Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο

Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Το Suzi Tros είναι ένα ελληνικό μπιστρό με κάτι από θεσσαλονικώτικο μεζεδοπωλείο. Φωτο: Jade Nina Sarkhel
0

Άνοιξε μόλις πριν από λίγους μήνες, στη μέση του καλοκαιριού, και έχει μπει ήδη σε πρεστιζάτες γαστρονομικές λίστες, όπως αυτή του Condé Nast Traveler που το συμπεριέλαβε στα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου αυτήν τη στιγμή.


Στο Notting Hill, μερικές πόρτες μακριά από το πολύ δημοφιλές Mazi που πειραματίζεται με την ελληνική κουζίνα, οι ίδιοι ιδιοκτήτες, το ζευγάρι Χριστίνα Μουράτογλου - Adrien Carre, αποφάσισαν να στήσουν μια πιο casual εκδοχή του πρώτου, να φτιάξουν ένα ελληνικό μπιστρό με κάτι από θεσσαλονικώτικο μεζεδοπωλείο. Και κάπως έτσι έγινε το Suzi Tros.


Σε παλιομοδίτικα πιατάκια, με σκοπό να τα μοιράζονται οι παρέες στη μέση του τραπεζιού (concept που άλλοτε γοητεύει και άλλοτε φρικάρει το βρετανικό κοινό), σερβίρονται σταθερές αξίες της ελληνικής ταβέρνας: ελιές Χαλκιδικής, λευκός ταραμάς σε φρυγανισμένο ψωμί, γεμιστοί κολοκυθανθοί, ψητό καλαμάρι, μυδοπίλαφο, ψάρι με χόρτα αλλά και προτάσεις με περισσότερα twists.

Πιστεύω ότι σιγά-σιγά ο κόσμος αντιλαμβάνεται και μαθαίνει πως η ελληνική κουζίνα δεν περιλαμβάνει μόνο μουσακά και σουβλάκι.


Τα κρασιά και οι μπίρες είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης, ενώ στο cocktail bar βρίσκεις μείξεις με τα πιο γνωστά μας αποστάγματα ‒ ούζο, μαστίχα και τσίπουρο. Εννοείται πως απ' τον κατάλογο δεν λείπει η ρετσίνα. Το αρχαίο αυτό κρασί έχει ξεπεράσει εντελώς τα χρόνια της μαύρης περιφρόνιας χάρη στους νέους οινοπαραγωγούς που φροντίζουν πλέον για την ποιότητά του, έχει γίνει πλέον τάση και, πάνω απ' όλα, ταιριάζει τέλεια με τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.

Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Φωτο: Jade Nina Sarkhel
Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
O 29χρονος executive σεφ John Σκοτίδας.


«Το Suzi Tros είναι ένα ελληνικό μπιστρό με μια αίσθηση '60s. Τα πιάτα του είναι κυρίως εμπνευσμένα από συνταγές της Βόρειας Ελλάδας. Χρησιμοποιούμε εποχικά υλικά, την καλύτερη πρώτη ύλη και βασιζόμαστε πιο πολύ σε θαλασσινά και λαχανικά» περιγράφει ο 29χρονος executive σεφ John Σκοτίδας, που στα 25 έγινε του head σεφ του Mazi για να αναλάβει τώρα, μαζί με τον Πέτρο Μάη, το νέο πρότζεκτ.


Αν το πρόσωπό του φαίνεται κάπως οικείο, είναι γιατί πριν από μία δεκαετία δεν ήταν ανερχόμενος σεφ, για την ακρίβεια δεν είχε καν σκεφτεί τη μαγειρική ως επαγγελματική επιλογή, αλλά skater, σχεδόν resident στην πλατεία Συντάγματος, κλασική φάτσα σε διαγωνισμούς του είδους. Είχε κάνει και το πέρασμά του από τις σελίδες της LiFO.


«Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέχρι τα 10 μου στον Παναμά. Ύστερα μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αθήνα. Μεγάλωσα κάνοντας skateboard για πολλά χρόνια και τότε δεν είχα κάτι άλλο στο μυαλό μου επαγγελματικά, παρά μόνο αυτό. Γύρω στα 21 μου διαπίστωσα ότι θα είχε ημερομηνία λήξης, οπότε σκέφτηκα ότι έπρεπε να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Εκείνη την περίοδο υπηρετούσα τη θητεία μου στον στρατό και με "πέταξαν" σε μια κουζίνα, όπου έκατσα σχεδόν 6 μήνες. Όταν ολοκλήρωσα τη θητεία, αποφάσισα να προσπαθήσω να ασχοληθώ με την μαγειρική.

Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Φωτο: Jade Nina Sarkhel


Στα πιάτα που φτιάχνω κυριαρχεί η ελληνική κουζίνα. Όμως, επειδή οι γευστικές μου αναμνήσεις είναι αρκετά mixed, εμπνέομαι και από τις ασιατικές γεύσεις και από τις λατινοαμερικανικές. Αυτό διότι μεγάλωσα με ασιατική κουζίνα λόγω της καταγωγής της μητέρας μου και γιατί έζησα τα πρώτα 10 χρόνια με λατινοαμερικανικές γεύσεις και υλικά». Βγάζει νόημα, λοιπόν, το γεγονός ότι στο μενού έχουν βρει μια θέση και μερικές ωμές επιλογές, όπως ο αχινός και το ταρτάρ γαρίδας, αλλά και κάποια, μετρημένα σε αριθμό και σε ύφος, fusion φαγητά.

«Αυτή την εποχή, πάντως, μου αρέσει να χρησιμοποιώ στακοβούτυρο, για τη γεμάτη, πρόβεια γεύση του που μπορείς να εκμεταλλευτείς με πολλούς τρόπους. Εκτός από τη φέτα, την ελιά και το ελαιόλαδο, υπάρχουν πάρα πολλά ελληνικά προϊόντα, τα οποία, δυστυχώς, δεν προωθούνται με την ίδια δυναμική, όπως τα κεφαλοτύρια, το αυγοτάραχο, το μέλι και πολλά πολλά άλλα. Πιστεύω όμως ότι σιγά-σιγά ο κόσμος αντιλαμβάνεται και μαθαίνει πως η ελληνική κουζίνα δεν περιλαμβάνει μόνο μουσακά και σουβλάκι. Και είναι στο χέρι των νέων σεφ αλλά και των ιδιοκτητών ελληνικών εστιατορίων να εκπαιδεύσουν το κοινό και να προωθήσουν την ελληνική γεύση με τον σωστό τρόπο».


Η ψησταριά με τα κάρβουνα, φανερή και σε περίοπτη θέση στο κέντρο του εστιατορίου, προσθέτει κι αυτή ένα στοιχείο «ελληνικού θεάτρου», επιτρέποντας στον κόσμο να χαζεύει το καψάλισμα και το σόου της προετοιμασίας, όσο περιμένει το επόμενο πιάτο.


Όταν τα αλμυρά τελειώσουν, το μαγικό Αρμενοβίλ, αυτή η σπεσιαλιτέ των καλών ζαχαροπλαστείων της Βόρειας Ελλάδας με τους μπεζέδες, την παγωμένη κρέμα, τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τη ζεστή σος σοκολάτας κλείνει το γεύμα σε '60s, πληθωρικό τόνο ‒ ένα νεύμα στην κινηματογραφική «Παριζιάνα», τη Σούζη και όλους τους καλοφαγάδες.

Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Το μαγικό Αρμενοβίλ. Φωτο: Jade Nina Sarkhel
Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Scarlet Prawns. Φωτο: Jade Nina Sarkhel
Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Κροκέτες μετσοβόνε με μαρμελάδα από μπέικον. Φωτο: Jade Nina Sarkhel
Suzi Tros ‒ Το ελληνικό εστιατόριο που έχει κάνει το Αρμενοβίλ θέμα συζήτησης στο Λονδίνο Facebook Twitter
Ντάκος με φέτα. Φωτο: Jade Nina Sarkhel

Suzi Tros, 18 Hillgate Street, London W8 7SR

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ