Η εικόνα δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο από το παλάτι του Ριάντ.

 

Ο γιός του δολοφονημένου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δίνει σήμερα το  χέρι του στον πιθανό ενορχηστρωτή του φόνου. Τον διάδοχο πρίγκιπα του Ριάντ. 

 

Τα μάτια του γιού είναι υγρά, σαν κλαμμένα. Κοιτάει σταθερά τον δυνάστη. Τη μια στιγμή νομίζεις ότι είναι έντρομος, την άλλη ότι έχει την αψηφισιά εκείνου που τα έχει δει όλα.

 

Ο διάδοχος, έχει κάτι πέραν του στερεοτυπικού, χαζοχαρούμενου στυλ που πουλάει στη Δύση. Πάλι χαμογελά, αλλά και κοιτάει με νόημα.

 

Ακόμα και του καμέραμαν η κελεμπία είναι σιδερωμένη κι άσπιλη. Η κελεμπία του γιού είναι τσαλακωμένη, ασιδέρωτη. Ποιός ξέρει από πού τον πήρανε, πώς τον μπουζούριασαν, τι προηγήθηκε από αυτό το στιγμιότυπο.

 

Αυτό το κακό, ανήθικο θέατρο είναι σαφές ότι έχει στηθεί για τις κάμερες. Ο γιός έχει συρθεί παρά την θέλησή του να πιάσει το χέρι εκείνου που πιθανόν κατακρεούργησε τον πατέρα του. Εκείνου που ίσως αύριο κατακρεουργήσει και τον ίδιο, αν δεν φερθεί σεμνά κι υπάκουα. Αν δεν παίξει αυτό το θέατρο της σκληρότητας.

 

 

 

Ο πρίγκιπας είναι ζάμπλουτος. Ο πρίγκιπας είναι δυνατός. Δέκα λεπτά αργότερα, απλώνεται κι ανοίγει τα παχουλά μπούτια του, καφενειακά, στην κακόγουστη χλιδή των αιθουσών του Future Investment Initiative (FII). Φέτος, υπέγραψε 12 "μεγα-συμβάσεις" συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. 

 

Όχι μόνο μπορεί να κλείσει όλα τα στόματα της Δύσης (αν προηγηθεί το κατάλληλο ντιλ -μηδενός εξαιρουμένου!), αλλά μπορεί ακόμη και να τσαλαπατήσει το πένθος που προκάλεσε, να μην επιτρέψει στον άλλον ούτε να πενθήσει.

 

Ούτε καν να  παραλάβει το πτώμα του πατέρα του, να το θάψει.

 

Γιατί μπορεί! Γιατί είναι η απέραντη, κτηνώδης δύναμη της εξουσίας που πάντα εκτροχιάζεται  όταν δεν υπάρχουν  θεσμοί να την συγκρατήσουν. Που μεθάει, αφηνιάζει, ξεφεύγει όταν δει πόσο εύκολα οι κορυφαίες κατακτήσεις της Δύσης (το πνεύμα, ο ανθρωπισμός, η δημοκρατία, το Λούβρο) υποκλίνονται κι εξαγοράζονται με το αναλογούν ποσό.

 

Το πένθος ενός γιού είναι ψιλά γράμματα. «Φέρτε το σκύλο να φωτογραφηθεί μαζί μου!»

 

Δεν είναι κάτι αναπάντεχο, από έναν αναχρονιστικό δυνάστη που αιματοκυλά την Υεμένη, στηρίζει την τρομοκρατία και αποκεφαλίζει όποιον τού κάνει κριτική. Περιέργως όμως, αυτό είναι η πιο ανατριχιαστική απόδειξη της αθλιότητάς του.