Η παράδοση θέλει τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά να έχουν την τιμητική τους τις ημέρες του Πάσχα.

 

Το σοκολατένιο αυγό με την περίτεχνη διακόσμηση μας ταξιδεύει στην παιδική ηλικία, αν και είναι αλήθεια ότι οι εραστές της σοκολάτας δεν έχουν συγκεκριμένο ηλικιακό προφίλ.


Έτσι, το Πάσχα είναι μια καλή αφορμή για όλους να παραδοθούν στο πάθος τους με το άλλοθι του παραδοσιακού σοκολατένιου αυγού. Και είναι βέβαιο πως όταν παραδίνεσαι στο πάθος, παρασύρεσαι σε υπερβολές του τύπου «όσα και να πάρω δεν είναι αρκετά».


Αν σε αυτά προσθέσεις και όσα θα φτάσουν ως τραταρίσματα από γνωστούς και φίλους προς τα παιδιά ή εσένα, τα αποθέματα μεγαλώνουν.

 

Αν, λοιπόν, μετά το Πάσχα βρεθείς με μια καλή προμήθεια από σοκολατένια «γλυπτά» ή και τα περισσεύματά τους, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τη δημιουργικότητα σου με τη σοκολάτα στο επίκεντρο.

 

Το σοκολατένιο αυγό, όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη σε μπισκότα, κρουασάν, κουλουράκια πασχαλινά, κέικ και φρέσκα φρούτα.


Ο executive chef των εστιατορίων Nice n Easy Νίκος Μάρας, με εμπειρία πολλών χρόνων σε εστιατόρια της Αθήνας, δεν κρύβει την αδυναμία του στα γλυκά.

 

«Είναι μια διαρκής αναζήτηση το γλυκό, όπως και η μαγειρική», λέει και προσθέτει με χαμόγελο: «Πιστεύω ότι με απλά υλικά μπορείς να δημιουργήσεις πιάτα εύκολα, ευφάνταστα και γευστικά».

 

Ο πρόσχαρος σεφ Νίκος Μάρας μπήκε στην κουζίνα του Nice n Easy και δημιούργησε εύκολες, γρήγορες και γευστικές συνταγές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο πρόσχαρος σεφ Νίκος Μάρας μπήκε στην κουζίνα του Nice n Easy και δημιούργησε εύκολες, γρήγορες και γευστικές συνταγές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ζητήσαμε από τον Νίκο να μας δώσει ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην κουζίνα μας το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό που έμεινε και μαζί με αυτό τα κουλουράκια και το τσουρέκι που πάντα υπάρχουν σε περίσσευμα.


Ο πρόσχαρος σεφ μπήκε στην κουζίνα του Nice n Easy (Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, 210 8082014) και δημιούργησε εύκολες, γρήγορες και γευστικές συνταγές.


Οι γενικές συμβουλές που δίνει για τη διαδικασία «ανακύκλωσης» των σοκολατένιων αυγών αναφέρουν ότι μπορούμε να φτιάξουμε σοκολατάκια λιώνοντας σε μπεν μαρί το σοκολατένιο αυγό, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, αρωματίζοντας με λικέρ της αρεσκείας μας και απλώνοντάς τα στη συνέχεια στη λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν.


Επίσης, το σοκολατένιο αυγό, όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη σε μπισκότα, κρουασάν, κουλουράκια πασχαλινά, κέικ και φρέσκα φρούτα.

 

Μους σοκολάτας με κρουτόν τσουρέκι και κραμπλ κουλουράκι

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

150 γρ. πασχαλινό σοκολατένιο αυγό

60 γρ. γάλα

250 γρ. φυτική σαντιγί

150 γρ. τσουρέκι κομμένο σε κύβους

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. φουντούκια σπασμένα

150 γρ. κουλουράκια πασχαλινά τριμμένα

40 γρ. ζάχαρη

Για γαρνίρισμα φρούτα τους δάσους

 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το βούτυρο με τα φουντούκια, τα κουλουράκια και τη ζάχαρη σε μία λεκάνη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ταψί με λαδόκολλα απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα το τσουρέκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά.

 

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα στους 80 βαθμούς, ρίχνουμε μέσα το πασχαλινό αυγό, ανακατεύουμε και όταν κρυώσει προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αφράτη μους. Τοποθετούμε τα τριμμένα κουλουράκια επάνω στη μους σοκολάτας, γαρνίρουμε με το τσουρέκι και φρούτα τους δάσους.

 

Τρουφάκια

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 8 κομμάτια

200 γρ. ζαχαρούχο γάλα

25 γρ. βούτυρο

75 γρ. κουλουράκια πασχαλινά τριμμένα

75 γρ. πασχαλινό σοκολατένιο αυγό

Κακάο σκόνη για επικάλυψη

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με το βούτυρο για 4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το πασχαλινό αυγό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα τριμμένα κουλουράκια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

 

Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 90 λεπτά μέχρι να παγώσει. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 20 γρ. και τα περνάμε με τη σκόνη κακάο απ' όλες τις μεριές. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Πουτίγκα τσουρέκι με σοκολατένιο αυγό

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά

800 γρ. τσουρέκι

3 αυγά

375 ml γάλα

250 ml κρέμα γάλακτος

40 γρ. βούτυρο

110 γρ. ζάχαρη

1 βανίλια στικ

1 κ.σ. κανέλα σκόνη

30 ml λικέρ πικραμύγδαλο

100 γρ. πασχαλινό αυγό

50 γρ. σταφίδες

50 γρ. goji berry

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το τσουρέκι σε κύβους. Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τσουρέκι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

 

Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε το μείγμα και αφήνουμε για 5 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με παγωτό ή κρέμα.

 

Banoffee

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4 άτομα

500 ml φυτική κρέμα

1 ζαχαρούχο γάλα

80 γρ. βούτυρο λιωμένο

350 γρ. κουλουράκια

2 μπανάνες κομμένες στα τέσσερα

 

Για γαρνίρισμα

Σοκολατένιο αυγό σε κομμάτια

Φύλλα δυόσμου

Raspberry, φράουλες ή blueberry

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι τοποθετούμε το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε για 5 ώρες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

 

Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε στο μούλτι τα κουλουράκια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά ρίχνουμε τη σκόνη από τα κουλουράκια, καβουρντίζουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε στο μίξερ το βρασμένο ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μους.

 

Τοποθετούμε το μείγμα από τα κουλουράκια, την μπανάνα, τη μους και γαρνίρουμε με κομμάτια σοκολατένιου αυγού, δυόσμο και φρούτα.