7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
0

Κανείς δεν αντιστέκεται στη νοστιμιά του κεφτέ. Είναι το φαγητό που συνδέεται με τις παιδικές μνήμες. Οι κεφτέδες έδιναν τη λύση για εύκολο και γρήγορο φαγητό και οι νοικοκυρές ενεργοποιούσαν τη φαντασία τους με ό,τι υλικά είχαν στην κουζίνα τους για να γεμίσουν το τραπέζι. Είναι ο μεζές που συνόδευε το ούζο, το τσίπουρο ή τη ρετσίνα που γέμιζε τις κούπες πάνω στα μπλε, σιδερένια τραπέζια του καφενείου.

Ο κλασικός κεφτές από κιμά είναι ο βασιλιάς, αλλά, δίπλα σε αυτόν, διάφορες παραλλαγές που φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα με άλλα υλικά (ντομάτα, κολοκύθι, ταραμάς, μελιτζάνα κ.ά.) κρατούν επίσης μια καλή θέση στο τραπέζι μας.

Ο σεφ Βασίλης Βασιλείου, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, θυμάται τους κεφτέδες που ζύμωνε η μητέρα του με ούζο και μπαίνει στην κουζίνα του εστιατορίου του Mono στην Πλάκα για να φτιάξει κεφτέδες και να μοιραστεί μαζί μας τις συνταγές.

Όταν πλάθουμε κάθε είδος κεφτέ πρέπει η υφή του μείγματος να είναι ομοιόμορφη και λεία. Μόλις αλευρώσουμε τους κεφτέδες, χρειάζονται καλό τίναγμα για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και να μη μαυρίσει το ελαιόλαδο στο τηγάνι.

«Ο κεφτές έχει τα μυστικά του για να γίνει πετυχημένος και αφράτος» εξηγεί και προσθέτει: «Όταν πλάθουμε κάθε είδος κεφτέ πρέπει η υφή του μείγματος να είναι ομοιόμορφη και λεία. Μόλις αλευρώσουμε τους κεφτέδες, χρειάζονται καλό τίναγμα για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και να μη μαυρίσει το ελαιόλαδο στο τηγάνι. Προσέχουμε τη θερμοκρασία του ελαιολάδου στο τηγάνι και δεν βάζουμε να τηγανίσουμε πολλούς κεφτέδες συγχρόνως. Όταν τους βγάζουμε από το τηγάνι, τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν».

Αφράτα κεφτεδάκια μυτιληνιά

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος περασμένος 2 φορές

3-4 φέτες ψίχα από ψωμί ζυμωτό

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κ.γ. κύμινο

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 αυγό

2 σφηνάκια ούζο

Αλάτι, πιπέρι

Αλεύρι για τηγάνισμα

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό κι ένα σφηνάκι ούζο και μετά το στύβουμε καλά. Σε λεκάνη προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη λεκάνη στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί ο κιμάς. Πλάθουμε τον κιμά σε μπάλες, τις οποίες αλευρώνουμε και τηγανίζουμε από όλες τις μεριές σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Συνοδεύουμε τους κεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού ενισχυμένη με ούζο και κύμινο ή πατάτες τηγανητές.

Ντοματοκεφτέδες με πράσινες ντομάτες

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

4-5 πράσινες ντομάτες ψιλοκομμένες

1 κολοκυθάκι τριμμένο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 ντομάτα κόκκινη ώριμη τριμμένη

5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος

1 αυγό

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. μπέικιν

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένας σφιχτός χυλός. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε μια κοφτή κουταλιά της σούπας από το μείγμα. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Κολοκυθοκεφτέδες

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

5 μέτρια κολοκύθια τριμμένα

1 αυγό

200 γρ. φέτα σπασμένη με το χέρι

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

80 γρ. αλεύρι

½ μάτσο δυόσμος ψιλοκομμένος

1 κ.γ. μπέικιν

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Αλεύρι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα τριμμένα κολοκύθια σε λεκάνη και τα στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας με το χέρι μας. Τα αλατίζουμε και αφήνουμε τη λεκάνη σκεπασμένη στο ψυγείο για μια νύχτα. Την επομένη προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε στο χέρι τη ζύμη σε μπάλες και πιέζουμε για να δώσουμε επίπεδο σχήμα, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Ταραμοκεφτές

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

150 γρ. ταραμάς λευκός

1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο

4-5 φέτες ψίχα προζυμένιου ψωμιού

½ μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος

½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 αυγό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Πιπέρι

Ξύσμα από 1 μοσχολέμονο

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Αλεύρι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι ελαφρά για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Μουλιάζουμε την ψίχα ψωμιού σε νερό και τη στύβουμε καλά. Σε μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σφιχτό και να πλάθεται. Εάν δεν πλάθεται, προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Το πλάθουμε σε μπαλάκια που αλευρώνουμε και σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές, γυρίζοντας προσεχτικά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Πατατοκεφτές με καπνιστή πέστροφα

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

2 μεγάλες πατάτες ψημένες στον φούρνο με τη φλούδα τους

200 γρ. καπνιστή πέστροφα ψιλοκομμένη

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 αυγό

½ μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος

½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

80 γρ. αλεύρι

1 κ.σ. λεμονοθύμαρο ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Ξύσμα από 1 μοσχολέμονο

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Αλεύρι για τηγάνισμα

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ψήνουμε στον φούρνο τις πατάτες με τη φλούδα τους, αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Προσθέτουμε στη λεκάνη όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά για να αναμειχθούν τα αρώματά τους. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζουμε απ' όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Κρασοκεφτές ή ψευτοκεφτές

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

½ κ. ψίχα προζυμένιου ψωμιού

1 ποτήρι κρασί Αγιωργίτικο

½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 αυγό

100 γρ. αλεύρι

Αλάτι, πιπέρι

Αλεύρι για τηγάνισμα

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε μπολ μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού με το κρασί και μετά το στύβουμε καλά με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να πλάθεται. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε απ' όλες τις πλευρές.

Τip: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα 150 γρ. φέτα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη.

Οστρακοκεφτές

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

½ κ. μύδια

½ κ. κυδώνια

½ κ. γυαλιστερές

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 αυγό

½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 πρέζα εστραγκόν

80 γρ. αλεύρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Ξύσμα από 1 μοσχολέμονο

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Αλεύρι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα όστρακα σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ανοίξουν το κέλυφός τους και αφαιρούμε την ψίχα τους. Σε λεκάνη προσθέτουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθουμε τη σφιχτή ζύμη σε μπάλες και τις αλευρώνουμε απαλά. Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή με ντιπ λαδολέμονο με ψιλοκομμένη τσίλι πιπεριά.

7 παραλλαγές για κεφτέδες και οι συνταγές τους, από έναν μετρ Facebook Twitter
O σεφ Βασίλης Βασιλείου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 10.7.2017

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ