«Χειρότερα από σκύλο ή γουρούνι» - Έτσι είναι η ζωή ενός ομοφυλόφιλου στη Ζιμπάμπουε

«Χειρότερα από σκύλο ή γουρούνι» - Έτσι είναι η ζωή ενός ομοφυλόφιλου στη Ζιμπάμπουε Facebook Twitter
0

Την δραματική καθημερινότητα των ομοφυλόφιλων στην Αφρική και δη στη Ζιμπάμπουε περιγράφει γλαφυρά ένας άντρας που αναγκάζεται να εκδίδεται για να επιβιώσει αφού οι ομοφυλόφιλοι εκεί βιώνουν την πλήρη περιθωριοποίηση.  

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εξηγεί σε δηλώσεις του ότι πολίτες όπως ο Takunda Amina έχουν χειρότερη αντιμετώπιση ακόμα και από σκύλους και χοίρους. Στα 24 του ο Αμίνα είχε ήδη φύγει από το σπίτι του καθώς η οικογένειά του τον έδιωξε, αναγκάστηκε να παντρευτεί δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά που πάντα του κάνουν δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητά του.

«Είμαι ένας πατέρας τριών παιδιών και εκδίδομαι», δηλώνει ο Amina που είναι επικεφαλής μιας οργάνωσης για εκδιδόμενους άντρες στη Ζιμπάμπουε, μια ομάδα με 300 μέλη που βοηθά τους οικονομικά αδύναμους ομοφυλόφιλους άνδρες.

Ο Αμίνα, όπως εξηγεί, δεν έχει ανάγκη να επισκεφτεί νυχτερινά κέντρα ή να περιπλανηθεί στους δρόμους για δουλειά, οι πελάτες του απλά τον τηλεφωνούν όταν θέλουν σεξ. Μια «καλή μέρα» για τον Amina είναι όταν βγάζει 150 δολάρια, με τους περισσότερους πελάτες του να εργάζονται ως στελέχη επιχειρήσεων.

Ωστόσο, εξηγεί ότι αναγκάστηκε να εκδίδεται καθώς η ανεργία στη χώρα είναι πάρα πολύ υψηλή. Ταυτόχρονα οι κίνδυνοι για τους εκδιδόμενους είναι  τεράστιοι. Έχω κακοποιηθεί, με έχουν απειλήσει, αρνούνται να με πληρώσουν ή αρνούνται το σεξ με προφυλάξεις».

Πάντα ήξερε ποιος είναι

Ο Amina γεννήθηκε στη Καντόμα, μια πόλη στη δυτική Ζιμπάμπουε. «Καταλάβαινα πάντα ότι ήμουν διαφορετικός, αλλά δεν ήξερα πραγματικά ότι ήμουν ομοφυλόφιλος, σε ηλικία 11 ετών, τότε ήξερα μόνο ότι μου άρεσαν τα αγόρια».

Ήταν το 2011, όταν αποκαλύφθηκε το μυστικό του, αφού ο πατέρας του τον έπιασε με τον εραστή του σε ένα πάρτι. Οι πνευματικοί θεραπευτές που τον έστειλαν οι γονείς του, έκαναν μια απεγνωσμένη προσπάθεια να «θεραπεύσουν» την σεξουαλικότητά του. Όσο προσπαθούσαν τόσο πιο ομοφυλόφιλος γινόμουν, λέει ο Αμίνα.

Ο Αμίνα έφυγε από το σπίτι του ως η ντροπή της οικογένειας, μια μοίρα χαρακτηριστική για πολλούς ομοφυλόφιλους κ στη συντηρητική Ζιμπάμπουε. 

Με πληροφορίες από Τhomson Reuters Foundation

 

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM