Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova

Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
0

 

 

 "Η αρχή μου είναι: Όταν μπορείς βοήθησε, όταν δεν μπορείς φωτογράφησε" 

 

«Η ζωή μου είναι μια αναλαμπή» λέει η Elena Anosova στην συνέντευξη που παραχώρησε στο LIFO.gr. Η φιλοσοφία της για την ζωή συμπυκνώνεται και στις εικόνες που ακολουθούν από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ασία μέχρι τις γυναικείες φυλακές της Σιβηρίας. Μια σπίθα που ο φωτογραφικός της φακός αιχμαλώτισε μέσα σε έναν σκληρό αλλά και συνάμα τρυφερό κόσμο.   

—Γιατί έγινες φωτογράφος;

Όταν ήμουν έφηβη ονειρευόμουν να γίνω καλλιτέχνης και φοιτήτρια στην σχολή Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα πανεπιστημιακή μόρφωση (μεταποίηση υλικών) και ξεκίνησα να δουλεύω ως γραφίστρια. Όμως το όνειρο μου να γίνω καλλιτέχνης εξακολουθούσε να υπάρχει.

 Η φωτογραφία για εμένα είναι ένα από τα ευκολότερα μέσα εξερεύνησης, δουλειάς και παρουσίασης. Η παρουσίαση των έργων μου συγκεντρωμένα σε ένα βιβλίο είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Τώρα συνδυάζω στην δουλειά μου φωτογραφία, video και installations.

Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
Αναγνωρίζω τα σημεία που προκαλούν πίεση και σχετίζονται με τις ανταλλαγές ανάμεσα στις δυο κουλτούρες, καθώς και την αμοιβαία επιρροή που έχει ο ένας στον άλλον στις στιγμές συνάντησης τους στις περιοχές των συνόρων...
Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter

—Ποια είναι η πιο δυνατή ανάμνηση από την παιδική μου ηλικία; Θυμάσαι την πρώτη σου φωτογραφία;

Υποθέτω ότι η πρώτη ανάμνηση μου από την παιδική μου ηλικία είναι το να μαθαίνω να διαβάζω και έπειτα να σχεδιάζω στο χαρτί αυτό που διάβασα, ανακατεύοντας όλα αυτά με την φαντασία μου. Ήμουν τεσσάρων ετών.

Δεν είχα φωτογραφική μηχανή όταν ήμουν παιδί, προέρχομαι από μια ταπεινή οικογένεια που δεν μπορούσε να μου προσφέρει κάτι τέτοιο. Αγόρασα την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή όταν ήμουν 22 ετών, την χρειαζόμουν για να τραβάω φωτογραφίες τις επιφάνειες και τα αντικείμενα για τις γραφιστικές δουλειές μου. Το πρώτο πράγμα που τράβηξα φωτογραφία ήταν η κουφάλα ενός δέντρου, η φωλιά κάποιου ζώου.

—Πέρασες αρκετούς μήνες το 2014 συναντώντας και φωτογραφίζοντας κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές της Σιβηρίας. Ποια ήταν η γυναίκα που σε εντυπωσίασε περισσότερο και γιατί;

Συνάντησα μια γυναίκα η οποία ήταν κρατούμενη οχτώ χρόνια για φόνο. Προερχόταν από μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η κόρη της ήταν παντρεμένη και ζούσε με το παιδί της σε άλλη περιοχή. Κάθε φορά που η γυναίκα επισκεπτόταν τους συγγενείς της έβλεπε τα ίχνη από τα χτυπήματα στα σώματα της κόρης της και της εξάχρονης εγγονής της. Κάποτε βρήκε την κόρη και την εγγονή της στο νοσοκομείο χτυπημένους πολύ άσχημα από όσο τους είχε μέχρι εκείνη την στιγμή.

Τα πράγματα με την ενδοοικογενειακή βία στην Ρωσία είναι πολύ άσχημα. Συμβαίνει συχνά στα χωριά και τις επαρχίες, οι γυναίκες δεν έχουν που να πάνε ούτε έχουν κάποιον να τις βοηθήσει, έτσι δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν από το να υπομένουν και να υποφέρουν. Το να μιλάς για αυτό το θέμα δημόσια είναι αφορμή για κριτική. Αυτή η γυναίκα σκότωσε τον γαμπρό της που κακομεταχειριζόταν την κόρη της και την εγγονή της. Αυτό που είπε είναι ότι φοβόταν ότι θα τους έβρισκε νεκρούς την επόμενη φορά.

Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
Το πρόβλημα της ταυτότητας για έναν Ρώσο που ζει στο Primorsky Krai είναι αυτό το θέμα στο οποίο δίνω έμφαση, στο πόσο ξεκινά να μοιάζει με τον Ασιάτη γείτονα του, για αυτούς τους Ρώσους είναι συχνά αυτή η πρώτη τους εμπειρία με την κουλτούρα του «Άλλου».

—Τι έμαθες από την εμπειρία σου στην φυλακή;

Κανένας δεν μπορεί να σε προστατέψει από ο,τιδήποτε. Είμαστε όλοι ευάλωτοι.

—Οι δουλειές σου εξερευνούν την απομόνωση κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Είσαι ένας άνθρωπος που απομονώνεται από τους άλλους; Σου αρέσει να είσαι μόνη σου;

Έχω οικογένεια και κοντινούς φίλους. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζομαι χρόνο για να δημιουργήσω, να εξερευνήσω και να συγκεντρωθώ. Αρκετές φορές το χρόνο προτιμώ την μοναξιά.

—Κατά την διάρκεια μιας φωτογράφησης σου έχει συμβεί να μην μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα σου;

Λοιπόν…Ναι! Η αρχή μου είναι: Όταν μπορείς βοήθησε, όταν δεν μπορείς φωτογράφησε

 Κατά την διάρκεια μιας φωτογράφησης στην λίμνη Βαϊκάλη αισθανόμουν να πέφτω κάτω από τον πάγο, όχι εντελώς και εύκολα βγήκα έξω, όμως οι κραυγές μου ήταν αρκετά συγκινητικές!

Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
1./ Hiroshi Sugimoto

—Πες μας λίγα πράγματα για την ιδέα πίσω από το πρότζεκτ«Polite Fish» και το ταξίδι σου στην περιοχή

Το «Polite Fish» είναι ένα προτζεκτ το οποίο δούλεψα στο Zarya Center for Contemporary Art. Βρίσκεται στην Άπω Ανατολή της πόλης Βλαδιβοστόκ. Όλη η περιοχή των συνόρων με την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Πάντα ενδιαφερόμουν για το πρόβλημα των συνόρων και την πρόοδο της μετάγγισης και της αλληλοδιείσδυσης των κουλτούρων με διαφορετικές νοοτροπίες. Προέρχομαι από μέρη όπως αυτά. Γύρω από την λίμνη Βαϊκάλη και την πόλη Irkutsk υπάρχει η κουλτούρα της μετάγγισης της Ρωσικής, της κουλτούρας των Buryats(σ.σ Μειονότητα ανθρώπων από την Σιβηρία και την Μογγολία γύρω από την λίμνη Βαϊκάλη) και των Tungus (σ.σ Νομάδες στην Ανατολική Σιβηρία). Από εκεί είναι οι πρόγονοι μου.

Ο πυρήνας του πρότζκετ εξερευνά την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις Ρωσικές και Ασιατικές κουλτούρες που ιστορικά συνυπάρχουν στις περιοχές της Ρωσικής Άπω Ανατολής. Το πρόβλημα της ταυτότητας για έναν Ρώσο που ζει στο Primorsky Krai είναι αυτό το θέμα στο οποίο δίνω έμφαση, στο πόσο ξεκινά να μοιάζει με τον Ασιάτη γείτονα του, για αυτούς τους Ρώσους είναι συχνά αυτή η πρώτη τους εμπειρία με την κουλτούρα του «Άλλου».

Αναγνωρίζω τα σημεία που προκαλούν πίεση και σχετίζονται με τις ανταλλαγές ανάμεσα στις δυο κουλτούρες, καθώς και την αμοιβαία επιρροή που έχει ο ένας στον άλλον στις στιγμές συνάντησης τους στις περιοχές των συνόρων. Το φαινόμενο του «Polite Fish»-μια κατάσταση αντίφασης ανάμεσα σε δυο αντίθετους πόλους, δυο πλευρές με το ίδιο νόμισμα, υπογραμμίζοντας την διαφορά ανάμεσα στην εξωτερίκευση μιας ευγένειας και μιας εσωτερικευμένης επιφυλακτικότητας όσων κατοικούν στον ασιατικό κόσμο.

—Βρέθηκες ποτέ σε κίνδυνο κατά την διάρκεια ενός προτζεκτ;

Αν δεν λες ψέματα στους άλλους και στον εαυτό σου θα φέρεις σε πέρας κάθε πρόβλημα που θα προκύψει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είσαι προσεκτικός και να ενδιαφέρεσαι για την ασφάλεια σου.

—Διάβασες ποτέ ένα βιβλίο που σου άλλαξε την ζωή;

Τα απομνημονεύματα της Leni Riefenstahl και το Heart Impatience του Stephen Zweig. Και τα δύο βιβλία έχουν να κάνουν με το να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου.

 Ένα top5 με τους αγαπημένους σου φωτογράφους και ένα σύντομο σχόλιο για τον καθένα;

Πιστεύω ότι αυτά τα πρόσωπα δεν χρειάζονται σχόλια

Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
2./ Alec Soth
Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
3./ Anouk Kruithof
Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
4./ Lise Sarfati
Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
5./ Taryn Simon
Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
Ολοκλήρωσε τις φράσεις

Η ζωή μου είναι… μια αναλαμπή

Η φωτογραφία είναι… μια αναλαμπή

Η ευτυχία είναι… μια αναλαμπή και κατ' επιλογή :)

—Τα σχέδια σου για το μέλλον;

Επιστρέφω στο Irkustk και από την γενέτειρα μου θα δουλέψω το νέο μου πρότζεκτ σε έναν οικισμό σε ένα χωριό στην τάιγκα. Πρόκειται να πάρω ένα πτυχίο και να ερωτευτώ.


Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter

Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
Τα πράγματα με την ενδοοικογενειακή βία στην Ρωσία είναι πολύ άσχημα. Συμβαίνει συχνά στα χωριά και τις επαρχίες, οι γυναίκες δεν έχουν που να πάνε ούτε έχουν κάποιον να τις βοηθήσει, έτσι δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν από το να υπομένουν και να υποφέρουν.
Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
Αν δεν λες ψέματα στους άλλους και στον εαυτό σου θα φέρεις σε πέρας κάθε πρόβλημα που θα προκύψει...
Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter
Οι 5 αγαπημένες μου φωτογραφίες: Elena Anosova Facebook Twitter

 Όλες οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν απο την Elena Anosova για αποκλειστική χρήση απο το LIFO.gr. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση τους.

Περισσότερα για την Elena Anosova στο site της

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ