Τα λαδερά του καλοκαιριού και πού να τα δοκιμάσεις

Τα λαδερά του καλοκαιριού και πού να τα δοκιμάσεις Facebook Twitter
Στην ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
0

Όταν μιλάμε για λαδερά φαγητά, ο νους μας πάει στα φασολάκια. Τα αναζητάμε σε δύο εστιατόρια που πολλά χρόνια τα έχουν δουλέψει στην κουζίνα τους, αντλώντας από την παράδοση. Τα φρέσκα φασολάκια, που είναι στην εποχή τους, στην κουζίνα του Φιλίππου σιγομαγειρεύονται με κρεμμύδι, ελαφριά σάλτσα ντομάτας και μαϊντανό και είναι στ' αλήθεια εξαιρετικά. Εδώ, εκτός από τα φασολάκια, θα δοκιμάσεις κι άλλα πιάτα από το κλασικό ρεπερτόριο της ελληνικής κουζίνας που σερβίρει από το 1923 το ιστορικό εστιατόριο Φιλίππου στο Κολωνάκι. Αληθινά μαγειρευτά.

Φιλίππου, Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, Αθήνα, 210 7216390

 

Το εστιατόριο Αλεξάνδρα από το 1991 τιμά με συνέπεια στην κουζίνα του τα φρέσκα υλικά κάθε εποχής. Ξεχωρίζουμε τα φασολάκια, αλλά εδώ θα βρεις πολλά ελληνικά φαγητά που εκφράζουν το καλοκαίρι και τα ελληνικά υλικά με τον καλύτερο τρόπο. Και το ψωμί, για να μαζέψεις τη σάλτσα από το πιάτο, να ξέρεις πως είναι ζυμωτό και υπέροχο...

Αλεξάνδρα, Αργεντινής Δημοκρατίας 8α & Ζωναρά 21 (γωνία), Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, λεωφ. Αλεξάνδρας, 210 6420874

 

Παλιοί και νέοι στην κουζίνα τιμούν ένα από τα εμβληματικά εποχικά πιάτα, τις μπάμιες. Το μαγειρείο Παπαγιάννης έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες στο νόστιμο μαγειρευτό φαγητό. Το πιάτο με τις μελωμένες μπάμιες μαγειρεμένες με φρέσκια ντομάτα και μπόλικο ελαιόλαδο και μαζί πατάτες κυδωνάτες που χυλώνουν όμορφα τη σάλτσα είναι ένα από τα λαδερά φαγητά που φιγουράρουν στον κατάλογο του. Ο Παπαγιάννης προσφέρει καθημερινά μια κουζίνα με μαγειρευτά φαγητά, λαδερά και φούρνου. Από τη βιτρίνα με τα ταψιά με τα φαγητά σε παράταξη επιλέγεις φαγητό σπιτικό.

Παπαγιάννης, Παπαδιαμαντοπούλου 53, Αθήνα, 210 7709313 

  

Οι γεμιστές κόκκινες πιπεριές με ρύζι και άφθονα μυριστικά, κρεμμύδι και καλό ελαιόλαδο βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο και οι μυρωδιές του ξύλου και των αρωματικών σμίγουν ηδονικά κι ερεθίζουν την όρεξη. Ο Διοματάρης, ο λεβέντης Κρητικός, αξιοποιεί στην κουζίνα του τις πιπεριές και τις ντομάτες που βγάζει το μποστάνι του στα Χανιά. Ο ξυλόφουρνος και το υπομονετικό ψήσιμο δίνουν μια ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό που συνοδεύεται με γενναία κουταλιά από χιονάτη ξινομυζήθρα που απογειώνει τη γεύση. Η χοντροκομμένη φέτα από το ζυμωτό καρβέλι είναι ό,τι πρέπει για να βουτήξεις την μπουκιά σου στη νόστιμη σάλτσα των γεμιστών.

Ταβέρνα του Διοματάρη, Δημοφώντος 80, Άνω Πετράλωνα, 210 3455505

 

Τα λαδερά του καλοκαιριού και πού να τα δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

Οι καλομαγειρεμένες μελιτζάνες ιμάμ με μπόλικη σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι άφθονο που προσθέτει τη γλύκα του στο πιάτο και μαϊντανό είναι από τα πιάτα που θα δοκιμάσεις στον Κίτσουλα. Από τα πιο κλασικά μαγειρεία της πόλης, επιμένει εδώ και χρόνια να προσφέρει φαγητό σπιτικό.

Κίτσουλας, Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, 210 6814798

Τα γεμιστά κολοκυθάκια με ρύζι και άφθονα μυριστικά φτιαγμένα από τα χέρια της κυρίας Μαρίας στο εστιατόριο Αρχοντικό είναι διάσημα. Δεινή μαγείρισσα, με καταγωγή από το χωριό Αρχοντικό της Μεσσηνίας, μαγειρεύει για χρόνια. Στην κουζίνα της τα φρέσκα προϊόντα της εποχής αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Το καταλαβαίνεις αμέσως μόλις δοκιμάσεις τα γεμιστά κολοκύθια που μαγειρεύει στην κατσαρόλα με υπομονή, για να κρατηθεί το ρύζι σπυρωτό. Η σάλτσα αυγολέμονο που τα αγκαλιάζει είναι ιδανικά ξινή.

Το Αρχοντικό, λεωφ. Κηφισίας 70 & Πάρνωνος, Μαρούσι, 210 6120808

 

Η μελιτζάνα μπαίνει στον νταβά με μπόλικο σκόρδο, ξερή ρίγανη, φρεσκοτριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και θρυμματισμένη βαρελίσια φέτα και ψήνεται στην εντέλεια στον φούρνο. Η αρμονία των υλικών και η βαθιά νοστιμιά κορυφώνεται με την αιχμηρή γεύση της φέτας. Τη μαγειρική τέχνη της γιαγιάς στα λαδερά συνεχίζουν τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Τσώτσης, που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματα της παράδοσης στο οικογενειακό οινομαγειρείο Ζωοδόχος Πηγή.

Ζωοδόχος Πηγή εστιατόριο, Iωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια, Πειραιάς, 210 4814438

 

Μια αλλιώτικη μελιτζάνα φτιάχνει η μαγείρισσα κυρία Ντίνα στην Παλιά Φάβα. Πρώτα φτιάχνει τη σάλτσα ντομάτας την οποία αρωματίζει με σκόρδο και βασιλικό. Με τη μυρωδάτη αυτή σάλτσα περιχύνει τις ψητές μελιτζάνες και επάνω προσθέτει γιαούρτι για να δροσερέψουν πριν τις φουρνίσει. Αποφεύγει να συσκοτίσει την καθαρότητα των γεύσεων. Γεύσεις αληθινές που σαν βάλσαμο αγκαλιάζουν το είναι σου.

Η Παλιά Φάβα, Αχαιών 38, Π. Φάληρο, 210 9311994

Η Ροζαλία είναι μια οικογενειακή ταβέρνα που στα 25 χρόνια λειτουργία της έχει αποδείξει την αξία της για σπιτικό, καλομαγειρεμένο φαγητό. Τα πιάτα της εκφράζουν σαφήνεια, απλότητα και φρεσκάδα. Δείγμα μαγειρικής γραφής δίνουν οι τρυφεροί κολοκυθοανθοί που γεμίζονται με μαεστρία με ρύζι, τριμμένο κολοκύθι, καρότο, μπόλικα μυριστικά και μαγειρεύονται με καλό ελαιόλαδο και λίγη φρεσκοκομμένη ντομάτα. Ένα πιάτο που υμνεί την αγάπη για τα φρέσκα προϊόντα και την ουσία της καλοκαιρινής κουζίνας.

Ροζαλία, Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302933

Τα λαδερά του καλοκαιριού και πού να τα δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Το πιάτο τουρλού είναι ειδικής συνθέσεως, με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πολύχρωμες πιπεριές και πατάτες. Η επιτυχημένη μαγειρική εκτέλεσή του «τραβάει» τους λάτρεις των ζαρζαβατικών. Πιάτο που επιλέγουν οι μυημένοι στις καθαρές γεύσεις, χωρίς τα τσιγαρίσματα και τα πολλά μπαχαρικά. Μαζί με μια μεγάλη γκάμα σπιτικών φαγητών, το μεζεδοπωλείο «Καφενείο στο Κολωνάκι» διατηρεί μια ειλικρινή κουζίνα που εκφράζει εδώ και χρόνια το κλασικό αστικό, αθηναϊκό φαγητό.

Το Καφενείο, Λουκιανού 26, Κολωνάκι τηλ. 210-7237757

 

Ακόμα και σεφ που έχουν περάσει από σπουδαίες και διάσημες κουζίνες του εξωτερικού υποκύπτουν στη γοητεία του απλού, παραδοσιακού φαγητού της εποχής. Το ελληνικό, κλασικό μπριάμ προβάλλει στην κουζίνα του Tudor Hall, όπου ο σπουδαίος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου το παρουσιάζει με σύγχρονη μαγειρική τεχνική. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, τρία είδη διαφορετικές πιπεριές ραντίζονται με ελαιόλαδο και ψήνονται ελαφρά πριν προστεθεί η σύβραση με φρέσκια ντομάτα και κρεμμύδι. Η μοδάτη πινελιά στο πιάτο είναι ότι ενισχύεται με πούδρα από τα λαχανικά, τσιπς πατάτας και παραλλαγή της φέτας. Ένα πιάτο που ξεχειλίζει αρώματα, πλούσια γεύση και χαρίζει το πολύτιμο αίσθημα της χαράς που νιώθουμε όταν γευόμαστε ένα οικείο φαγητό.

Tudor Hall, ξενοδοχείο King George, Βασ. Γεωργίου Α' 3, Σύνταγμα, 210 3330265

Η ταβέρνα του Οικονόμου στα Πετράλωνα είναι διάσημη για τα λαδερά της. Εξαιρετικά φασολάκια, επιλεγμένα από ειδικές ποικιλίες, μελιτζάνες κοκκινιστές που έρχονται σερβιρισμένες με μοσχαράκι ή χωρίς αλλά και μπάμιες που και οι πιο ιδιότροποι τις επιλέγουν με χαρά. Εδώ τα λαδερά σερβίρονται με ένα από τα καλύτερα ζυμωτά ψωμιά που θα βρεις στην Αθήνα, εξαιρετική ντοματοσαλάτα και χόρτα.

Οικονόμου, Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, 210 3467555

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 12.6.2014

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ