Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η δύναμη που έχουν τα τατουάζ πάνω στο γυναικείο σώμα

Οι φωτογραφίες της Ελληνίδας φωτογράφου Ελένης Στεφάνου, που ζει στο Λονδίνο, αλλάζουν τις ιδέες και τις αντιλήψεις μας για το φύλο και την ομορφιά.

Τα τατουάζ πάνω στο γυναίκειο σώμα μπορεί να μην αποτελούν πλέον ταμπού αλλά αν κανείς κοιτάξει λίγο πιο προσεκτικά συνειδητοποιεί ότι οι θετικές αναπαραστάσεις των γυναικών με τατουάζ είναι ελάχιστες. Αυτή η διαπίστωση ήταν που έκανε την φωτογράφο Ελένη Στεφάνου να ξεκινήσει το πρότζεκτ της «Γυναίκες με τατουάζ» ( αγγλικός τίτλος: Women with tattoos) φωτογραφίζοντας και μιλώντας με γυναίκες από όλο τον κόσμο που αποφάσισαν να μεταμορφώσουν το σώμα τους σε έναν ζωντανό καμβά.


Η Στεφάνου αν και κατάγεται από την Αθήνα μένει και εργάζεται στο Λονδίνο από το 2004. «Δούλεψα για πρώτη φορά στη ζωή μου ένα καλοκαίρι όταν ήμουν 14 ετών έτσι ώστε να μπορέσω να αγοράσω μια αξιοπρεπή φωτογραφική κάμερα. Από τότε, βγάζω φωτογραφίες συνδέοντας ανθρώπους με μέρη. Θυμάμαι να κάνω βόλτες κατά μήκος των παραλιών του Αλίμου, φωτογραφίζοντας ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και αλλά και σκηνές δρόμου.

 

Όμως καθώς το διαδίκτυο και τα social media αποκτούσαν μεγαλύτερο κύρος, οι άνθρωποι αγχώνονταν όλο και πιο πολύ ότι ίσως κάποια φωτογραφία τους θα εμφανιζόταν online χωρίς να το ξέρουν. Αυτό στην πορεία με έκανε πιο ευσυνείδητη με τις λήψεις φωτογραφιών ανθρώπων από το δρόμο. Κι έτσι σταδιακά, ασχολήθηκα περισσότερο με τα πορτρέτα, όπου επικρατεί μια πιο οικεία κατάσταση και υπάρχει μια συνεργασία».

 

Επιλέγω συνήθως γυναίκες που έχουν αρκετά τατουάζ, ωστόσο, εάν κάποιος έχει ένα μόνο τατουάζ το οποίο έχει ένα ιδιαίτερο νόημα από πίσω, τότε είμαι πρόθυμη να το συμπεριλάβω στο πρότζεκτ.

 

Η ιδέα του πρότζεκτ της τής ήρθε ενώ έκανε έρευνα για το πρώτο της τατουάζ. «Ξόδεψα ώρες στο Tumblr και στο Google κοιτώντας εικόνες και ψάχνοντας να βρω έναν tattoo artist που θα μου άρεσε και τότε συνειδητοποίησα ότι το διαδίκτυο ήταν γεμάτο από φωτογραφίες γυναικών με τατουάζ με σεξουαλικά υπονοούμενα. Αυτό ήταν προφανώς μια μαζική κακομεταχείριση για τις γυναίκες αλλά και για την κουλτούρα των τατουάζ.

 

Hazel. Φωτο: Eleni Stefanou
Hazel. Φωτο: Eleni Stefanou


Οι γυναίκες κάνουν τατουάζ περισσότερο από ποτέ αλλά και οι γυναίκες tattoo artists παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο μετασχηματισμό της βιομηχανίας. Ένιωσα λοιπόν ότι υπήρχε η ανάγκη εκπροσώπησης αυτής της πλευρά της κουλτούρας και από εκεί προέρχεται η ιδέα για το πρότζεκτ Women with tattoos.

 

Θα μπορούσα σίγουρα να δημιουργήσω ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ το οποίο να περιέχει γυναίκες αλλά και άνδρες που έχουν τατουάζ. Όμως υπήρξε κάτι σχετικά με την αλλαγή του αριθμού των γυναικών που κάνουν τατουάζ το οποίο με ιντρίγκαρε. Ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό και να το καταγράψω».

 

Εάν κανείς διαβάσει συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα Women with tattoos σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι το πρότζεκτ αφορά πολύ περισσότερα από τα τατουάζ αυτά καθαυτά. Πρόκειται τελικά για την σχέση που έχουν οι γυναίκες με το σώμα τους.

 

«Μέχρι στιγμής, έχω φωτογραφήσει 53 γυναίκες που προέρχονται απ' όλον τον κόσμο. Από την Καλιφόρνια και τη Νότια Κορέα μέχρι την Ελλάδα και την Νιγηρία. Προσέγγισα πολλές από αυτές στον δρόμο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μερικές από αυτές μου προτάθηκαν μέσω φίλων. Τον Ιανουάριο που επισκέφθηκα την Λισαβόνα εντόπισα, για παράδειγμα, μια γυναίκα που εργαζόταν σε έναν φούρνο. Είμαι συνεχώς σε επιφυλακή. Πλέον βέβαια βρίσκω όλο και περισσότερες γυναίκες μέσω του Instagram».

 

Tegan. Φωτο: Eleni Stefanou
Tegan. Φωτο: Eleni Stefanou
Inge. Φωτο: Eleni Stefanou
Inge. Φωτο: Eleni Stefanou

 

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που ψάχνει η Στεφάνου στις γυναίκες που φωτογραφίζει είναι να έχουν μια ενδιαφέρουσα εμφάνιση. «Να με εμπνέουν ως φωτογράφο. Είναι πραγματικά υποκειμενικό, γι αυτό μου είναι σχεδόν αδύνατο να εξηγήσω το πώς αποφασίζω πως κάνω την επιλογή των γυναικών που φωτογραφίζω.


Σημαντικό για μένα είναι να μην βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση μπροστά στην κάμερα, να μην ποζάρουν σαν μοντέλα και μην προβάλουν μια συγκεκριμένη εικόνα του εαυτού τους.


Στην συνέχεια, με ενδιαφέρουν τα τατουάζ τους. Επιλέγω συνήθως γυναίκες που έχουν αρκετά τατουάζ, ωστόσο, εάν κάποιος έχει ένα μόνο τατουάζ το οποίο έχει ένα ιδιαίτερο νόημα από πίσω, τότε είμαι πρόθυμη να το συμπεριλάβω στο πρότζεκτ. Για παράδειγμα, φωτογράφισα μια γυναίκα που είχε ένα τατουάζ του David Bowie στην πλάτη της. Ήταν μια φανατική θαυμάστρια του η οποία φωτογραφήθηκε μπροστά από μια τοιχογραφία του στο Brixton το πρωί αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του. Την εντόπισα και της πήρα συνέντευξη για την επιρροή που είχε ο καλλιτέχνης στην ζωή της.


Επίσης, προσπαθώ να βρίσκω γυναίκες σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους, με διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετικούς τύπους σώματος».

 

Hojung Lee. Φωτο: Eleni Stefanou
Hojung Lee. Φωτο: Eleni Stefanou
Sarah. Φωτο: Eleni Stefanou
Sarah. Φωτο: Eleni Stefanou


Ένα πράγμα που την εξέπληξε στην έρευνά της είναι ότι πολλές γυναίκες αναπτύσσουν ενδιαφέρον για τα τατουάζ από την νεαρή ηλικία, κάποιες ακόμα και από όταν ήταν παιδιά. «Μια γυναίκα μου είπε ότι ζωγράφιζε σχέδια στο σώμα της από την ηλικία των 8. Σήμερα είναι μόλις 20 ετών και έχει γίνει tattoo artist.


Έμαθα επίσης, ότι τα τατουάζ μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι γυναίκες δημοσίως. Οι ίδιες αισθάνονται ψηλότερες και με αυτοπεποίθηση. Είναι σαν να φοράς ένα κομμάτι ρούχου που στα αλήθεια σου ταιριάζει έτσι ώστε σε κάνει να προχωράς με ορθωμένο το ανάστημα. Βρήκα αυτήν την μετάλλαξη πραγματικά συναρπαστική».


Η Στεφάνου σύντομα ανακάλυψε πως μέσα από τα τατουάζ της μια γυναίκα μπορεί να διηγηθεί την ιστορία της ζωής της. «Τα τατουάζ σηματοδοτούν συνήθως φάσεις στις ζωές των γυναικών. Για παράδειγμα, μια γυναίκα έκανε ένα τατουάζ στον λαιμό της για να της υπενθυμίζει ότι κατάφερε να ξεπεράσει μια σκοτεινή περίοδο της ζωής της ενώ μια άλλη έκανε ένα βάζο με μέλι, το οποίο της θύμιζε μνήμες από τον παππού της.

 

Anne. Φωτο: Eleni Stefanou
Anne. Φωτο: Eleni Stefanou

 

Το πιο κοινό σε όλες είναι η επιθυμία τους να διαμορφώσουν οι ίδιες την ταυτότητα τους, να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο του σώματος της σε έναν κόσμο που προκαθορίζει τα γυναικεία πρότυπα. Για παράδειγμα, υπήρχε μια γυναίκα που γνώρισα που δεν ήθελε να ορίζεται από τον σωματότυπό της κι έτσι για εκείνη τα τατουάζ ήταν ένας τρόπος να μεταφέρει την προσοχή των άλλων σε κάτι που έκανε την ίδια να αισθάνεται πιο όμορφη και με αυτοπεποίθηση.

 

Πως όμως αντιμετωπίζει η κοινωνία της γυναίκες με τατουάζ; «Οι άνθρωποι γενικά γοητεύονται με τα τατουάζ και έχω την αίσθηση ότι αισθάνονται πιο άνετα να πλησιάσουν μια γυναίκα με τατουάζ και να την ρωτήσουν γι' αυτά παρά έναν άνδρα. Κι αυτό είναι λογικό διότι ως κοινωνία είμαστε πιο συνηθισμένοι να σχολιάζουμε την εμφάνιση μιας γυναίκας. Οι αντιλήψεις έχουν σίγουρα βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια όμως ένα στερεότυπο που φαίνεται να επιμένει βάσει των συνομιλιών μου με τις γυναίκες που έχουν τατουάζ είναι ότι υπάρχει η άποψη ότι είναι είτε πιο «εύκολες».

 

Αυτό που έχω εκτιμήσει περισσότερο από όλα στα πλαίσια του πρότζεκτ είναι η ευκαιρία που μου δίνεται να συνδέομαι με άλλες γυναίκες. Να μαθαίνω τι σκέφτονται και πώς ζουν την ζωή τους. Μου έδωσε την δυνατότητα να τους κάνω προσωπικές ερωτήσεις και να αποκτώ μια βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης, η οποία με βοηθάει να χειρίζομαι τις δικές μου σκέψεις και εμπειρίες».

 

Anne Frankenstein. Φωτο: Eleni Stefanou
Anne Frankenstein. Φωτο: Eleni Stefanou

 

Jay. Φωτο: Eleni Stefanou
Jay. Φωτο: Eleni Stefanou

 

Hannah Hill. Φωτο: Eleni Stefanou
Hannah Hill. Φωτο: Eleni Stefanou
Ella Bell. Φωτο: Eleni Stefanou
Ella Bell. Φωτο: Eleni Stefanou

 

Fidjit. Φωτο: Eleni Stefanou
Fidjit. Φωτο: Eleni Stefanou

 

Laurence. Φωτο: Eleni Stefanou
Laurence. Φωτο: Eleni Stefanou

 

Suzy. Φωτο: Eleni Stefanou
Suzy. Φωτο: Eleni Stefanou

 

Jay. Φωτο: Eleni Stefanou
Jay. Φωτο: Eleni Stefanou

 

Δείτε το πρότζεκτ Women with tattoos και αν σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε επικοινωνήστε με την Ελένη Στεφάνου εδώ.

 

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί έκανα τα τατουάζ μου
Άνδρες και γυναίκες συζητούν τους λόγους για τους οποίους έκαναν τα τατουάζ τους και μερικοί από αυτούς εξηγούν γιατί το έχουν μετανιώσει
Το τατουάζ στα ακρωτηριασμένα δάχτυλα μιας γυναίκας που συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους
Ο tattoo artist προσφέρει δωρεάν σε όσους έχουν ανάγκη υπερεαλιστικά τατουάζ
Dragon Lady: Η ιστορία του άντρα που αποφάσισε να μεταμορφωθεί σε ερπετό
Η φρικτή ιστορία ομαδικού βιασμού ενός άντρα πίσω από μία εξωφρενική, οδυνηρή μεταμόρφωση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι περιπέτειες του Μάικλ Στάιπ των REM στον περίεργο ψηφιακό μας κόσμο
Στο νέο του φωτογραφικό βιβλίο, ο πρώην ροκ σταρ εξερευνά την περίεργη, διαδραστική σχέση ανάμεσα στις παλιές αναλογικές ζωές μας και τις νέες ψηφιακές.
Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες της Patti Smith και του Robert Mapplethorpe όταν ήταν ακόμα «βρέφη»
Ένας Έλληνας φωτογράφος ταξίδεψε μέχρι τη Γροιλανδία για να φωτογραφίσει το μεγαλείο των παγόβουνων
Η απόκοσμη αρκτική φύση αποτυπώνεται στη φωτογραφική έκθεση του Φωκίωνα Ζησιάδη που μόλις εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς
Ο μοντερνισμός στην αρχιτεκτονική της Μεσογείου
'Εκθεση φωτογραφίας της Bruna Biamino στα Χανιά.
Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.
Η Χρύσα Νικολέρη μοιράζεται μαζί μας φωτογραφίες του παππού της Θ. Νικολερη από την Μικρασιατική Εκστρατεία, τα περίφημα Γυμνά της Δράμας, αλλά και τα δικά της έργα
Όταν δεν έχει τι να κάνει στα γυρίσματα, ο Τζεφ Μπρίτζες βγάζει πανοραμικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες
 Όταν οι σκύλοι προσπαθούν να πιάσουν στον αέρα ένα φρίσμπι
Το φωτογραφικό πρότζεκτ του Claudio Piccoli που φαίνεται να καταρρίπτει τους νόμους της βαρύτητας
Όταν η μόδα καμουφλάρεται με το background
O Joseph Ford και η Nina Dodd δημιουργούν τα πιο ενδιαφέροντα «παιχνίδια» χρωμάτων μέσα από τα ρούχα
Η Suzanne Jongmans μετατρέπει ανακυκλώσιμα υλικά σε περίτεχνα κοστούμια και καπέλα της Αναγέννησης
Η δημιουργικότητα της Jongmans είναι ικανή να μετατρέψει το πλαστικό σε αληθινά έργα τέχνης
Καυτό λουτρό
Στίχοι: Σάββας Κοκκινίδης / Φωτογραφίες: Σπύρος Στάβερης
Ο Maurizio Savini δημιουργεί γλυπτά από τσίχλες
Ο Ιταλός καλλιτέχνης βρήκε έναν πιο δημιουργικό τρόπο για να αξιοποιεί τις τσίχλες
Duality
'Ενα βιβλίο φωτογραφίας του Στυλιανού Παπαρδέλα
Postcards from home-NorthWest
Δημιουργικά εργαστήρια φωτογραφίας σε Άρτα, Φιλιππιάδα, Κομοτηνή και Καβάλα
Το μη ετεροκανονικό μου πατρικό
O Κινέζος φωτογράφος Guanyu Xu δημιούργησε μια μη ετεροκανονική άποψη στην κανονικότητα του ετεροφυλόφιλου χώρου των γονιών του
3η Μπιενάλε φωτογράφων του σύγχρονου αραβικού κόσμου
47 φωτογράφοι σε 9 εκθεσιακούς χώρους στο Παρίσι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή