Πώς να φτιάξεις ένα από τα πιο τρελά πιάτα του Σαλβαντόρ Νταλί

Πώς να φτιάξεις ένα από τα πιο τρελά πιάτα του Σαλβαντόρ Νταλί Facebook Twitter
Στο Les Dîners de Gala, ο Νταλί εξηγεί την αγάπη του για τις καραβίδες, λέγοντας «Λατρεύω τα οστρακοειδή. Το φαγητό που για να το απολαύσει ο ουρανίσκος μας πρέπει πρώτα να δοθεί μια μάχη».
0

Ο Σαλβαντόρ Νταλί ήταν ο απόλυτος καλλιτέχνης που δημιουργούσε αριστουργήματα όχι μόνο στο στούντιό του αλλά και στην κουζίνα του. Και η καλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι το φημισμένο βιβλίο μαγειρικής του 1974, το Les Dîners de Gala που επανεκδόθηκε πριν ένα χρόνο περίπου από την Taschen.

Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς The Art Assignment του PBS, η δημιουργός και παρουσιάστρια της εκπομπής Sarah Urist Green ξεναγεί τους θεατές της στον καταπληκτικό τόμο και ενώ μοιράζεται μαζί τους πληροφορίες και λεπτομέρειες για την ζωή και το έργο του Νταλί ταυτόχρονα ετοιμάζει ένα από τα ελάχιστα πιάτα του βιβλίου που κάποιος μπορεί να δημιουργήσει στην κουζίνα του σπιτιού του.

Πώς να φτιάξεις ένα από τα πιο τρελά πιάτα του Σαλβαντόρ Νταλί Facebook Twitter
Η Green έφτιαξε το πιάτο "Bush of crayfish in Viking herbs".

Το ζευγάρι των Νταλί, όπως μας εξηγεί η Green ήταν γνωστό για τα φανταστικά dinner parties του στα οποία συμμετείχαν πολλές διασημότητες. Οι περίτεχνες γαλλικές συνταγές προέρχονται από τα πιο πολυτελή εστιατόρια του Παρισιού

Το ζευγάρι των Νταλί, όπως μας εξηγεί η Green ήταν γνωστό για τα φανταστικά dinner parties του στα οποία συμμετείχαν πολλές διασημότητες. Οι περίτεχνες γαλλικές συνταγές προέρχονταν από τα πιο πολυτελή εστιατόρια του Παρισιού και στο βιβλίο συνοδεύονται τόσο από φωτογραφίες όσο και από τα σχέδια του ίδιου του καλλιτέχνη. 

«Αν είστε απ' αυτούς που μετράτε τις θερμίδες και μετατρέπετε την ευχαρίστηση του φαγητού σε τιμωρία αυτό το βιβλίο δεν είναι για σας», προειδοποιεί ο Νταλί στην εισαγωγή του. «Είναι πολύ ζωντανό, πολύ επιθετικό και υπερβολικά θρασύ για σας».

Πώς να φτιάξεις ένα από τα πιο τρελά πιάτα του Σαλβαντόρ Νταλί Facebook Twitter
Στην κορυφή του κώνου με τις καραβίδες έβαλε ένα λεμόνι και μια ντομάτα κομμένα στη μέση μαζί με μια τεράστια μαύρη τρούφα.

Η Green προσπάθησε να φτιάξει το πιάτο  "Bush of crayfish in Viking herbs", μια πανύψηλη πυραμίδα μικρών καραβίδων αρωματισμένων με μαϊντανό, εστραγκόν και άνηθο, παρόλο που στο βιβλίο ο Νταλί παραδέχθηκε ότι «αφού μας έδωσαν τη συνταγή ο σεφ αποφάσισε ότι θέλει να κρατήσει τα ακριβή συστατικά μυστικό». 

Για να φτιάξει τον ζωμό της η Green βρήκε μια συνταγή στο Serious Eats και την χρησιμοποίησε για να βράσει τις καραβίδες της ώσπου να πάρουν ένα ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα. Στην συνέχεια τις τοποθέτησε σ' έναν ψηλό κώνο στην κορυφή του οποίου έβαλε ένα λεμόνι και μια ντομάτα κομμένα στη μέση μαζί με μια τεράστια μαύρη τρούφα.

Πώς να φτιάξεις ένα από τα πιο τρελά πιάτα του Σαλβαντόρ Νταλί Facebook Twitter
Η συνταγή του "Bush of crayfish in Viking herbs"στο βιβλίο δεν είναι ακριβής αφού ο ίδιος ο Νταλί παραδέχθηκε ότι «αφού μας έδωσαν τη συνταγή ο σεφ αποφάσισε ότι θέλει να κρατήσει τα ακριβή συστατικά μυστικό».

Στο Les Dîners de Gala, ο Νταλί εξηγεί την αγάπη του για τις καραβίδες, λέγοντας «Λατρεύω τα οστρακοειδή. Το φαγητό που για να το απολαύσει ο ουρανίσκος μας πρέπει πρώτα να δοθεί μια μάχη».

Στην εκπομπή της πάντως η Green παραδέχθηκε ότι η περίτεχνη παρουσίαση του βουνού με τις καραβίδες είναι εντελώς περιττή, αλλά πολύ διασκεδαστική. Τα αποτελέσματα όπως δήλωσε η ίδια, «είναι θριαμβευτικά, υπερβατικά και πολύ ...Νταλινικά».

 

Το επεισόδιο του The Art Assignment

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ