Πυρηνικές τραγωδίες και μποέμ ραψωδίες με θέα τη θάλασσα

Πυρηνικές τραγωδίες και μποέμ ραψωδίες με θέα τη θάλασσα Facebook Twitter
Chernobyl
0

Πέτυχα τις προάλλες ένα meme που είχε τον εξής διάλογο: «Fans: Η ΗΒΟ την πάτησε. Δεν πρόκειται να ξανακάνει μία τόσο επιτυχημένη σειρά όπως ήταν το Game Of Thrones.» Με απάντηση «ΗΒΟ: κράτησε μου λίγο το γραφίτη». Όσοι δεν καταλάβατε, πράγμα δύσκολο καθότι πρωταγωνιστεί σε όλα τα μέσα παγκοσμίως, μιλάμε για τη νέα υπερσειρά της ΗΒΟ που ακούει στο όνομα «Τσέρνομπιλ».

Πυρηνικές τραγωδίες και μποέμ ραψωδίες με θέα τη θάλασσα Facebook Twitter

Η ιστορία περιγράφει ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά ατυχήματα της εποχής μας, με τους παλαιότερους να έχουν ακόμα δυνατές μνήμες, που μέσω της σειράς διανθίζονται εκ των έσω: βλέπεις τι έγινε εκείνη τη μοιραία νύχτα λεπτό προς λεπτό αλλά και τι ακολούθησε τους πρώτους μήνες (... και χρόνια).

Μία νύχτα λοιπόν της 26ης Απριλίου, κάπου στο 1986, οι αποφάσεις κάποιων ειδικών; Κάποιο λάθος στην αίθουσα ελέγχου; Πιθανή δυσλειτουργία του εργοστασίου; Κάτι από όλα αυτά, γιατί spoilers δεν κάνουμε, οδήγησε στο πυρηνικό ατύχημα στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνομπίλ της σημερινής Ουκρανίας, τότε Σοβιετίας.

Χάριν ιστορίας, για να μαθαίνετε και οι νεώτεροι, το εν λόγω περιστατικό ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων. Αυτό σημαίνει θάνατος σε ό,τι έχει ζωή, είτε πρόκειται για τα δάση, τα ποτάμια, τα ζωάκια και φυσικά τους ανθρώπους...

Η πόλη που φιλοξενούσε κυρίως το εργατικό δυναμικό του εργοστασίου παραμένει από τότε μία πόλη φάντασμα, στην οποία κυκλοφορούν σήμερα μόνο αδέσποτα ζώα με χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Η Πριπιάτ συνεχίζει να έχει υψηλά επίπεδα ρύπανσης και θα παραμείνει εγκαταλελειμμένη. Σκεφτείτε μόνο ότι το πλουτώνιο χρειάζεται περισσότερα από 24.000 χρόνια για να μειωθεί η έντασή του μόλις στο μισό.

Ενδιαφέρον βέβαια σημειώνεται στο γεγονός ότι το Τσέρνομπιλ έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής με όλο και συνεχώς αυξημένες ροές ταξιδιωτών. Μετά και τη σειρά, φαντάζομαι θα γίνεται περισσότερος χαμούλης. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αν δεν φας και λίγη ραδιενέργεια σε αυτή τη ζωή, τι θα έχεις να θυμάσαι στην επόμενη;

Επειδή θα δείτε ιδίοις όμμασι μέσω της σειράς, τι σημαίνει να εκτίθεσαι στα πυρηνικά, προτείνω ανεπιφύλακτα να τη δείτε και δεν χρειάζεται να πάτε από εκεί βόλτα...

Πυρηνικές τραγωδίες και μποέμ ραψωδίες με θέα τη θάλασσα Facebook Twitter

Το Τσέρνομπιλ είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες σειρές που έχουν γυριστεί, με εξαίσια παραγωγή, μία έξυπνη σκηνοθεσία με ποιητικές πινελιές, με ωραιότατα πλάνα και ένα καστ που υποστήριξε άρτια τις ανάγκες των ρόλων στην δημιουργία αυτής της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας.

Ο δημιουργός της Craig Mazin κέρδισε το στοίχημα να μας κρατάει σε αγωνία, για μία ιστορία που όλοι ξέρουμε την κατάληξη. Ίσως όλες αυτές οι λεπτομέρειες που αγνοούσαμε μέχρι σήμερα να δημιουργούν μία ανατριχίλα στην πλάτη, σκεφτόμενοι ότι η ζωή μας είναι ένα μόλις μπαμ μακριά, αλλά ας μείνουμε στο θέαμα.

Η πραγματική αυτή ιστορία, έτσι όπως παρουσιάζεται τουλάχιστον στη σειρά, βασίστηκε στο βιβλίο "Voices from Chernobyl" (πραγματικές μαρτυρίες), της βραβευμένης με νόμπελ συγγραφέως Svetlana Alexievich, ενώ μεγάλο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκαν, χάριν ρεαλισμού, στον εκτός λειτουργίας πυρηνικό σταθμό της Λιθουανίας Ιγκναλίνα που διαθέτει ίδιους αντιδραστήρες με αυτούς του Τσερνομπίλ.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε τον Jared Harris ως τον πυρηνικό επιστήμονα Valery Legasov, τον Stellan Skarsgård στο ρόλο του Boris Shcherbina που ήταν στο επιτελείο του Γκορμπατσόφ και την αγαπημένη μου Emily Watson ως Ulana Khomyuk, μία επιστήμων που αντιλήφθηκε –αν και σε γειτονική πόλη- από το επόμενο πρωί κιόλας ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά και πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί.

Η σειρά σκοράρει πλέον πρώτη στο imdb (παγκόσμια ταινιοθήκη) με 9.6/10 (!) αφήνοντας πίσω ό,τι έχουμε μέχρι τώρα αγαπήσει.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι όσοι είχαμε μάθει να απολαμβάνουμε -ταυτόχρονα με την Αμερική- τη σειρά που είχε γίνει λατρεία, βλέπε GOT, δεν χρειάζεται τώρα που τελείωσε να αλλάξουμε τις τηλεοπτικές μας συνήθειες. Η Nova συνεχίζει να παίζει τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές επιτυχίες, φροντίζοντας κι αυτό το καλοκαίρι να μας έχει συντονισμένους στα κανάλια της. Για αυτό και φρόντισε για τα μάτια μας μόνο να συμπεριλάβει στο πλούσιο της πρόγραμμα και το «Τσέρνομπιλ»!

Πυρηνικές τραγωδίες και μποέμ ραψωδίες με θέα τη θάλασσα Facebook Twitter

Για αυτό μένουμε συντονισμένοι στη Nova για το Box Set της μίνι σειράς της ΗΒΟ που κάνει πρεμιέρα στο Nova On Demand την Παρασκευή 28/6!

Επίσης και για να απολαύσουμε αυτό το καλοκαίρι όλοι μαζί τις φετινές ταινίες που ξεχώρισαν, όπως τα οσκαρικά Bohemian Rhapsody και το Α Star is Born, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, συναρπαστικές σειρές, απίθανα παιδικά αλλά και το νέο καλοκαιρινό pop up κανάλι NovaRock με πολλές μουσικές ταινίες. Stay tuned!

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM