Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Η παράδοση θέλει τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά να έχουν την τιμητική τους τις ημέρες του Πάσχα.

Το σοκολατένιο αυγό με την περίτεχνη διακόσμηση μας ταξιδεύει στην παιδική ηλικία, αν και είναι αλήθεια ότι οι εραστές της σοκολάτας δεν έχουν συγκεκριμένο ηλικιακό προφίλ.

Έτσι, το Πάσχα είναι μια καλή αφορμή για όλους να παραδοθούν στο πάθος τους με το άλλοθι του παραδοσιακού σοκολατένιου αυγού. Και είναι βέβαιο πως όταν παραδίνεσαι στο πάθος, παρασύρεσαι σε υπερβολές του τύπου «όσα και να πάρω δεν είναι αρκετά».

Αν σε αυτά προσθέσεις και όσα θα φτάσουν ως τραταρίσματα από γνωστούς και φίλους προς τα παιδιά ή εσένα, τα αποθέματα μεγαλώνουν.

Αν, λοιπόν, μετά το Πάσχα βρεθείς με μια καλή προμήθεια από σοκολατένια «γλυπτά» ή και τα περισσεύματά τους, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τη δημιουργικότητα σου με τη σοκολάτα στο επίκεντρο.

Το σοκολατένιο αυγό, όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη σε μπισκότα, κρουασάν, κουλουράκια πασχαλινά, κέικ και φρέσκα φρούτα.

Ο chef Νίκος Μάρας, με εμπειρία πολλών χρόνων σε εστιατόρια της Αθήνας, δεν κρύβει την αδυναμία του στα γλυκά.

«Είναι μια διαρκής αναζήτηση το γλυκό, όπως και η μαγειρική», λέει και προσθέτει με χαμόγελο: «Πιστεύω ότι με απλά υλικά μπορείς να δημιουργήσεις πιάτα εύκολα, ευφάνταστα και γευστικά».

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Ο πρόσχαρος σεφ Νίκος Μάρας μπήκε στην κουζίνα του Nice n Easy και δημιούργησε εύκολες, γρήγορες και γευστικές συνταγές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ζητήσαμε από τον Νίκο να μας δώσει ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην κουζίνα μας το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό που έμεινε και μαζί με αυτό τα κουλουράκια και το τσουρέκι που πάντα υπάρχουν σε περίσσευμα.

Οι γενικές συμβουλές που δίνει για τη διαδικασία «ανακύκλωσης» των σοκολατένιων αυγών αναφέρουν ότι μπορούμε να φτιάξουμε σοκολατάκια λιώνοντας σε μπεν μαρί το σοκολατένιο αυγό, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, αρωματίζοντας με λικέρ της αρεσκείας μας και απλώνοντάς τα στη συνέχεια στη λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν.

Επίσης, το σοκολατένιο αυγό, όταν λιώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επικάλυψη σε μπισκότα, κρουασάν, κουλουράκια πασχαλινά, κέικ και φρέσκα φρούτα.

Μους σοκολάτας με κρουτόν τσουρέκι και κραμπλ κουλουράκι

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

150 γρ. πασχαλινό σοκολατένιο αυγό
60 γρ. γάλα
250 γρ. φυτική σαντιγί
150 γρ. τσουρέκι κομμένο σε κύβους
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. φουντούκια σπασμένα
150 γρ. κουλουράκια πασχαλινά τριμμένα
40 γρ. ζάχαρη
Για γαρνίρισμα φρούτα τους δάσους

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το βούτυρο με τα φουντούκια, τα κουλουράκια και τη ζάχαρη σε μία λεκάνη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ταψί με λαδόκολλα απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα το τσουρέκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα στους 80 βαθμούς, ρίχνουμε μέσα το πασχαλινό αυγό, ανακατεύουμε και όταν κρυώσει προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αφράτη μους. Τοποθετούμε τα τριμμένα κουλουράκια επάνω στη μους σοκολάτας, γαρνίρουμε με το τσουρέκι και φρούτα τους δάσους.

Τρουφάκια

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 8 κομμάτια

200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
25 γρ. βούτυρο
75 γρ. κουλουράκια πασχαλινά τριμμένα
75 γρ. πασχαλινό σοκολατένιο αυγό
Κακάο σκόνη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα με το βούτυρο για 4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το πασχαλινό αυγό, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα τριμμένα κουλουράκια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 90 λεπτά μέχρι να παγώσει. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 20 γρ. και τα περνάμε με τη σκόνη κακάο απ' όλες τις μεριές. Σερβίρουμε αμέσως.

Πουτίγκα τσουρέκι με σοκολατένιο αυγό

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

800 γρ. τσουρέκι
3 αυγά
375 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. βούτυρο
110 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια στικ
1 κ.σ. κανέλα σκόνη
30 ml λικέρ πικραμύγδαλο
100 γρ. πασχαλινό αυγό
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. goji berry

Εκτέλεση

Κόβουμε το τσουρέκι σε κύβους. Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τσουρέκι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε το μείγμα και αφήνουμε για 5 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με παγωτό ή κρέμα.

Banoffee

Ό,τι περίσσεψε από τα σοκολατένια αυγά: 4 δημιουργικές συνταγές Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

500 ml φυτική κρέμα
1 ζαχαρούχο γάλα
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
350 γρ. κουλουράκια
2 μπανάνες κομμένες στα τέσσερα

Για γαρνίρισμα

Σοκολατένιο αυγό σε κομμάτια
Φύλλα δυόσμου
Raspberry, φράουλες ή blueberry

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι τοποθετούμε το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε για 5 ώρες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε στο μούλτι τα κουλουράκια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά ρίχνουμε τη σκόνη από τα κουλουράκια, καβουρντίζουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε στο μίξερ το βρασμένο ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μους.

Τοποθετούμε το μείγμα από τα κουλουράκια, την μπανάνα, τη μους και γαρνίρουμε με κομμάτια σοκολατένιου αυγού, δυόσμο και φρούτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.4.2019

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
"τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά (...) που πάντα υπάρχουν σε περίσσευμα"Δεν ξέρω τι λέτε εσείς πάντως απ' το τσουρέκι με γέμιση πραλίνας φουντουκιού και απ' το αυγό σοκολάτας γάλακτος περίσσευμα δεν έμεινε κανένα διά μετουσιωση.