15 άλμπουμ που «έχτισαν» το ελληνικό χιπ-χοπ

15 άλμπουμ που «έχτισαν» το ελληνικό χιπ-χοπ Facebook Twitter
9

FF.C - Σκληροί Καιροί (1993)

Μπορεί να είχε αρκετά ελαττώματα, φωτογράφισε, όμως, όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού χιπ-χοπ που ακολούθησαν. Κάθε beat ήταν γραμμένο με αναλογικά όργανα, με κομμάτια μίλια μπροστά ηχητικά, που προσανατολίζονται προς την έκρηξη του Madchester από πολύ νωρίτερα, αφού ξεκίνησε να ετοιμάζεται το 1987.

Άκου: «Χρήματα»


FF.C – Η Απειλή (1997)

Το τρίτο τους άλμπουμ ήρθε κάπως απρόσμενα, αρκετά σύντομα μετά το «Σ' άλλη διάσταση». Πιο κινηματογραφικό και το ίδιο εξαιρετικό όσον αφορά την παραγωγή, που δείχνει πόσο ώριμο και ολοκληρωμένο σχήμα ήταν, μπροστά από την εποχή τους.

Άκου: «Η πιο παλιά μάχη»


Active Member – Οι Μύθοι του Βάλτου (1998)

Ο ήχος του Περάματος. Μπορεί η «Διαμαρτυρία» να ήταν το πρώτο ελληνικό ραπ άλμπουμ, αλλά o πέμπτος τους δίσκος ήταν αυτός που γαλούχησε τις πρώτες φουρνιές του ελληνικού χιπ-χοπ και έκανε το low bap μια σημαντική δύναμη στην ελληνική μουσική.

Άκου: «Κοσμογονιά», «Θα 'χω φύγει μακριά»


Active Member – Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου (2001)

Παραγωγή και beats που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και συνθέσεις που πλησιάζουν την αισθητική του τριπ-χοπ. Οι Active Member στα καλύτερά τους.

Άκου: «Τραγούδα και Γέλα»


Terror X Crew – H Πόλις Εάλω (1997)

Οι TXC μετέτρεπαν την οργή τους σε ένα χορευτικό παραλήρημα με στίχους-μαχαίρια σε ένα άλμπουμ που δεν έχει γεράσει καθόλου, παρόλο που έχουν περάσει είκοσι δύο χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε.

Άκου: «Ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει»


Terror X Crew – H Γεύση του Μένους (1999)

«Ατσάλινες» ρίμες, flow σε ασύλληπτα επίπεδα για Έλληνες MCs και άκρατος πειραματισμός με διάφορα είδη ηλεκτρονικής μουσικής. Δεν είναι τυχαίο που ο συγκεκριμένος δίσκος έγινε χρυσός.

Άκου: «Δείξε Σεβασμό»


Παρεμβολές - Εν Όψει (1999)

Με μία και μοναδική κυκλοφορία, που όμως αρκούσε να τους βάλει στο πάνθεον του ελληνικού χιπ-χοπ, αφού έδινε μια διαφορετική πτυχή της κουλτούρας. Με ιστορικό εξώφυλλο που σχεδίασε ο Στέλιος Φαϊτάκης.

Άκου: «Δουλειές με Μπογιές»


Ζωντανοί Νεκροί – Πρώτος Τόμος (1998)

Ένα κεφάλαιο στο ελληνικό χιπ-χοπ από μόνοι τους. Δεν είχαν καμιά σχέση με ό,τι ακουγόταν εκείνη την εποχή. Βρόμικο και αλήτικο ραπ, πολύ πριν μεσουρανήσει στις αρχές του 21ου αιώνα.

Άκου: «Το ραπ μου είναι πρόκληση», «Ήρθαν οι MCs»


Βαβυλώνα – Αρχή επί Τέλους (1997)

Μια επική ραψωδία επί σκηνής που πείραξε τα αυτιά πολλών. Δίσκος που έδωσε άλλη πνοή στην παρέα της freestyle και σύστησε MCs, όπως ο Bέβηλος και ο Παράφρων.

Άκου: «Στον κόσμο μου»


Ημισκούμπρια – 30 Χρόνια Επιτυχίες (1996)

Από τα πιο εμπορικά σχήματα της σκηνής και το μόνο που έβαλε τις λέξεις «fun» και σάτιρα στο ελληνικό χιπ-χοπ, απενοχοποιώντας το και γνωρίζοντάς το σε ένα ευρύτερο κοινό. Γνώρισαν τεράστια επιτυχία, ακούστηκαν παντού και έκαναν και mainstream hit.

Άκου: «Ο Μοναχός», «Το Βουκολικό»


ΒήταΠεις - Για τους Οπαδούς (2006)

Το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ των ΒΠ που ολοκλήρωνε την τριλογία που ξεκίνησαν με το «Αθάνατο». Αγνό, βρόμικο χιπ-χοπ από τα βόρεια των Αθηνών. Το 2006 ήταν σίγουρα η χρονιά των δρόμων.

Άκου: «Η ομάδα είναι μία», «Για τους οπαδούς»


Goin' Through – La Sagrada Familia (2004)

Ίσως ο πιο σωστά και ισορροπημένα underground/mainstream δίσκος που βγήκε ποτέ στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε έφηβος χιπ-χοπάς της εποχής είχε στο στόμα την ατάκα: «Μαζί μου ασχολείσαι...».

Άκου: «Πόσο μ...ας είσαι»


Παιδί Θαύμα - Ρίμα για το Χρήμα (1999)

Παρόλο που είναι γεμάτο μισογύνικους στίχους, δεν μπορείς να αγνοήσεις την έμφυτη ικανότητα του Τάκι Τσαν στο flow και την άμεμπτη παραγωγή του DJ ALX.

Άκου: «Ω, Θαύμα»


Άλφα Γάμα – Αγνωστοφοβία (2001)

Παρεξηγημένος δίσκος, με στίχους του Ταραξία, που απέκτησε cult status όταν κατηγορήθηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές για αναφορές στον σατανισμό λόγω του απίστευτου βιντεοκλίπ του «Αρκετά για να μαθαίνεις».

Άκου: «Νεοέλληνα Άκου»


Στέρεο Νόβα – Στέρεο Νόβα (1992)

Ένα μοναδικό ηλεκτρονικό υβρίδιο που ξεπερνά μουσικά είδη, με τον Κ.Β. να ραπάρει με άνεση μια ονειρική παρλάτα στο κλίμα των PM Dawn.

Άκου: «Ηλίθια Αστεία»

Μουσική
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Active Member φωτίζουν το σκοτάδι της Αθήνας με ρίμες

Μουσική / Οι Active Member φωτίζουν το σκοτάδι της Αθήνας με ρίμες

Δημιούργησαν, ουσιαστικά, το ελληνόφωνο χιπ χοπ κι «ανδρώθηκαν» μαζί του, γράφοντας με γεμάτες θυμό αλλά και σπάνια ευαισθησία ρίμες τη δική τους ιστορία στα μουσικά μας πράγματα. Ο Μιχάλης Μυτακίδης (BD Foxmoor), ιδρυτικό μέλος και «ψυχή» του σχήματος που μαζί με τη Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia) εξακολουθεί να κρατά ζωντανό και διαρκώς «μάχιμο», αντάλλαξε στα πεταχτά μαζί μας μερικές κουβέντες παραμονές της πρώτης φετινής χειμωνιάτικης συναυλίας τους στο Stage Vol.1 στο Μοναστηράκι
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΘΕΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Προσωπικά τους ΣΝ δε θα τους χαρακτήριζα hip hop...μάλλον περισσότερο trip hop (αυτό που έπαιζαν οι Massive Attack πάνω κάτω). Όσο για τα Ημισκούμπρια θα έλεγα ότι περισσότερο κάνανε σάτιρα παρά παίζανε για να κάνουν μουσική. Αλλά ήταν αυτοί που έφεραν το hip hop στο mainstream και τα τραγούδια τους ακούγονταν απ'όλους. Ποιος δεν έχει ακούσει το "Πάμε Όλοι Σε Μια Παραλία" και την "Ντισκοτέκ";
Όι O.P.A ήταν electro περισσότερο με στοιχεία ραπ. Το ξαναγράφω ότι ο πρώτος ελληνικός hip-hop δίσκος ήταν το Διαμαρτυρία των Active Member που βγήκε λίγους μήνες πριν τους Σκληρούς Καιρούς
πάρε και το λίμα από την Βίκι Οι Active Member δημιουργήθηκαν στις 20 Ιουνίου του 1992 αμέσως μετά την συναυλία των Public Enemy στο Κατράκειο από τον B.D. Foxmoor μαζί με τον DJ MCD (Δημήτρης Κρητικός). Την επόμενη χρονιά ο B.D. Foxmoor δημιούργησε την Freestyle Productions, μια ομάδα παραγωγής, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε ανεξάρτητα τον πρώτο ελληνικό hip-hop δίσκο, το ντεμπούτο των Active Member Διαμαρτυρία σε 500 αντίτυπα.