Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα

Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Και οι έξι γυναίκες κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν αγνές τροφές τις οποίες φτιάχνουν οι ίδιες χωρίς την προσθήκη βλαβερών ουσιών.
0

Την ιδέα για συνεργασία έριξε στο τραπέζι η αγελαδοτρόφος Σύλβια Σαμολαδά όταν βρέθηκε σε μια συνάντηση με άλλες πέντε συναδέλφους της, την Αντιγόνη Κουτρούτσου, την Λαμπρινή Τσομπανίδου, την Κούλα Ιορδανίδου, την Κρυσταλία Σαράντη και την Χριστίνα Σπύρου.

Κι οι έξι ζουν και εργάζονται στις αγελαδοτροφικές οικογενειακές τους φάρμες στο ακριτικό Κιλκίς και είναι γυναίκες που έχουν μεγαλώσει πλάι τα ζώα και τις φροντίδες τους.

Κουβέντα στη κουβέντα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν την ένωση «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου».

Στην παρέα τους μπήκαν και οι επιχειρηματίες, Δέσποινα Βουδούρη και Ερασμία Παπαδοπούλου, οι οποίες ανέλαβαν τα οικονομικά και το marketing ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι και η Μαίρη Χατζάκου, ιδιοκτήτρια της εταιρίας Μεβγάλ η οποία πίστεψε σε αυτές, τις στηρίζει στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν το πρώτο γάλα της ελληνικής αγοράς το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από γυναίκες.

«Η παραγωγή του γάλατος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Βγαίνει σταγόνα-σταγόνα στην κυριολεξία».

Το γάλα «8 Γυναίκες», όπως είναι η ονομασία του, παράγεται σε ελεγχόμενη ποσότητα από τις έξι φάρμες που διευθύνουν οι γυναίκες αγελαδοτρόφοι της ένωσης.

Η συλλογή του γίνεται από τις ίδιες της γυναίκες και μεταφέρεται με ψυγείο-βυτίο προς την Μεβγάλ τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Αυτό το τριπλό άρμεγμα γίνεται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη φρεσκάδα του γάλακτος.

Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Ξυπνάμε από τις πέντε το πρωί και είμαστε παρούσες έως αργά το βράδυ, συνήθως με δυσκολες καιρικές συνθήκες, 365 ημέρες τον χρόνο ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της μονάδας.

«Μια γυναίκα για να είναι κτηνοτρόφος την σημερινή εποχή πρέπει να αγαπάει τα ζώα και να είναι δραστήρια», μου λέει στο τηλέφωνο η κ. Σαμολαδά.

«Η καθημερινότητα είναι σκληρή. Σε μία φάρμα η δουλειά δεν σταματάει ποτέ, χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια γιατί έχουμε να κάνουμε με ζωντανές ψυχές. Ξυπνάμε από τις πέντε το πρωί και είμαστε παρούσες έως αργά το βράδυ, συνήθως με δύσκολες καιρικές συνθήκες, 365 ημέρες τον χρόνο ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της μονάδας».

Η κ. Σαμολαδά δηλώνει πίστη στην γυναικεία ενδυνάμωση και φιλοδοξεί η δική τους προσπάθεια να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλες γυναικείες ομάδες για να πραγματοποιηθούν ανάλογα εγχειρήματα.

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι συντοπίτες μας είναι πολύ περήφανοι για μας», λέει.

Όσον αφορά το θέμα ότι πρόκειται περί ανδροκρατούμενου επαγγέλματος: «Θα σας πω πως εμείς οι γυναίκες στην κτηνοτροφία και γενικά στην ζωική παραγωγή έχουμε ήδη αναγνωριστεί από τους άνδρες κτηνοτρόφους γιατί είναι κοινώς αποδεκτό πως την πιο σημαντική δουλειά σε μια κτηνοτροφική μονάδα, αυτήν του αρμέγματος των ζώων- κάτι που θέλει ηρεμία, περιποίηση μαστού, καθαριότητα-, την αναγνώριση πιθανών ασθενειών όπως επίσης και το μεγάλωμα των μοσχαριών είναι δουλειές που κάνουν πάντα γυναίκες. Δεν υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες δίχως γυναίκες», καταλήγει η κ. Σαμολαδά.

Το Παλαιό Γυναικόκαστρο, η έδρα των οκτώ γυναικών, απέχει δεκαπέντε χιλιόμετρα από το Κιλκίς και σαράντα εννιά από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν σήμερα τους πεντακόσιους.

Και οι έξι γυναίκες κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν αγνές τροφές τις οποίες φτιάχνουν οι ίδιες χωρίς την προσθήκη βλαβερών ουσιών. «Η παραγωγή του γάλατος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Βγαίνει σταγόνα-σταγόνα στην κυριολεξία».

Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Σε μία φάρμα η δουλειά δεν σταματάει ποτέ, χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια γιατί εχουμε να κανουμε με ζωντανές ψυχές.
Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
Το γάλα «8 Γυναίκες», όπως είναι η ονομασία του, παράγεται σε ελεγχόμενη ποσότητα από τις έξι φάρμες που διευθύνουν οι γυναίκες αγελαδοτρόφοι της ένωσης.
Μια παρέα από γυναίκες παράγει το πιο αγνό ελληνικό γάλα Facebook Twitter
«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι συντοπίτες μας είναι πολύ περήφανοι για μας»
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ