλογής όσων βάζουμε στο πιάτο και στο σώμα μας απλώνεται στην πόλη. Αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει τη μέρα του δίνοντας ένα boost στον οργανισμό του, μπορεί πλέον σίγουρα να βρει αυτό που θέλει, από smoothies και ωμοφαγικά γλυκά μέχρι πλατό με vegan τυριά και πιάτα με βάση τα σιτηρά και τα λαχανικά, μαγειρεμένα στην εντέλεια. Όχι μόνο δεν θα στερηθεί αλλά ίσως να καταλήξει να έχει το πιο εντυπωσιακό και απολαυστικό πιάτο στο τραπέζι.


Δεν είναι παλιομοδίτικο, είναι κλασικό

Tα Σάββατα, αργά το πρωί, τα τραπέζια του Βάρσου γεμίζουν από πράσινα πιατάκια.
Tα Σάββατα, αργά το πρωί, τα τραπέζια του Βάρσου γεμίζουν από πράσινα πιατάκια.

 

Υπάρχουν και κάποια μέρη που σέρβιραν brunch προτού μάθουμε τη λέξη. Διαχρονικά καταστήματα που τις περισσότερες φορές ξεκίνησαν ως γαλακτοπωλεία κι έπειτα καθιερώθηκαν ως σημείο συνάντησης των ανθρώπων της πόλης προσφέρουν σταθερά και ανεπιτήδευτα υψηλή ποιότητα και ρετρό vibe.

 

Είτε λιγουρεύεσαι πλούσιο γιαούρτι με μέλι, ανθόγαλα σε ποτηράκι ή ρυζόγαλο με μια φέτα τσουρέκι στο πλάι, η Στάνη είναι εκεί, στο ίδιο σημείο, και σε περιμένει, και μάλιστα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Το ίδιο και ο Βάρσος: τα γαλακτοκομικά του είναι πάντα άπαιχτα, ενώ τα Σάββατα, αργά το πρωί, τα τραπέζια γεμίζουν από πράσινα πιατάκια με σπέσιαλ ομελέτες, θεϊκές πίτες, μπίρες, και είναι χάρμα να τρως και να χαζεύεις τον κόσμο. Για τους φαν των γαλατένιων γεύσεων ο Κρίνος, το Κοσμικόν και ο Ασημακόπουλος είναι στάσεις-εγγύηση για να γεμίσουν τις τσάντες τους και να στήσουν στο σπίτι ένα καθωσπρέπει brunch.

 

Κάθε μέρα ή/και όλη μέρα

Κάποια Σαββατοκύριακα είναι πιο ράθυμα από άλλα, γι' αυτό πολλά μαγαζιά αποφασίζουν να μας απαλλάξουν από οποιοδήποτε άγχος σε σχέση με την ώρα, επεκτείνοντας το brunch σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε μερικές περιπτώσεις η επέκταση καταλήγει να πιάνει και τις καθημερινές. Αυγά και μιμόζες μια Τετάρτη πρωί μπορεί να φαντάζουν ανορθόδοξα, αλλά μπορεί και να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι στη μέση της εβδομάδας.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO